UGOTOVILI SO, DA JE »VINSKI LETNIK 2007« ODLIČEN

V Benediktu so pripravili zanimivo 5. »Martinovo pokušino«...
Redko kje se lahko naješ in napiješ zastonj, kot je to primer v Benediktu, kjer občani ob vsaki priložnosti držijo skupaj.
V organizaciji Društva vinogradnikov Benedikt ter tamkajšnje občine in Turističnega društva, je na pokritem balinišču ter parkirišču pri »Petelinovi kleti« minulo nedeljo (18.11.) potekalo jubilejno, 5. tradicionalno Martinovanje, na katerem se je zbralo več sto občanov in gostov od blizu in daleč. Kljub sneženju in slabem vremenu so so organizatorji dobro znašli in so se premaknili pod streho, in kljub temu, da je tokrat predvsem zaradi slabih vremenskih pogojev, bilo nekoliko manj obiskovalcev in tudi ponudnikov - vinogradnikov, je bilo dejansko veselo in zanimivo, posebej pa preseneča, da so vinogradniki in nekateri drugi domačini svoje pridelke in druge dobrote vsem obiskovalcem ponudili kar zastonj. To pa je ponovno potrdilo kako enotni so občani Benedikta, ko gre za sodelovanje in sožitje na vseh področjih življenja in delovanja. In tudi zaradi tega je župan Milan Gumzar, ki se je ves čas moral ukvarjati z gosti, toda nikakor ni pozabil pozdraviti tudi slehernega občana, bil upravičeno ponosen.
Kot nam je povedal predsednik Društva Vinogradnikov Benedikt, ki šteje okoli 80 članov in članic, Zlatko Borak, so se že ob ustanovitvi društva pred petimi leti dogovorili, da bodo vsako leto tradicionalno pripravljali svoje martinovanje prvo nedeljo po sv. Martinu. »Večina vinogradnikov zraven prinese svoje pridelek, s čem tudi prvič skupno poskusimo kaj je kdo pridelal v minulem letniku. Ob tem pa poskrbimo tudi za kaj pod zob, in ljudje so veseli in zadovoljni«, pravi Borak. In dejansko so vsi lahko bili veseli in zadovoljni. Za dodatno veselo razpoloženje pa so ob voditeljici prireditve Saši Lorenčič, poskrbeli pevci ŽPZ Benedikt, posebej pa so se izkazale tudi članice Aktiva kmečkih žena, ki so se izkazale z odličnimi domačimi in kmečkim dobrotami, kar je pomagalo pri pokušini mnogih različnih vin. In med slednja je prvič sodilo tudi vino „Čolnikov trojček“, katerega so pridelali iz treh sort, ki so ponos njihovega vinskega dvora pred cerkvijo Svetih Treh kraljev nad Benediktom (Žametna črnina z mariborskega Letna, Radgonska ranina ter Slovenskogoriški klinton), s katerim sta prva nazdravila župan in občinski viničar, Milan Gumzar in Zlatko Borak. Sicer pa ne gre prezreti, da je splošna ocena udeležencev prireditve v Benediktu, med katerimi je bilo tudi veliko vinarskih strokovnjakov, da so tamkajšnji vinogradniki v iztekajočem se letu pridelali odlično kapljico.