SAMOVOLJA DRŽAVNEGA PROTOKOLA?

Visoki predstavniki petih veteranskih združenj so ostali z dolgimi nosovi..., saj so prvič po letu 1991 veterani položili vence brez igranja žalostink in brez vojaških časti...
Očitno je, da v Sloveniji, poleg sprejemanja različnih zakonov in drugih odločitev, nikakor ni možno uskladiti niti različnih svečanosti, proslav in komemoracij. In to se je žal ponovilo tudi ob letošnji komemoraciji. oz. polaganju vencev na ljubljanskih Žalah, ko so domnevno zaradi samovolje državnega protokola „obviseli“ predstavniki vseh petih veteranskih združenj, ter še zlasti svojci in prijatelji padlih v zadnjih vojnah. Vojni veterani Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze veteranov vojne za Slovenijo so namreč v minulih letih polagali vence k pomniku padlim v vojni za Slovenijo na ljubljanskih Žalah, ob sodelovanju policijskega ali vojaškega orkestra in pripadnikov garde slovenske vojske ter ob prisotnosti svojcev padlih. Zadnja leta so v komemorativno slovesnost vključili tudi sveto mašo za padle vojake in policiste. Vedno so povabili tudi vlado, posamezna ministrstva in druge veteranske organizacije, da se jim pridružijo. In med drugim se je zgodilo, da je na isti komemoraciji polagalo vence tudi do devet delegacij, kar nikogar ni motilo.
Letos je organizacija tega dogodka pripadla policijskem združenju Sever. Določili so datum 29.10.2007 in k sodelovanju povabili vse druge organe in organizacije. „Pred približno štirinajstimi dnevi pa se je vmešal Protokol RS in predlagal, da bi polaganje vencev organiziral Protokol tako, da bi en venec položila vladna delegacija, ki bi jo vodil predsednik vlade Janez Janša, drugi venec pa bi položila delegacija vseh veteranskih organizacij. Delegaciji bi položili vence pri pomniku padlim v vojni za Slovenijo in pri spomeniku talcev NOB. Protokol je predlagal datum 30.10.2007 ob 10.00 uri. Po krajšem usklajevanju smo pristali na predloge protokola in uskladili ceremonial polaganja vencev“, poudarja ogorčeni predsednik Severa, Milan Horvat, kajti na dan dogodka, tik pred začetkom slovesnosti, jih je šefinje protokola Ksenija Benedetti obvestila, da je prišlo do spremembe ceremoniala, in da bo vladna delegacija položila venec tako kot je bilo predvideno, veterani pa lahko svoj venec položijo šele, ko bo odšla vladna delegacija in se bo umaknila tudi častna enota garde SV. Ob vsem pa Protokol ni dovolil niti prisotnosti veteranskih praporov.
„Začudeni, jezni in razočarani smo v dežju obstali na ljubljanskih Žalah in nemo opazovali odvijanje ceremoniala. Vladna delegacija je položila venec in odšla s prizorišča, za njo častna enota garde Slovenske vojske, za njo pa večina pripadnikov slovenske vojske in policije, eden redkih, ki je ostal, je bil brigadir Tone Krkovič. Ostali smo veterani, svojci in znanci padlih. Tako smo prvič po letu 1991 veterani pri obeh pomnikih položili vence brez igranja žalostink in brez vojaških časti. Delegacijo veteranskih organizacij so sicer sestavljali: Milan Horvat, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever; Srečko Lisjak, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo; Tit Turnšek, predstavnik Zveze združenj borcev za vrednote NOB; Ivan Pivk, predsednik Zveze društev vojnih invalidov Slovenije in Marjan Bevk, predsednik Društva TIGR Primorske. Verjamemo, da se nič ne zgodi naključno in tudi ta sprememba protokola se ni zgodila naključno. Sprašujemo se kdo je v zadnjem trenutku spremenil protokol? Kakšni so razlogi za takšno spremembo, da so nas veterane, delegacijo petih veteranskih organizacij, ki predstavljajo več kot 100.000 državljanov, dobesedno vrgli iz dogovorjenih protokolarnih aktivnosti? Zveza policijsko veteranskih društev Sever odločno protestira proti takšnemu ravnanju in pričakuje javno pojasnilo za takšno ravnanje“, je še poudaril Horvat, ki dodaja, da mu je Protokol v sredo, 31.10. poslal kratko pojasnilo, pravzaprav opravičilo.
Omeniti sicer kaže, da so vladno delegacijo, ki je položila venec na spomeniku vojni za Slovenijo leta 1991, na spomenik borcem NOB ter spomenik Lipi sprave, sestavljali: predsednik vlade Janez Janša, ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman, minister notranje zadeve Dragotinom Matetom, minister za obrambo Karl Erjavec, generalni direktor Slovenske policije Jože Romšek in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman. Prav pri polaganju venca na Žalah pa se je tudi zapletlo. Protokol RS obžaluje, da je pri polaganju vencev k pomniku padlim v vojni za Slovenijo 1991 na ljubljanskih Žalah v torek prišlo do nesporazuma z veteranskimi organizacijami, ki so se prav tako poklonile spominu na padle za samostojno Slovenijo. „Protokol RS obžaluje neljubi dogodek in se vsem veteranskim organizacijam zanj tudi iskreno opravičuje. V procesu priprav na polaganje vencev in usklajevanju scenarija tega dogodka je očitno prišlo do neljubega nesporazuma, posledica katerega je bil zaplet pri sami izvedbi slovesnosti. Vseskozi je obveljal predlog, da najprej venec položi delegacija vlade, nato pa še predstavniki veteranskih organizacij. Ti so bili pri polaganju vencev tudi navzoči, nikakor pa ne drži, da bi jim bili prepovedali nositi veteranske prapore“, je navedeno v sporočilu za javnost z urada vlade za komuniciranje.
Protokol RS tudi poudarja, da nikoli ni imel kakršnega koli namena izključevati vojnih veteranov, saj se zaveda pomembne in odločilne vloge, ki so jo ti imeli pri nastanku in obrambi Republike Slovenije. „Njihova nesebična dejanja iz začetka devetdesetih let so trajno zapisana v vrednostno središče slovenskega naroda ter pomenijo tudi trajen in zgodovinski prispevek k življenju prihodnjih generacij“, je še navedeno v omenjenem sporočilu za javnost.