BLIŽA SE „DAN RUDOLFA MAISTRA“

Letošnja osrednja proslava bo na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni...
Tako kot že nekaj let bo tudi letos v mesecu novembru obeležil dan enega osrednjih slovenskih generalov, pravzaprav ene osrednjih slovenskih zgodovinskih osebnosti. Gre za generala Miastra, in lestošnja osrednja državna slovesnost ob dnevu Rudolfa Maistra bo potekala v petek, 23. novembra 2007, ob 20. uri, na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni. Slavnostni govornik na proslavi, kjer pričakujejo več sto gostov in obiskovalcev, bo minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver.
Kot je o proslavi zapisal scenarist državne proslave Jadran Sterle, spominja Maistrova bitka za severno mejo, z maloštevilno vojsko slovenskih prostovoljcev, na grško bitko pri Termopilah - zoperstaviti se mogočnemu vojaškemu stroju z eno samo zahtevo: ohraniti svojo domovino, ali delček nje, tam na Koroškem in Štajerskem. Maister je predstavljen kot poln dilem, dvomov in celo negotovosti – a navzven trden kot jeklo. Drugače ni moglo niti biti. V programu, ki ga režira Iztok Tory, bodo sicer nastopali Orkester Slovenske vojske – Big band pod vodstvom mag. Janija Šalamona, Boris Ostan, Lara P. Jankovič, Mirjam Korbar Žlajpah, Edvin Flisar, Dada Kladenik, Bogdana Herman, Jure Tori, Marjeta Urbanič, Sašo Lamut, Dušan Slaček, Tolkalci glasbene šole Tolmin, Veljko Toman in drugi. V primeru lepega vremena bo goste sprejel Pihalni orkester Gornja Radgona.
Samo prireditev bosta neposredno prenašala I. program Televizije Slovenija in I. program Radia Slovenija. Rudolf Maister-Vojanov, slovenski pesnik in general, je sicer rojen 29. marca 1874, v Kamniku, Slovenija (tedaj Avstro-Ogrska), umrl pa je 26. julija 1934, v Rakeku, Slovenija (tedaj Jugoslavija), in šele proslava njegovih ndevo poteka v Sloveniji za katero se je sam toliko boril...