SLAVNOSTNA SEJA OB OBČINSKEM PRAZNIKU

V Murski priznanja ob občinskem prazniku...
Danes (13.7.) je v prostorih soboškega gradu potekala slavnostna seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota, ki so se je udeležili poleg župana Antona Štihca ter ostalih predstavnikov občinske uprave tudi poslanca dr. Mitja Slavinec in Jožef Horvat, ki je bil tudi slavnostni govornik, svetniki in svetnice predstavniki javnih zavodov ter gospodarstva, pa tudi cerkveni predstavniki. Med povabljenimi je bil tudi naš častni občan g. Miki Muster. Župan je v svojem pozdravnem nagovoru čestital prejemnikom letošnjih občinskih priznaj ter se jim zahvalil za njihov dolgoletni trud in delo. Prav tako pa je ob letos že 11. občinskem prazniku čestital tudi vsem občankam in občanom. Sledil je slavnostni nagovor poslanca g. Jožefa Horvata, ki je povedal: V veliko čast si štejem, da ste me povabili k nagovoru ob vašem praznovanju.
Praznovanja na lokalni in državni ravni so kamenčki za oblikovanje mozaika naše kulturne in naše nacionalne identitete in zavesti, in nikakor ne bi smela iti mimo nas. Še manj se jih smemo sramovati. Murska Sobota - sedež MO Murska Sobota - je v zavesti Prekmurcev središče Prekmurja. Spoštovani, posebej sem vesel, da bo čez dober mesec, v petek, 17. avgusta, ob 20.30 pred tem gradom skupaj z vami, drage občanke in občani MO MS, praznovalo Prekmurje in bo praznovala vsa Slovenija. Zgodovinsko in čustveno povezani z našim Prekmurjem, z našo Slovensko krajino se bomo z državno proslavo ponosno in dostojanstveno spominjali dogodkov pred 88 leti, ki smo jih postavili na oltar slovenskega državnega praznika, na koledarju označenega 17. avgust in z imenom združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Vesel sem, da je slovenski parlament - ob izdatnem angažiranju pomurskih poslancev - zmogel ta državotvorni korak in spoznal, da se v državne praznike povzdignejo tudi dogodki, ki nimajo svojega izvora samo v Ljubljani. Z nekaj težavami, a nezadržno tudi v Sloveniji spoznavamo, da imamo v naši zgodovini veliko sijajnih dogodkov, ki so nas združevali in ki jih lahko iskreno in skupaj praznujemo. Pomembno je, da se končno zavemo, da je Slovenija kljub svoji geografski majhnosti velika, a raznolika celota, ki je v zgodovini mnogokrat razdeljena doživljala različno usodo. Pa vendar je že dolgo hotela biti tako skupaj, kakor je končno danes. To željo po skupni enotnosti smo morali zapisati med državne praznike, da bomo tudi prihodnje generacije spominjali, kako smo nastali, se združevali in ohranili. To nas povezuje tudi v naših skupnih naporih za krepitev slovenske kulture in gospodarstva in za večjo blaginjo vseh. Samo skupaj in samo s seštevanjem konstruktivnih misli in dejanj si bomo naredili občino, kateri bodo občani svojo pripadnost s ponosom izražali in naredili bomo državo, ki bo vsakemu državljanu tudi prijazna domovina. Danes lahko rečemo, da smo srečna generacija in hvaležna generacija vsem tistim, ki so zaslužni, da ima Slovenija danes svoje Prekmurje in mi Prekmurci svojo slovensko domovino.«
Sledil je glasbeni program kvinteta tolkalistov in podelitev zahvalnih listin, ki jih je nagrajencem izročil župan Anton Štihec. Letošnje zahvalne listine so prejeli:
1. Društvo upokojencev Murska Sobota
Društvo upokojencev Murska Sobota je letos praznovalo 60 obletnico svojega delovanja. V tem obdobju je društvo povezovalo ljudi v tretjem življenjskem obdobju in uveljavljalo njihov kulturni, socialni in osebni interes ter reševalo probleme in težave s katerimi se srečujejo upokojenci. Pri delovanju je bilo vso obdobje temeljno načelo nadaljevati dejavnosti, ki povezuje člane v društvu, in skrbeti za boljšo kakovost življenja v času upokojitve. Društvo danes nadaljuje s širitvijo programov dejavnosti na socialnem, kulturnem, športnem, izletniškem in družabnem področju. Vse naloge, ki si jih zastavijo s programom, v celoti uresničijo in jih v marsičem presegajo, kar ne bi zmogli brez prizadevnih posameznikov – prostovoljcev, ki jim lahko zaupaš in ki so pripravljeni žrtvovati svoj prosti čas, dajati nove pobude, ideje in predloge in se z vso vestnostjo, brez plačila in nagrad, oprimejo prevzetega dela.
