Muškatna penina kot kraljevsko vino
Penine Jeruzalem Ormož postajajo vse bolj priljubljene. Kako pripravimo panakoto z Muškatno penino in belo čokolado na rdečem pireju?
Potem ko so pred dnevi namenu predali novo klet namenjeno zorenju penin po klasični metodi, v družbi P&F Jeruzalem, v teh predprazničnih dneh, že opozarjajo na svoje penine.
Živahnost, svežina in lahkotnost so namreč značilnosti priznanih penin Jeruzalem Ormož, ki so nepogrešljiva spremljava decembrskim praznovanjem. Odlikuje jih skrbna pridelava, ki se prične z rezom trte na terasah vinogradov in zaključi v objemu kleti, pod budnim očesom enologa. Ljubezen do izbranega grozdja se odraža v pisani paleti petih vrhunskih penin z edinstveno aromatiko. Kot najbolj priljubljena že vrsto let kraljuje dama v rožnatem, nežna in iskriva Muškatna penina na katero za praznovanja ali vsak dan prisegajo številni ljubitelji penin. Zato so pripravili tudi praznično nagradno igro, kjer bodo podelili štiri trilitrske Muškatne penine s personalizirano etiketo.
Penino mnogi opisujejo kot kraljevsko vino. Poznali so jo že v 17. stoletju in takrat je veljala kot prestiž za izbrance. Danes je penina nepogrešljiv del praznovanj, še posebej v prazničnem decembrskem času. In z mislijo na dragocene trenutke v družbi najbližjih nastajajo tudi iskrive penine Jeruzalem Ormož. Mitja Herga, glavni enolog in direktor P&F Jeruzalem opisuje: »Posebnost naših penin so barvitost okusov in njihova živahnost. So polne življenja, iskrive, razigrane in s tem drugačne od drugih. Poskušamo doseči, da lahko občutite njihovo lahkotnost in svežino pri vsakem požirku, s tem pa dodate piko na i najlepših trenutkom.«
Med najbolj priljubljenimi peninami že vrsto let kraljuje Muškatna penina, ki navdušuje s svojo značilno muškatno cvetico in harmonijo okusov. Pridelana je po charmat postopku iz sorte muškat ottonel, na račun lahkotnosti in svežine pa postaja vse bolj trendi pijača in priljubljen izbor za najrazličnejše priložnosti. Od decembrskih slovesnosti pa do umirjenih trenutkov s prijatelji. Odlična je kot aperitiv in sopotnik slajših jedi, mnogi pa nanjo prisegajo kot na samostojno poslastico, kadarkoli. Nasvet enologa: muškatno penino dobro ohladite in ponudite pri temperaturi med 6 in 8 °C. Pri penini najprej uživamo z očmi, zato jo ponudite v ozkih in visokih kozarcih, da lahko občudujete igrivost mehurčkov, nanizanih v verižico, kar je eden od znakov kakovosti. V živahni liniji penin Jeruzalem Ormož najdete še penino Brut in Sec iz sort beli pinot in chardonnay, penino Rosé iz sorte modi pinot in edinstveno svežo penino Sauvignon.
Kako nastane penina? V kleti P&F Jeruzalem penina še vedno ostaja dragocenost. Skrivnost izjemnih penin se skriva v spoštovanju tradicije in sodobnih idejah. Grozdje še vedno obirajo ročno in na naravi prijazen način. Ko se skrbno izbrano grozdje ročno potrga v manjše zaboje, mora biti nepoškodovano, da ohrani aromo, ki se skriva znotraj grozdne jagode. Nato sledi nežno stiskanje celih grozdov in fermentacija bazičnega vina. S sekundarno fermentacijo pričnemo, ko bazično vino dozori za kar je potrebno nekoliko mesecev. Potrebna je natančnost in potrpežljivost saj je to dolgotrajen proces, kjer ni prostora za napake, če želimo ponuditi res kakovosten izdelek.
Panakota z Muškatno penino in belo čokolado na rdečem pireju: Recept je za Jeruzalem Ormož pripravila znana blogerka Urška Fartelj:
Čaroben prazničen čas popestrite s čudovito sladico, s katero boste zagotovo navdušili svoje goste. Zraven se seveda poda kozarec dobro ohlajene Muškatne penine Jeruzualem Ormož.
Sestavine za peninin žele: 3 dcl Muškatne penine - Jeruzalem Ormož, 4 lističi želatine, 1 žlica sladkorja v prahu, srebrne sladkorne kroglice za dekoracijo.
Sestavine za čokoladno panakoto: 3 dcl sladke smetane, 4 lističe želatine, 100 g bele čokolade, semena vanilije.
Sestavine za rdeči sadni pire: jagode in maline, 1 žlica sladkorja v prahu.
Dekoracija: sveže sadje, sladkorna pena.
Najprej pripravimo žele iz penine. Liste želatine za 5 minut namočimo v mrzli vodi. Ko želatina nabrekne, jo ožamemo in stopimo v 2 žlicah penine, ki smo jo dobro ogreli. Stopljeno želatino odstavimo z ognja, počakamo par sekund, da ni prevroče in ji dodamo preostalo penino in z žlico narahlo zmešamo. Vmešamo še sladkor, da se stopi. Naj ne bo prevroče, ker bo alkohol izhlapel. Penino vlijemo v kozarce in pustimo v hladilniku, da se strdi. Tik preden se žele začne strjevati, dodamo srebrne sladkorne kroglice, zvezdice, ipd.
Pripravimo panakoto z belo čokolado. Smetani dodamo semena vanilije in segrejemo do vretja. Dodamo nalomljeno čokolado, odstavimo z ognja. Čokolado z metlico dobro vmešamo. Nazadnje v smetano vmešamo ožeto želatino, ki smo jo predhodno namočili v mrzli vodi tako kot pri želeju. Pripravljeno zmes pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato jo vlijemo na že strjen peninin žele in vse skupaj damo v hladilnik za približno dve uri. Preden panakoto postrežemo, jo za par minut vzamemo iz hladilnika. Ta čas pripravimo rdeč sadni pire. Sadje skupaj s sladkorjem v prahu z vilico grobo pretlačimo. Če nimamo svežega sadja lahko uporabimo zamrznjeno in ga predhodno odtalimo. Pazimo, da sadje ni prevroče, ker bi stopilo panakoto.
Če bomo panakoto s penino postregli na krožniku, kozarec za par sekund podržimo pod vročo vodo, Ko bo vročina segrela kozarec, bo panakota kar sama zdrsnila iz njega. Panakoto položimo na sadni pire, okrasimo s svežim sadjem ali sladkorno peno.