„DIŠI PO PREKMURJU“ DRUGIČ V LJUBLJANI

Bograč, gibanica, büjta repa..., znova na Pogačarjevem trgu...
Razvojna zadruga Granar se tudi letos ne bo izneverila Ljubljančanom in drugim prebivalcem ter obiskovalcem slovenske prestolnice. Po lanskoletnem uspešno izvedenem dogodku, ki so ga poimenovali „Diši po Prekmurju“, ki je potekal na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, pripravljajo namreč letos, še odmevnejšo dogajanje, ki se bo odvijalo na istem mestu, in sicer v soboto 12.05.2007. Kot obljubljajo organizatorji, in vsekakor jim gre verjeti, bo poleg ponudbe kakovostnih prehrambnih izdelkov in izdelkov domače obrti, obiskovalcem na voljo tudi tradicionalna kulinarična ponudba Prekmurja. Posebej zanimivo bo prav gotovo na zgornji ploščadi ob stolni cerkvi v slovenski prestolnici, kjer se bodo v kuhanju bograča v loncu na odprtem ognju pomerile ekipe znanih Prekmurcev, ki delajo ali živijo Ljubljani.
„Po izjemno uspešno izvedenem in odmevnem dogodku »Diši po Prekmurju v Ljubljani«, ki smo ga izvedli lansko pomlad, se nam to soboto, na centralni tržnici v Ljubljani, ponovno obeta obilo kulinaričnih užitkov in sproščenega druženja na istoimenski prireditvi. Živahno in pestro družabno srečanje Prekmurcev, Ljubljančanov in vseh ljudi, ki jim odprtost, druženje, predvsem pa razkrivanje skrivnosti Prekmurja in njegove kulinarike niso tuji, bo potekalo 12.5. med 8. in 14. uro v Ljubljani na Pogačarjevem trgu. Na zanimivi prireditvi v srcu (ali morda trebuhu) Ljubljane se bodo ob številnih ponudnikih domačih dobrot in izdelkov tradicionalnih obrti, predstavili tudi gostinci iz Prekmurja, ki bodo za svoje goste skuhali pristni prekmurski bograč“, pravijo organizatorji, ki obljubljajo, da bosta za zabavo skrbeli Etno glasbena skupina Srakova banda iz Beltincev, in romska glasbena skupina Zoltan, manjkala pa ne bo niti prekmurska folklora s pozvačinom.
Prekmurje je sicer daleč naokoli znano kot pokrajina prijaznih ljudi, ki se gostom predstavlja z vznemirljivimi vonji in okusi svojih gastronomskih posebnosti. Njeni prebivalci so tradicionalno kulinarično prakso izboljševali toliko časa, da so dosegli pokrajinsko prepoznavnost v jedilni in gastronomski mikavnosti okusa. „Z namenom povezati potenciale regije na področju kakovostnih prehrambnih izdelkov in tradicionalne gastronomije, smo razvili blagovno znamko Diši po Prekmurju, pod okriljem katere združujemo ponudbo različnih proizvajalcev kakovostnih prehrambnih izdelkov. V okvir blagovne znamke Diši po Prekmurju smo uvrstili celo vrsto avtohtonih prehrambnih izdelkov, ki so sicer že poznani, vendar pa njihova kvaliteta in način trženja nista bili standardizirani.
Standardna kakovost je zagotovljena na podlagi pravilnikov kakovosti za posamezne izdelke in z odgovarjajočim sistemom certificiranja ter s stalno kontrolo vključenih izdelkov. Do sedaj smo izvedli proces standardizacije in zaščite za prekmursko šunko in prekmursko gibanico ter zaščitili geografsko poreklo prekmurskih vin. Poleg tega pa se v ponudbo Diši po Prekmurju vključujejo tudi drugi izdelki, ki so pridelani v Prekmurju in odražajo regionalno posebnost. Paleta vključenih izdelkov in ponudnikov se sčasoma širi, kar prispeva k uveljavitvi blagovne znamke in kakovostne hrane z regionalnim poreklom.