ANALIZE IZ LABORATORIJA OVRGLE SUM POJAVA PRAŠIČJE KUGE

Mir zagotavlja neoporečnost izdelkov – Na prvem mestu varnost potrošnikov ter ukrepi za preprečevanje možnosti širitve bolezni...
Gornja Radgona, 23. marec 2007 – Analize iz laboratorija so ovrgle sum pojava prašičje kuge na farmi v Črešnjevcih. V Miru iz Skupine Panvita, ki ima proizvodnjo v radiju treh kilometrov od kmetije, kjer se je pojavil sum, so rezultate testov sprejeli z olajšanjem. Morebiten pojav prašičje kuge bi namreč zelo otežil proizvodnjo. Prašičja kuga ni nevarna ljudem, povzroča pa izjemno gospodarsko škodo. Tako v MIR-u kot tudi v celotni Panviti spoštujejo vse preventivne ukrepe za preprečitev prašičje kuge in zagotavljajo popolnoma varne ter zdrave izdelke. V MIR-u in celotni Skupini Panvita zagotavljajo, da bodo tudi v prihodnje nadaljevali z doslednim izvajanjem vseh predpisanih ukrepov. Proizvodni proces poteka in bo tudi v prihodnje v skladu s smernicami dobre higienske in dobre proizvodne prakse, kar preprečuje okužbe in širjenje nalezljivih bolezni nasploh. Izvaja se tudi redna kontrola celotnega proizvodnega procesa, v proces pa bodo še naprej lahko vstopale samo zdravstveno neoporečne surovine, kot je bila to tudi doslej praksa proizvodnje v MIR-u, kjer se med drugim ponašajo z Internationl Food Standard-om. V MIR-u poudarjajo, da klasična prašičja kuga ni nevarna za zdravje ljudi in da stalno sodelujejo z rejci ter redno spremljajo stanje v državi, informacije s strani VURS-a, Ministrstva za zdravje in Inštituta za varovanje zdravja. MIR-ov proizvodni obrat je pod stalnim nadzorom s strani VURS-a pooblaščenega veterinarja. V Skupini Panvita vedno na prvo mesto postavljajo zdravje, kar tudi zagotavljajo v celotnem vzrejenem in predelovalnem procesu. V lastnih rejah, kjer je trenutno več kot 65.000 prašičev, že vrsto let velja izjemno strog veterinarsko-sanitarni red, ki ga na podlagi novih strokovnih spoznanj stalno dopolnjujejo. Gre za zelo omejen in v celoti obvladovan vhod na farme, omejitve za zaposlene, sistematično uničevanje glodalcev in insektov ter razkuževanje, lastno in nadzorovano proizvodnjo hrane za živali, stalno prisotnost specializirane veterinarske službe in permanentno izobraževanje ljudi. V rejo imajo uveden tudi sistem nadzora kritičnih kontrolnih točk, ki je iz prehranske industrije poznan pod kratico HACCP. Da bi omejili vsakršen stik z drugimi prašiči velja, da nihče od zaposlenih na svojem domu ne redi prašičev.