PRED KOMISIJO STROKOVNJAKOV KAR 650 VZORCEV

Letošnje odprto državno ocenjevanje vin poteka pod novo blagovno znamko „Vino Slovenija Gornja Radgona 2007“...
Na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni se je danes (ponedeljek, 23.7.) začelo 33. odprto državno ocenjevanje vin (trajalo bo do 27.7.), ki se letos predstavlja s prenovljeno blagovno znamko Vino Slovenija Gornja Radgona. Pomurski sejem d.d. se je odločil za uvedbo nove blagovne znamke po več kot tridesetletni tradiciji, ker želi s spremembo imena in z novo blagovno znamko še tesneje povezati slovenske enologe, vinarje, vinogradniške družine, sommelierje, poznavalce in ljubitelje vin. Medalje z ocenjevanja bo promoviral med različnimi ciljnimi skupinami poznavalcev, ljubiteljev in potrošnikov doma in na tujem, s čemer postajajo še bolj prepoznaven sinonim kakovosti vin v Sloveniji, sosednjih državah ter v širšem evropskem prostoru. Na svečanem začetku ocenjevanja, kjer je za prijetno vzdušje poskrbel ugledni pevec Alfi Nipič so mnoge enologe in goste, med drugimi pozdravila direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec in Slovenska vinska kraljica, Maja Bončina.
Na samem ocenjevanju Vino Slovenija Gornja Radgona 2007 kar 18 mednarodno priznanih enologov, ki prihajajo iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške mora oceniti 650 vzorcev vin, ki jih je na ocenjevanje poslalo 253 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Nemčije, Srbije, Makedonije in Slovaške. Enologi bodo preizkušali kakovost vin v treh komisijah, ki jim predsedujejo: mag. Anton Vodovnik, Kmetijsko gozdarski zavod Maribor, dr. Miran Vodopivec, Dutovlje, ter dr. Mojmir Wondra, Biotehniška fakulteta Ljubljana, Katedra za vinarstvo, ki je tudi predsednik predsedstva ocenjevalnih komisij. Tajnik komisij je Ernest Novak, Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota. Zraven pa so še mnogi najbolj eminentni slovenski vinski strokovnjaki. Tudi v letošnjem letu bo najbolj privlačna nagrada z ocenjevanja naslov Vinar leta. Prislužil si ga bo pridelovalec, ki bo s petimi najbolje ocenjenimi vini v treh kategorijah zbral najvišje število točk. Prav vsako priznanje, najsi gre za posebna, kot je Prvak vinsko turistične ceste, šampionski naslov, veliko zlato, zlato, srebrno ali bronasto medaljo, pa je na ocenjevanju v Gornji Radgoni dokaz izjemne kakovosti. O njih namreč odloča visoka strokovna usposobljenost članov komisije, njihove bogate mednarodne izkušnje pa tudi izbor enologov po regijskem ključu (ocenjevalci so enakomerno porazdeljeni po regijah, iz katerih prihajajo vina, zato so njihove ocene tudi odraz poznavanja regijskih značilnosti in lokalnih posebnosti).
Sicer pa 100-točkovni metodi, novosti z ocenjevanja v preteklem letu, ki omogoča objektivnejše ocenjevanje vin, je Pomurski sejem letos dodal še deskriptorje, ki poleg številčne ocene podajajo vsebinsko informacijo o kakovosti vin ter so tako dobrodošel smerokaz vinogradnikom in vinarjem za njihovo nadaljnje delo. Vino Slovenija Gornja Radgona je celovit projekt, katerega osrednji del predstavlja odprto državno ocenjevanje vin. Ob njem spletajo poslanstvo širjenja kulture pitja vina ter njegovo druženje s hrano in turizmom: projekt Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma, Vinski hram na Pomurskem sejmišču, kjer potekajo v času sejma vodene degustacije nagrajenih vin, institucija Vinske kraljice Slovenije in njeno povezovanje s sorodnimi mednarodnimi institucijami, - dan enogastronomije na Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu, ki bo v družbi pridelovalcev, trgovcev, enologov in sommelierjev s slovenskimi kulinaričnimi posebnostmi družil vina, ki poudarjajo bogastvo okusov, ter mednarodno srečanje z novinarji za širjenje plemenitega slovenskega vinskega izročila od ust do ust širom sveta.
Jubilejni, 45. mednarodni kmetijsko-živilski sejem bo z osrednjo slovensko sejemsko predstavitvijo vina, v okviru katere se bodo predstavili slovenski vinarji, družbeniki Vinske družbe Slovenije d.o.o., vinski konzorciji, člani VINIS-a, vinsko-turistične ceste ter posamezni vinarji od 25. do 31. avgusta 2007 prva in najboljša priložnost za promocijo prejetih priznanj. Ta bodo podeljena na Dan vinogradnikov in vinarjev v torek, 28. avgusta 2007. Vse sejemske dni pa bo mogoče najžlahtnejše vinske kapljice poskušati na strokovno vodenih degustacijah.