POMURSKIM MLEKARNAM PET NASLOVOV ŠAMPIONA!

Izjemna kakovost mleka in mlačnih izdelkov na ocenjevanju v Gornji Radgoni...
Čeprav bo največja letošnja sejemska prireditev v Gornji Radgoni, 52. mednarodni sejem Agra na sporedu šele med 23. in 28. avgustom, se že v veliki meri vrstijo strokovna ocenjevanja različnih živilskih izdelkov. In tako sta izvršna direktorica Pomurskega sejma, Mateja Jaklič, ter predsednik ocenjevalne komisije, prof. dr. Bogdan Perko, predstavila rezultate letošnjega, 28. mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov pod okriljem Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra. Predsednik ocenjevalne komisije je še posebej izpostavil, da število vzorcev na ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov v zadnjem obdobju narašča. To pa po njegovem mnenju dokazuje, da se mlekarska industrija pobira. Še posebej veseli, da industrija hrane na trg pošilja izjemne mlečne izdelke in mleko samo.
Torej pomembneje od same ekonomije je, da ne zanemarja vlaganj v razvoj kakovostnih izdelkov in se na ta način odziva konkurenčni ponudbi iz tujine. Pomemben premik se mu zdi tudi v tem, da radgonsko ocenjevanje postaja vse bolj ugledno in spoštovano pri tujih mlekarjih ter proizvajalcih mlečnih izdelkov. Na ocenjevanjih namreč sodelujejo vsi pomembnejši mlekarji iz soseščine. Ocenjevanje ima svoj odziv tudi v Nemčiji. Dr. Perko je ob rasti kakovosti tradicionalnih izdelkov izpostavil razvoj novih, pretežno iz stranskih produktov pri proizvodnji mlečnih izdelkov. V elitni druščini sedemnajstih šampionov so Pomurske mlekarne s petimi izdelki. Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost so dobili tudi za štiri okuse pinjenca. Pinjenec je ob siru ementalcu dobil veliko zlato medaljo. Pinjenec je po oceni dr. Bogdana Perka vrhunski izdelek iz stranskega donedavnega zanemarjenega produkta mleka. Ob tehnološkem razvoju v velikih mlekarnah je dr. Perko izpostavil še en pomemben člen znotraj mlekarske ponudbe. Na ocenjevanjih je vse več malih proizvajalcev in ponudnikov mlečnih izdelkov na kmetijah. S širitvijo kakovostne ponudbe na tej ravni se ponudba mlečnih izdelkov širi in dosega raven, ko lahko vse skupine potrošnikov pridejo do kakovostnih izdelkov.
Na 28. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov so sicer sodelovalo 29 proizvajalcev z natanko 149 vzorci iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Nemčije. Ocenila jih je, kot rečeno, strokovna komisija pod predsedstvom prof. dr. Bogdana Perka iz Biotehniške fakultete Ljubljana, Inštituta za mlekarstvo. Člani komisije pa so bili Stanka Podkrajšek, univ. dipl. ing. živ. teh., Biotehniška fakulteta Ljubljana, Inštitut za mlekarstvo; Nežka Bajt, univ. dipl. ing. živ. Teh., Biotehniški center Naklo; Petra Osterman univ. dipl. ing. živ. teh., Viški vrtci iz Slovenije, ter iz sosednje Hrvaške prof. dr. Jasmina Havranek in prof. dr. Neven Antunac, oba iz Agronomske fakultete Zagreb, Zavoda za mlekarstvo. Tehnični vodja ocenjevanja je bil mag. Franc Muhič, Ljubljana.
