DEJAN ZA PREMIERJA, NORMA ZA POSLANKO

Srečali so se člani in simpatizerji stranke SD...
Ob ribiškem domu v prijetnem okolju Lisjakove struge v Gornji Radgoni je potekalo tradicionalno srečanje članov in simpatizerjev stranke Socialni demokrati (SD), kjer se je zbrala skorajda stotnija ljudi z območja občin Gornja Radgona, Apače, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. Med njimi je, poleg članov stranke, bilo največ članov Združenja borcev za vrednote NOB, ki običajno podpirajo SD. Na prisrčnem druženju so prisotne pozdravili predsedniki občinskih odborov SD: Dejan Berič (Radenci), Renato Flisar (Apače) in Miran Dokl (Gornja Radgona) ter predsednik Pokrajinskega odbora SD, Anton Kampuš. Spregovorili so o aktivnostih lokalnih odborov v tem „mega volilnem“ letu, ter izrazili prepričanje, da se na dveh preostalih volitvah (DZ in lokalne) ne sme in ne more zgoditi takšen fiasko, kot na Evropskih volitvah, ki so odnesle tudi predsednika stranke dr. Igorja Lukšiča.br> Nagovor je imel tudi mag. Dejan Židan, predsednik stranke SD, ki je predstavi tudi kandidatko na predčasnih državnozborovskih volitvah, mag. Normo Bale. Slednja je obljubila, da bo v Ljubljani, seveda če bo izbrana, storila največ kar se bo dalo za celotno območje Gornje Radgone ter sploh za Pomurje in Slovenske gorice, ki na mnogih področjih zaostajajo tudi za državnim povprečjem in ne le za najbolj razvitimi deli Slovenije. Zanimivo je predvsem dejstvo, da območje Gornje Radgone, torej 6. volilni okraj, 8. volilne enote v Slovenskem parlamentu vseskozi zastopajo poslanci sedanje SD. V štirih mandatih, polnih 16 let, od 1992 do 2008 je to bil Franc Feri Horvat, v eni mandati je poslanec DZ bil Anton Kampuš, v sedanji razpuščeni sklic parlamenta pa je bil izbran mag. Dejan Židan, ki je trenutno minister v dostopu. In če je verjeti tej kontinuiteti, v kar stavijo v stranki SD, na volitvah 13. julija 2014 bi morala mesto v DZ izbrati mag. Norma Bale. Poleg tradicije pa Baletova nedvomno ima tudi vse strokovne in ostale kvalitete, ob tem je, kot je med krajšo predstavitvijo sama dejala, neposredno vezana z vsemi štirimi občinami v svojem volilnem okraju. V občini Radenci živi, v občini Gornja Radgona je članica občinskega sveta, in je zaposlena kot direktorica Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Kultorptur. Z občino Apače jo vežejo mnoge družinske vezi, v občini Sveti Jurij ob Ščavnici pa prideluje zdravo zelenjavo... Zato v SD verjamejo, da bo mag. Norma Bale, v nedeljo, 13. julija, dobila podporo v vseh štirih občinah. In s tem so prepričani, da je Židan dozorel za premierja, Norma pa za poslanko...
Sicer pa, po besedah Dejana Židana se v stranki SD zavedajo, da je dosedanja vlada naredila mnogo koristnih stvari za to državo. Kot je dejal, se ponovno pojavlja gospodarska rast, beleži se pa tudi padanje stopnje brezposelnih. Podatek iz dne 15.6.2014 navaja, da je število brezposelnih oseb v Sloveniji 117.800, kar je za 10.000 manj brezposelnih oseb v primerjavi s prejšnjimi meseci, ko jih je bilo 128.000. Temelj gospodarske politike SD je borba za nova delovna mesta. Osnova tega programa so številni vzvodi s slovenskimi gospodarstveniki, tujimi investitorji, slovenskimi obrtniki ter slovenskimi kmeticami in kmeti. Obljubljajo, da v bližnji prihodnosti ne bo prišlo do zviševanja davkov, na posameznih področjih pa napovedujejo zniževanje davka na obremenitev plač. Izvajali bodo državne ali javne investicije, podprte z javnim, slovenskim in evropskim denarjem.
