ZDRAVO ŽIVLJENJE POTREBUJE PRAVO MERO SOLI

Slovenci zaužijemo preveč soli. AVE linija Vita iz Panvite z mesnimi užitki s 25 % manj soli.
Sol je v telesu sicer nujno potrebna, a je Slovenci zaužijemo preveč. Skoraj 60 % Slovencev prekomerno soli hrano, prek neustrezne prehrane pa odrasli zaužijejo kar okrog 150 % soli dnevno preveč. Ker čezmerno uživanje soli povzroča zdravstvene tegobe, je priporočljiva prehrana z manj soli. Zato novi izdelki AVE Vita iz Panvite vsebujejo 25 % manj soli kot primerjalni tovrstni izdelki ter so brez ojačevalcev okusa in glavnih alergenov - soje, glutena, jajc in mleka. Vsebnost soli v izdelkih AVE linije Vita iz Panvite je z vidika stroke pozitivno ocenila tudi Andreja Širca Čampa, univ.dipl.inž., klinična dietetičarka.
Sol oz. natrijev klorid ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja posameznika. Vpliva na normalno delovanje mišic in živcev, pomaga pri zadrževanju vode v organizmu in preprečuje dehidracijo. Nasprotno pa lahko prekomerno uživanje soli, skupaj z nezdravim načinom življenja, povzroča kronične bolezni, ki so v Sloveniji in svetu vodilna zdravstvena težava in vzrok za prezgodnjo umrljivost. Za tiste, ki iz zdravstvenih razlogov potrebujejo hrano z nižjo vsebnostjo soli ali preprosto skrbijo za zdrav življenjski slog, so zato še posebej primerni izdelki z manj soli. »V telesu natrij uravnava količino vode in s tem osmotski tlak, vpliva na normalno delovanje mišic in živcev ter ima pomembno vlogo pri ravnotežju kislin in baz v telesu ter v prebavnih sokovih. Pomaga tudi pri zadrževanju vode v organizmu in preprečuje dehidracijo,« razlaga Andreja Širca Čampa, univ.dipl.inž., klinična dietetičarka.
V isti sapi pa pove, da se pri nas spopadamo z nasprotnim problemom – Slovenci namreč zaužijemo preveč soli. Skoraj 60 % Slovencev prekomerno soli hrano, prek neustrezne prehrane s prekomerno količino soli pa odrasli zaužijejo kar okrog 150 % soli dnevno preveč. »Od večjega uživanja soli ni pričakovati nobenih prednosti, vsekakor pa negativne učinke,« opozarja Širca Čampa. Le 12 % dnevno zaužite soli predstavlja naravno prisotna sol v nepredelanih živilih, vso ostalo količino pa jedem dodamo sami, med pripravo ali za mizo.
Torej, čezmerno uživanje soli povzroča zdravstvene tegobe, saj odrasli potrebujemo 1,5-6 g soli na dan, večje količine pa predstavljajo pomemben dejavnik tveganja za nastanek kroničnih bolezni, ki ogrožajo zdravje ljudi. »Prevelik vnos natrija je eden od glavnih vzrokov za povišan krvni tlak, ta pa za možgansko kap. S povišanim krvnim tlakom so v več kot polovici primerov povezane tudi bolezni srca in ožilja, ki so glavni vzrok umrljivosti prebivalcev Slovenije,« opozarja Širca Čampa, ki dodaja, da si če želimo zmanjšati uporabo soli v prehrani, lahko pomagamo z drobnimi triki, ki resnično učinkujejo. Med drugim vedno nakupujemo svežo ali zamrznjeno zelenjavo, izogibamo se živilom v slanici, postopno zmanjšujemo količino soli med pripravo jedi, vode za kuhanje živil ne solimo, namesto soli uporabljamo začimbe in zelišča. Posegamo pa tudi po izdelkih, ki v primerjavi z izdelki iste vrste vsebujejo manj soli.
Panvitina AVE linija Vita ponuja bogastvo okusov kakovostnih mesnih izdelkov s 25 % manj soli kot primerjalni tovrstni izdelki. Običajni izdelki namreč vsebujejo 1,8 do 1,9 % soli, izdelki iz AVE linije Vita pa le do 1,4 %. Izbirate lahko med piščančjimi hrenovkami brez ovoja, narezki iz kuhane šunke ali piščančjih prsi ter klobasami iz kuhane šunke in piščančjih prsi. Vsi omenjeni izdelki so brez ojačevalcev okusa in glavnih alergenov - soje, glutena, jajc in mleka. Zato so priporočljivi za tiste, ki iz zdravstvenih razlogov potrebujejo hrano z nižjo vsebnostjo soli ali preprosto skrbijo za zdrav življenjski slog.
SOL
Kuhinjska sol oziroma krajše sol je nujna sestavina velike večine jedi, pogosto tudi sladkih. Sol kot kuhinjska spojina je sicer natrijev klorid (NaCl). V kulinariki ni enotnega mnenja o tem ali je sol začimba ali osnovna sestavina hrane, kot maščoba, moka... Praktično v vsako jed spada sol, v organizmu ima sol posebno fiziološko vlogo pri večjih naporih ali v poletni vročini, ko se močneje potimo, saj uživanje soli pomaga ohranjati ravnovesje ionov v telesnih tekočinah. Ločimo morsko, kameno in evaporirano sol. Predvsem kameni soli danes dodajajo razne dodatke (predvsem jod). Jodiranje soli se izvede z dodajanjem 10 mg kalijevega jodida ali z ekvivalentno količino natrijevega jodida na 1 kg soli. Ta ukrep prepreči napačno delovanje funkcij organov v telesu zaradi pomanjkanja joda. Morska sol velikokrat vsebuje pretirane količine magnezijevega klorida in drugih mineralnih primesi in ni uporabna za človeško prehrano. Kvalitetna sol mora vsebovati najmanj 97 % natrijevega klorida in ne več kot 0,5 % natrijevega sulfida.
Sol je imela v zgodovini velik pomen. Imeti sol je pomenilo imeti bogastvo in moč.