BLIŽA SE FRISK 2007 - FESTIVAL RAČUNALNIŠTVA IN SODOBNIH KOMUNIKACIJ

TUDI MINISTER TURK NA „FRIŠKEM“ FESTIVALU...
V prekmurskem narečju pomeni beseda »friško« - sveže. In tudi Festival računalništva in sodobnih komunikacij FRiSK 2007, ki se bo odvijal 7. in 8. septembra v Murski Soboti, ima »friški« oziroma svež program. Pester program bomo razprostrli v kar šestih prostorih: grajska dvorana, internetnica, mala predavalnica, muzej, prireditveni prostor, predavalnica, grajsko dvorišče kar skupno znaša čez 500 kvadratnih metrov površine. „V petek, 7. septembra, začnemo slavnostno. Na otvoritvi festivala bodo med drugimi prisotni tudi minister za razvoj, dr. Žiga Turk, generalni direktor Direktorata za informacijsko družbo Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Andrej Flogie in župan Mestne občine Murska Sobota, Anton Štihec. Otvoritvi sledi Pomurski informacijski forum, na katerem bodo pomurska podjetja predstavila svoje izdelke in tehnološke rešitve s področja informacijskih tehnologij. Nadaljujemo s širokim spektrom okroglih miz, delavnic, predavanj in predstavitev. Zaključujemo z vodenim izletom skozi zgodovino računalništva“, pravi Tadej Kirinčič iz organizacijskega odbora festivala.
Naslednji dan, v soboto, 8. septembra bodo precej pozornosti posvetili odprtokodnim rešitvam. Prav tako sledijo različna predavanja in delavnice. Popoldne pa se bodo udarili v igranju starih računalniških iger, sam festival pa bo zaključen z večerno zabavo. Festival FRiSK, kot novorojenček v svojem okolju in tudi širše doživlja ugodne odzive javnosti in podjetij. Priprave so v polnem teku, program pripravljen, a še vedno dovolj odprt za kakšna pozitivna presenečenja. In kaj je pravzaprav FriSK?
„V društvu Gibanje za mladino, ki je ena izmed vodilnih lokalnih nevladnih organizacij in združuje več kot 2000 članov in somišljenikov, letos prvič organiziramo dvodnevni Festival računalništva in sodobnih komunikacij, FRISK 2007. Pri pripravi festivala sodelujemo z lokalnimi, slovenskimi ter svetovno znanimi podjetji iz področja informacijskih tehnologij in sodobnih komunikacij, mediji, društvom Lugos in izobraževalnimi institucijami. Namen festivala je pospešiti razvoj informacijskih tehnologij, seznanjanje širše javnosti s prednostmi, ki nam jih le-ta prinaša ter vzbujanje zanimanja mladih za študij tehniških smeri. Upamo, da bo festival postal vsakoletni dogodek ter privabil strokovnjake in podjetja iz vse Slovenije in tujine. Festival je letos odprt za javnost in ne zahteva nobenih kotizacij in prijav“, pravi Tadej Kirinčič