MOJSTRI SKLADATELJI, MOJSTRI IZVAJALCI...

Orkester Slovenske vojske navdušil v Gornji Radgoni...
Velika dvorana radgonskega kulturnega hrama je kar pokala po šivih, da je lahko sprejela vse obiskovalce in goste od blizu in daleč, ki so želeli prisluhniti svečanem koncertu orkestra Slovenske vojske. V organizaciji evangeličanske cerkvene občine Apače ter občine in krajevne skupnosti Gornja Radgona, je ugledni orkester, pod dirigentsko palico mag. Janija Šalamuna, ter ob nastopu nekaterih solistov in vokalistov, zaigral mnoge pesmi uglednih domačih in tujih skladateljev, kot so: Jože Brun, Franc von Suppe, Mojmir Sepe, Vilko in Slavko Avsenik, Jože Privšek, Jože Ježek, Julius Fučik, Don Jacoby, Bojan Adamič, Gusseppe Verdi, Ediardo di Capua, Giacomo Puccini in drugi, zraven pa je tudi nekaj ljudskih pesmi. In vsi prisotni so dejansko bili navdušeni s tovrstnim muziciranjem, tako da je več deset članski orkester komaj zapustil oder.
Orkester Slovenske vojske je bil ustanovljen 1. aprila 1996, pod takratnim in sedanjim načelnikom Slovenske vojske, general podpolkovnikom Albinom Gutmanom. Orkestru poveljuje Ljubo Vošnjak, njegov dirigent pa je mag. Jani Šalamun. Prvi dirigent je bil Franc Rizmal, ki je z orkestrom sodeloval do leta 2000. Po njegovem odhodu so orkester vodili različni dirigenti. Pod umetniškim vodstvom stalnega gostujočega dirigenta, mojstra Milivoja Šurbka, ki je obogatil in popestril umetniški program, se je kakovost orkestra še izboljšala. V dobrih enajstih letih obstoja in delovanja je prerasel v kakovosten in priznan orkester, ki je prepoznaven doma in v tujini. Sam orkester, ki je doslej imel skoraj 50 nastopov v enajstih evropskih državah, in več kot 1000 nastopov po vsej Sloveniji, sestavljajo ga predvsem diplomanti Akademije za glasbo v Ljubljani, ki so v povprečju stari šele okoli 27 let. Neobremenjenost in zagon tega mladega orkestra sta pogoja za izvajanje in gojenje obsežnega repertoarja z odprtim in s premišljenim oblikovanjem programov, ki jih orkester izvaja v najrazličnejših zasedbah.
Torej, danes orkester deluje v različnih zasedbah, od najmanjših komornih zasedb, do koncertne zasedbe. Veliko nastopajo tudi protokolarna, big band in t.i. šov zasedba, ki pod vodstvom odličnega dirigenta, Janija Šalamuna, opravljajo protokolarne obveznosti, sodelujejo na vojaških festivalih v tujini in z raznovrstnim programom Big banda na plesnih in zabavnih večerih na prireditvah po Sloveniji in Evropi.
Tako, od skromnih začetkov je orkester prerasel v ansambel, ki ga poznajo v Sloveniji ter vabijo tudi na številne koncerte in festivale po Evropi. Njihovi odlični nastopi doma in zlasti po evropskih državah, so prava podlaga za prepoznavnost orkestra, Slovenske vojske in Republike Slovenije. Orkester se lahko pohvali tudi z drugimi uspehi, predvsem vrsto televizijskih in radijskih posnetkov z RTV Slovenija, kar nekaj oddaj pa so naredili s tujimi radijskimi in televizijskimi hišami. Radijski in televizijski program je tako obogaten tudi s posnetki vojaškega orkestra, prav tako pa lahko poslušalci prisluhnejo skladbam, ki jih je ta v sodelovanju z RTV Slovenija posnel na štirih CD zgoščenkah in eni DVD zgoščenki. Ansambel se predvsem v tujini obvezno predstavlja z deli domačih avtorjev različnih slogov, kar omogoča sodelovanje številnih domačih in tujih glasbenih poustvarjalcev, ki bogato znanje in izkušnje delijo z mladimi glasbeniki tega orkestra. Zunanji sodelavec, ki je v orkestru pustil največji pečat, je prav gotovo pokojni skladatelj in dirigent Jože Privšek. Ob številnih njegovih stvaritvah je pred dobrim desetletjem, v počastitev dneva Slovenske vojske napisal skladbo „Majska suita“ (MP3 - 10 MB - 10 min 14 s), ki jo je orkester krstno izvedel 15. maja 1997 v Ljubljani. To glasbeno delo je v njegovem bogatem ustvarjalnem opusu velik prispevek na področju pihalne glasbe in potrditev, da je bil mojster skladanja in instrumentacije pri razvoju orkestra Slovenske vojske.
Med domačimi in tujimi umetniki in solisti, ki redno sodelujejo z orkestrom Slovenske vojske, kaže omeniti predvsem nekatere, kot so: Miljenko Prohaska, Kiril Ribarski, Vera Danilova, Sergej Kiselev, Milena Morača, Juan Vasle, Janez Lotrič, Tomaž Habe, New Swing Quartet, Darja Švajger, Alenka Godec, Nuša Derenda in mnogi drugi. Na tokratnem koncertu v Gornji Radgoni, sta kot vokalista nastopila Katja Rihter in Matej Matjaž Kastelic.
Sicer pa, za svoje delo je bil orkester že odlikovan z zlato in bronasto medaljo Slovenske vojske. Enako je za svoje delo in požrtvovalnost pri razvoju orkestra bil posmrtno odlikovan z zlato medaljo Slovenske vojske, dirigent in skladatelj Jože Privšek.