Okronana prva Gozdarska kraljica Slovenije

Andreja Vidmar iz okolice Ljubljane prva Gozdarska kraljica Slovenije.

Okronali so prvo Gozdarsko kraljico Andrejo, 20-letno študentko iz Podplešivice pri Brezovici

Po vinski, mlečni, medeni..., imamo sedaj še eno kraljico. Minulo nedeljo, zadnjo v letošnjem avgustu, so namreč na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni, v okviru 61. mednarodnega Kmetijsko živilskega sejma Agra, okronali prvo Gozdarsko kraljice Slovenije (GKS). Ta čast je doletela 20 - letno študentko Andrejo Vidmar, doma iz Podplešivice, v občini Brezovica pri Ljubljani. „Kraljevsko obleko“, ki jo je nosila na kronanju in jo bo nosila leto dni, je zašila Urša Drofenik, kraljevsko krono pa je izdelal Denis Polanec. Na svečanem kronanju je nastopila glasbena zasedba Erosi, zbrane je nagovorila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Prav tako sta s kratkim govorom zbrane pozdravila Marjan Hren, predsednik Zveze lastnikov gozdov, in Gregor Danev, direktor Zavoda RS za gozdove.

Namen imenovanja in delovanja Gozdarske kraljice Krpan, ki jo je letos prvič organiziralo podjetje Pišek-Vitli Krpan, v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije je promoviranje dejavnosti, ki so povezane z gozdom in gozdarstvom, predstavljanje blagovne znamke Krpan in organizatorja na prireditvah in drugih dogodkih. GKS je tudi ambasadorka trajnostnega odnosa do okolja in gozda kot pomembnega ekosistema.

Sama kraljica Andreja je po kronanju med drugim povedala, da bo njeno poslanstvo pomembnost širjenja trajnostnega ukvarjanja z gozdovi in sodelovanje tako z gozdarji kot kmeti in drugimi lastniki gozdov. Gozd ji pomeni prostor za sprostitev, za delo in povezovanje z družino. O leseni palici, ki jo loči od drugih kraljic, pa je dejala, da predstavlja surovino, ki jo dobimo v gozdu in nas spremlja na vseh poteh od začetka do konca.