PENINA JE LETO DNI ZORELA V REKI MURI

Družba Radgonske gorice d.d., je kljub turobnemu in deževnemu vremenu, že 5. leto zapored organizirala Dan odprtih kleti, kjer so imeli obiskovalci možnost brezplačnega ...
Ob 5. dnevu odprtih kleti Radgonskih goric, so potapljači in gasilci dvignili 110 steklenic zlate penine iz deroče reke; Bolj poln, zaokrožen in bogat okus; Za protokolarna darila, cena je 100 € e Družba Radgonske gorice d.d., je kljub turobnemu in deževnemu vremenu, že 5. leto zapored organizirala Dan odprtih kleti, kjer so imeli obiskovalci možnost brezplačnega vodenega ogleda vinskih kleti. Letos drugič so iz reke Mure dvignili 110 steklenic Zlate radgonske penine, letnik 2007, ki je bila potopljena v reki leto dni. Med obiskovalce so raztočili okrog 20 steklenic penine. Kljub slabemu vremenu, ki je mnoge zadržalo doma, so organizatorji zadovoljni tudi z obiskom, saj so imeli veliko obiskovalcev od blizu in daleč. Radgonske gorice d. d., je sicer priznani proizvajalec vrhunskih vin in velja za največjega in najstarejšega pridelovalca penin v Sloveniji. V svoji kleti polni Zlato radgonsko penino po klasični ali šampanjski metodi že od leta 1852, medtem ko Srebrno radgonsko penino pridelujejo po charmat metodi - z vrenjem v velikih jeklenih posodah, ki jo je iznašel Francoz Charmat. Poleg penin so znani tudi s pridelavo drugih kakovostnih vin. Z namenom predstaviti način predelave penine in ostalih vin, so tako že peto leto zapored organizirali dan odprtih kleti. Sama prireditev pa iz leta v leto pridobiva na veljavi in postaja eden osrednjih dogodkov ob reki Muri. Na tokratnem dogodku so javnosti prvič predstavili svoj nov izdelek – sladko srebrno radgonsko penino – rose.
Tudi letošnji dan odprtih kleti je bil namenjen obiskovalcem, ki so se seznanili z načinom predelave penine in ostalih vin. Popeljali so jih po vseh štirih vinskih kleteh in z brezplačno degustacijo predstavili pretekle letnike penine. V ospredju dogajanja je vsekakor bil slavnostni dvig 110 steklenic Zlate radgonske penine iz reke Mure. Potopljena penina je po sekundarni fermentaciji v letu 2007 zorela na kvasovkah v zorilnici penin Radgonskih goric v vodoravnem položaju nato pa od junija 2010 zorela v steklenicah pod gladimo reke Mure. Steklenice so bile obrnjene na zamašek, saj je tako manjši vpliv kvasovke na avtolizo. Ta način hranjenja penine omogoča ohraniti njeno mladostno noto, saj tema, hladno okolje in neprestano šumenje reke Mure dajejo penini mladostni pridih. Nič kaj enostaven dvig penine iz deroče in nič kaj prijazne Mure, so izvedli potapljači PGD Gornja Radgona ter gasilci iz Gornje in avstrijske Radgone. V reko Muro so potopili novih 110 steklenic Zlate radgonske penine, ki jih bodo dvignili naslednje leto. Paleto s peninami pa sta zaklenila radgonski župan Antona Kampuš, in direktor Radgonskih goric d.r. Borut Cvetkovič, ki sta ključe zalučala v deročo reko.
Prvič so v Radgonskih goricah na sekundarno fermentacijo v Muro poskusno potopili 120 steklenic svoje penine pred dvema letoma in zaboj dvignili pred letom dni, na 4. dnevu odprtih vrat njihovih kleti. S prvimi dodatno zorjenimi peninami je bila enologinja Radgonskih goric Klavdija Topolovec Špur zelo zadovoljna. „Penina v vodi zori v temi, na hladnem in obdana z vodo na kvasovki. Zdaj poteka avtoliza kvasovk oz. če povemo laično, kvasovke oddajajo penini snovi, ki ji dajo polnejši, bolj zaokrožen in bogatejši okus. Pri sveži penini so arome povsem drugačne in med njimi prevladujejo sadne note, po sekundarni fermentaciji pa se razvijejo zrele arome po praženem ali po kruhovi skorji“, je dejala prva enologinja Radgonskih goric, ki je na vprašanje, ali se bojijo morebitnega ponovnega zagona prašičje farme v Podgradu, ki je do pred dvema letoma onesnaževala Muro nad Gornjo Radgono, povedala, da so vratove in zamaške potopljenih penin zalili z voskom in tako onemogočili vdor vode ali snovi iz vode v penino. Poleg tega so v Radgonskih goricah prepričani, da bodo morali novi lastniki pred začetkom delovanja farme poskrbeti za čiščenje odplak. Šele dobro začeto tradicijo potapljanja penine na zorenje v Muro bodo zagotovo nadaljevali, ne glede na dogajanje v Podgradu.
Tokratni dvig potopljenih110 steklenic Zlate radgonske penine, letnik je 2007, kar so izvedli člani GA-PO-RA, ter radgonski in avstrijski gasilci, je minil pri vodostaju Mure: 112 cm, temperatura vodje je znašala 16,3 stopinje celzija, pretok pa 143 kubičnih metrov na sekundo. Ko so penino dvignili so jih položili na voz, s konjsko vprego, ki jo je odpeljal do ploščadi pri mostu. Tam je sledila takojšnja deguržacija in pokušina penin, nagovori gostov in odhod vseh prisotnih na glavno prizorišče med kletmi Radgonskih goric.
Sicer pa je zorenje 110 steklenic penine v Muri le malenkost v primerjavi s tem, da so Radgonske gorice samo lani prodale 3,2 milijona steklenic svojih vin in penine in s tem ustvarile 8,5 milijona evrov prihodkov ter 800.000 evrov dobička. Penina iz Mure bo kot posebnost namenjena protokolarnim darilom in prodaji po ceni 100 evrov za steklenico. Najbolj zagrizeni obiskovalci tokratne prireditve pa so, kot rečeno, kakšen požirek lahko naredili brezplačno. Sam dan odprtih kleti je postal že tradicionalna prireditev podjetja Radgonske gorice d. d. Na vsake pol ure od 10. ure naprej so kljub dežju, potekali vodeni ogledi kleti Radgonskih goric, vse skupaj pa je spremljal pester glasbeno-zabavni program, za katerega so poskrbeli domača godba na pihala, Klapa Solinar, lutkovno gledališče, KD Peter Dajnko, KD PO Gornja Radgona, TolkAsi, Ingrod Müller, Romana Kranjčan, Rebeka Dremlej, Toti štirje... Zanimiv pa je bil tudi pohod po „Apolonijini poti“.