Naslove šampion (trikrat zapovrstjo velika zlata medalja), so prejeli: ABC svježi krem sir classic; ABC svježi krem sir Mediteran (oba Belje d.d.); Kärntner Rahmkäse 55 % Fett i. Tr. Tilsiter; Mölltaler Almkäse 50 % Feet i. Tr. (oba Kärntnermilch Gen.m.b.H.); Piran Grand lešnik s čokoladnim prelivom; Kranjska gauda 45 % mm/ss 12 mesecev (oba Ljubljanske mlekarne, d.d.); Desert - jogurtova smetana s čokolado, 8 % m.m.; Desert - jogurt z vanilijo, 6 % m.m. (oba Mlekarna Celeia, d.o.o.); Sirotka (Mlekarna Planika d.o.o.); Surovo maslo - Ljutomersko maslo; Surovo maslo - Slovensko čajno maslo; Mleko v prahu; Čokoladno mleko; UHT homogenizirana sladka smetana, 33 % m.m. (vsi Pomurske mlekarne, d.d.); Mliječni puding čokolada; Mliječni puding vanilija; Fetaca - meki masni sir od kozjeg mlijeka u salamuri (vsi Vindija d.d.). Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je komisija soglasno podelila celotnemu programu ocenjenih pinjencev iz Pomurskih mlekarn d.d. (za: Pinjenec – naravni, Pinjenec - bezeg limona, Pinjenec – višnja, Pinjenec – jagoda).
Prof. dr. Bogdan Perko je dejal: »Razveseljivo je, da število vzorcev na Mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov pod okriljem sejma AGRA ne upada, temveč v zadnjem obdobju celo narašča. Navdušujoče pa je dejstvo, da na ocenjevanju ne pomnim take palete kakovostnih izdelkov, kot smo jo imeli priložnost okusiti letos. Menim, da je to na eni strani dokaz za to, da je mlekarska branža v Sloveniji v tehnološko odlični kondiciji. Na drugi strani pa je to potrditev pravilne usmeritve Pomurskega sejma, da pri organizaciji strokovnih ocenjevanj kakovosti vztraja kljub recesiji v gospodarstvu. S priložnostjo, da se na ocenjevanjih objektivno verificira kakovost sodelujočih izdelkov, tudi tistih, ki ne morejo konkurirati promocijskim proračunom velikih multinacionalk, je organizator zagotovo naredil velik korak v smeri rasti samooskrbe, višanja kakovosti proizvajalcev in transparentnosti tržne ponudbe. Resnost gospodarske situacije in izjemna konkurenca sta se tokrat po mojem mnenju na ocenjevanju odrazili predvsem na pozitiven način. Največji proizvajalci so še okrepili delo na svojih tradicionalno priznanih izdelkih ter dodatno utrdili in celo zvišali njihovo kakovost. Zdi se, da raje utrjujejo svoje tržne deleže v tem segmentu kot pa uvajajo novitete, kar je s tehnološkega vidika celo večji izziv“.
Kljub temu splošnemu trendu pa so pridelovalci pokazali nekaj izjemnih novosti, kot so npr. vrhunski izdelki iz pogosto spregledanih, a kakovostnih stranskih produktov, kot so omenjeni pinjenci ali celo odlična čista sirotka... Posebno spoštovanje ocenjevanju pod okriljem sejma AGRA izkazujejo tudi tuji proizvajalci, Avstrijci, Hrvati in Nemci, ki so se predstavili z nekaterimi zares ekskluzivnimi izdelki. S svojo udeležbo izkazujejo zaupanje v eksterno, neodvisno potrjevanje kakovosti, ki jim je v Gornji Radgoni zagotovljeno. „Zaključim naj z mislijo, da je Pomurski sejem s svojo vztrajnostjo na nek način premagal tako recesijo kot tudi konkurenco elektronskih medijev in pri sejmih in spremljevalnih strokovnih dogodkih ustvaril pozitiven trend, ki se bo v prihodnosti zagotovo nadaljeval. In na tem mestu moram tudi letos pohvaliti celotno, že tradicionalno dobro organizacijo ocenjevanja. Vse od razpisa do pridobivanja in zbiranja vzorcev, tehnične podpore, logistike, do sestave vrhunske ekipe ocenjevalcev in njihovega dela je potekalo brezhibno. Največja nagrada za trud proizvajalcev, ocenjevalcev in Pomurskega sejma pa so zagotovo doseženi vrhunski rezultati, ob katerih bodo praznovali tudi potrošniki“, je dodal prof. Perko.