V društvu se delovali in delujejo ljudje z velikimi življenjskimi izkušnjami na socialnem, gospodarskem, delovnem ter političnem področju. V društvo je danes vključenih 1700 članov iz mesta Murska Sobota. V zadnjih letih so: izdali knjigo o 60 letni zgodovini društva; se vključili v projekt »starejši za višjo kakovost življenja doma«, vsako leto imeli nad 30 javnih predstavitev delovanja društva, izdali knjigo zbiralca ljudskih pesmi prof. Vladimira Močana, v letih 2005 in 2006 izdali literarno zbirko »Shojene poti«, sodelovali s porabskimi Slovenci, organizirali izletniško dejavnost ter uspešno izvedli druge aktivnosti.
2. Aeroklub Murska Sobota
Letos praznuje Aeroklub Murska Sobota svojo 60 obletnico, ki jo je počastil z velikim letalskim spektaklom 16. in 17. junija. Začetki letalstva na tem prostoru segajo v leto 1938, ko je bil ustanovljen iniciativni odbor za ustanovitev Aerokluba pod vodstvom Evgena Kardoša. Leta 1939 je skupina mladih pričela graditi jadralno letalo, izdelovati letalske modele in propagirati letalstvo. Žal druga svetovna vojna prekriža vse načrte in šele leta 1947 se skupina letalskih zanesenjakov vključi v letalsko društvo Mejaš Gornja Radgona in to leto štejemo kot letnico ustanovitve Aerokluba Murska Sobota. Leta 1948 je letalsko društvo Mejaš prenehalo delovati in člani iz Murske Sobote se preselijo na travnik v Černelavcih, ki postane njihovo novo letališče. Leta 1948 je bil organiziran prvi letalski miting na katerem so sodelovala motorna in jadralna letala, na letališču v Černelavcih. Ker je letališče v Černelavcih postalo neprimerno, je bila izbrana nova lokacija na Muzgah pri Murski Soboti in leta 1954 je na sedanji lokaciji letališča pristalo prvo motorno letalo.
Klub se ob svoji 60 obletnici lahko pohvali z organizacijo številnih letalskih prireditev, kot so: balonarsko evropsko prvenstvo, evropsko prvenstvo v akrobatskem letenju, svetovno prvenstvo v akrobatskem letenju, državna prvenstva v jadralnem letenju in skokih z padali, organizacijo svetovnih in evropskih pokalov v modelarstvu, ter organizacijo številnih večjih ali manjših letalskih mitingov. Trenutno ima klub približno 90 članov, ki so organizirani v motorni, ultralahki, jadralni, padalski in modelarski sekciji. Organizirane so tudi letalske šole, ki usposabljajo pilote in padalce vseh kategorij. Pilote, ki so se šolali v letalski Šoli AK MS najdemo med piloti civilnega letalstva, vojaškimi piloti in med piloti policijskih helikopterjev.
3. Helena Frumen, učiteljica biologije in kemije na Osnovni šoli II
Gospa Helena Frumen letos odhaja v zasluženi pokoj. V svojem večletnem delovanju z mladimi je dosegla pomembne rezultate, ki so pripomogli k ugledu šole in občine v širšem slovenskem okolju. Bila je ena izmed prvih, ki je zagovarjala in vpeljevala skrb za okolje v naši regiji. Je ena prvih mentoric ekošol v Pomurju in na splošno ena izmed vodij in ustanoviteljica eko taborov, ki se odvijajo na OŠ II Murska Sobota že več kot 10 let. Aktivno je vodila aktiv kemikov osnovnih šol Pomurja. Je zelo aktivna in pri skrbi za okolje sodeluje z organizacijami v občini in sicer z namenom osvestiti mlade o pomenu varovanja okolja. Eden izmed takih primerov je sodelovanje s podjetjem Saubermacher-Komunala Murska Sobota.
Gospa Frumen je aktivna tudi v svoji mestni četrti, to je mestna četrt Turopolje, kjer že več let skrbi za razvoj četrti, v kar tudi aktivno posega. Na osnovi podatkov predlagatelja je gospa med mladimi izredno priljubljena, je pozitivna osebnost, delavna, ambiciozna in se pripravljena predati vzgoji mladih v celoti in v vsakem trenutku.