Kdo bo prejel nagrado Stanka Čurina?

Na 45. ocenjevanju „Vino Slovenija Gornja Radgona“ tudi ocenjevanje tramincev.
Na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni bo od 15. do 18. julija, na sporedu, jubilejno, 45. odprto državno ocenjevanje vin “Vino Slovenija Gornja Radgona 2019” in 9. odprto državno ocenjevanje BIO vin. Slovenska vinska olimpijada, kot poznavalci radi poimenujejo ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona, pa bo proslavila svojo 45. obletnico s kar dvema novostma: in sicer z nagrado Stanka Čurina za najbolje ocenjeno vino, ter z novim mednarodnim ocenjevanjem vin sorte traminec, ITC- International Tramin Challenge. Zamisel za ocenjevanje sort traminec sicer ni nova, saj sta Gornja Radgona in pomurska vinogradniška regija morda najbolj prepoznavna ravno po sorti traminec. Zato se je že v letu 2002 ocenjevanju Vino Slovenija Gornja Radgona pridružilo ocenjevanje tramincev v mednarodni konkurenci. Minulo leto je sledila uvedba samostojnega ocenjevanja tramincev za naziv najboljših v treh kategorijah, ki so postavljene glede na prodajno ceno pri vinarju. V počastitev 45. ocenjevanja Vino Slovenija in 10. Salona traminec pa začenja ocenjevanje tramincev svojo lastno zgodbo.

Ocenjevanje ITC - International Tramin Challenge bo tako kot redni del ocenjevanja potekalo anonimno, po metodi stotih točk, ki jo predlagajo Mednarodna organizacija za trto in vino (O.I.V.), Mednarodna zveza enologov (UIOE) in Svetovna federacija strokovnih ocenjevanj vin (FMGCIVS). Za verodostojnost rezultatov pa bo jamčila ekipa mednarodno priznanih enologov ob podpori strokovne organizacijske in izvedbene ekipe. Vrhunski traminci bodo nagrajeni z bronastimi, srebrnimi, zlatimi in veliki zlatimi medaljami. Tisti, ki bodo v posamezni kategoriji prejeli najvišje ocene, bodo prejeli tudi posebne nagrade. Naslov „Najboljši traminec“ bo podeljen v cenovnih kategorijah s prodajno ceno do 10,00 € za steklenico, s prodajno ceno od 10,01 € do 20,00 € za steklenico in s prodajno ceno nad 20,01 € za steklenico.

V rednem delu ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona bo letošnja najpomembnejša novost nagrada Stanka Čurina za najbolje ocenjeno posamezno vino. Stanko Čurin je bil zvest udeleženec ocenjevanja vin v Gornji Radgoni in na njem prejel številne, najvišje nagrade. Zato se je Pomurski sejem odločil, da v čast legendi slovenskega vinogradništva podeli nagrado Stanka Čurina za najvišje ocenjeno kapljico Vino Slovenija Gornja Radgona. Stanko Čurin je eden najpomembnejših utemeljiteljev sodobnega vinogradništva in vinarstva v Sloveniji. Enako uspešen, kot je bil pri uvajanju novih tehnologij v pridelavi, predelavi in kletarjenju, je bil prodoren tudi z novimi tržnimi pristopi na domačem in na tujih trgih. Bil je prvi zasebni vinogradnik Slovenije, ki je začel že v letu 1971 stekleničiti svoja vina najvišje kakovosti. Količino pridelanega grozdja je prepolovil na račun višje kakovosti. Posebej znan je postal s svojimi predikatnimi vini. Leta 1985 je premierno v Sloveniji po uspešni ledeni trgatvi pridelal prvo slovensko ledeno vino, v letu 2004 pa tudi posebno penino iz ledenega vina po klasični metodi. Vina Stanka Čurina in kasneje vina Vinogradništva Čurin - Prapotnik so z leti postajala vse bolj prepoznavna v Sloveniji, Evropi in svetu, kar dokazujejo tudi številna in najvišja domača in mednarodna priznanja.

Sicer pa priznanja Vino Slovenija, so postale v skoraj petih desetletjih načrtnega razvoja sinonim za objektivno izmerjeno odličnost. Vinskim ljubiteljem, trgovcem in gostincem pomenijo verodostojen katalog vinske kakovosti, pridelovalcem usmeritev za delo in oblikovanje poštene cene. S strokovnostjo in mednarodno prepoznavnostjo vinskega ocenjevanja v Gornji Radgoni že skoraj pol stoletja rase tudi ugled slovenskih vinarjev in vinogradništva v celoti. Ocenjevanje namreč na eni strani upošteva nova spoznanja s področij vinogradništva, vinarstva in potrošnje, na drugi strani pa njihov razvoj pospešuje. Ocenjevalno komisijo, ki jo sestavljajo vrhunski enologi z bogatimi mednarodnimi izkušnjami, organizatorji nenehno pomlajujejo z novimi strokovnjaki in novimi znanji. Celoten sistem ocenjevanja upošteva značilnosti različnih regij, načinov pridelave, predelave in kletarjenja. Tako je bilo pred devetimi leti kot poseben projekt uvedeno tudi mednarodno ocenjevanje bio vin. Ne glede na to pa ali govorimo o vinih tradicionalne ali ekološke pridelave, zagotavlja ocenjevanje Vino Slovenija najvišjo stopnjo anonimnosti vzorcev, objektivnosti vrednotenja in natančnosti analitike. Ocenjevalne komisije podeljujejo ob srebrnih, zlatih in velikih zlatih medaljah Šampionske nazive v kategorijah klasično pridelanih vin, trajnostno pridelanih vin in vin s priznanim tradicionalnim poimenovanjem.

Odličnost slovenskih regionalnih posebnosti podčrtujejo priznanja Prvaki vinskih turističnih cest. Z naslovom Vinar leta je nagrajen vinar, ki na ocenjevanju prejme največje število najvišjih priznanj. Prestižnim priznanjem pa se letos pridružujejo še Nagrada Stanka Čurina in priznanja za najboljša vina sorte traminec. Kot poudarjajo radgonski sejmarji, najboljša priložnost za promocijo nagrajenih vin bo tudi letos 57. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA od 24. do 29. avgusta v Gornji Radgoni. Ljubiteljska in strokovna javnosti bo lahko najboljša vina poskusila na odprtih ter na tematskih, strokovno vodenih degustacijah v Vinskem hramu. Najboljši traminci ocenjevanja International Tramin Challenge bodo predstavljeni tudi na 10. Salonu traminec, ki bo uvod v Dan vinogradnikov in vinarjev sejma AGRA v torek, 27. avgusta.