„Socialni demokrati smo zaščitniki delavcev, zato ne bomo dovolili, da bi nekdo v državi zniževal zajamčeno plačo ali delavske pravice na račun fleksibilnosti. V primerjavi z Avstrijo ali Nemčijo je zaščita delavcev v Sloveniji premajhna. Poskrbeli bomo, da se stopnja zaščite delavcev ne bo manjšala. Poleg tega pa bomo zagotovili še varnost upokojencem, ki so si jo s svojim trdim delom tudi zaslužili“, je prepričan Židan, ki je dodal, da SD zagovarjajo javni sektor, saj je dober javni sektor osnova za učinkovito gospodarstvo, zato bodo delovali v to smer. Zavedajo se, da je osnova gospodarskega razvoja tudi borba proti korupciji v državi, zato zagovarjajo transparentnost. So pa tudi zaščitniki podeželja, zato bodo več denarja za razvoj podeželja namenili za vrtninarstvo, krmna žita in druge stvari, ki jih v Sloveniji potrebujemo za zdravo domačo hrano in sploh samooskrbo.
Ob tem Židan verjame v kandidatno listo na bližajočih se predčasnih volitvah, in je ponosen, ker je socialni demokrat. Ponovil je, da SD ni tista, ki je „izsilila“ predčasne volitve in da bo - kot vedno doslej - temelj stabilnosti v državi. Dotaknil se je tudi predvolilnih povezovanj: „Kot da tekmujemo, kdo se bolj povezuje. A mi se ne povezujemo zaradi tekmovanja, pač pa ker verjamemo, da potrebujemo sodelovanje“. S Solidarnostjo so se dogovorili o skupnem nastopu, z DeSUS so oblikovali t. i. socialdemokratski blok. Ob tem je Židan spomnil, da se je v teh dneh sestal z večino političnih voditeljev, a ne z vsemi. „Ko govorimo, da je boj proti korupciji ena od naših prioritet, to pokažemo tudi s takimi dejanji“, je dodal. Židan je znova poudaril, da so ljudje izgubili zaupanje v državo, kar je treba presekati. Potegnil je vzporednice s svetovnim nogometnim prvenstvom in dejal, da tudi v politiki tekmujejo zato, da prepričajo ljudi, a „ko je tekmovanje končano in ko pogledamo na lestvico izidov, je čas za začetek sodelovanja“. Cilj stranke pa je vendarle zmaga na volitvah.
V SD so prepričani, da njihov program zagotavlja gospodarsko uspešno, pravično in solidarno državo. Iz programa z naslovom Sloveniji vrnimo prihodnost je razvidno, da je ključni cilj ohranjanje in ustvarjanje kakovostnih delovnih mest. Izpostavljajo zlasti potrebo po pospešitvi gospodarskega okrevanja. Program predvideva garancijsko shemo za podjetja in zmanjšanje bruto obremenitev plač z enotno ureditvijo socialnih prispevkov po načelu „vsako delo šteje“. Kot ukrep je navedena tudi minimalna obdavčitev izplačila 13. plače. Zavzemali se bodo za razumno privatizacijo, modernizacijo železniške infrastrukture in izgradnjo drugega tira. Poudarjajo boj proti gospodarskemu kriminalu in korupciji. Poudarjajo, da so braniki javnega sektorja, a vidijo možnosti za izboljšave, denimo variabilnost dela plače glede na kakovost dela. V programu omenjajo možnost uvedbe e-volitev, osredotočili pa se bodo zlasti na mlade, pri čemer navajajo denimo nadaljevanje ukrepov zaposlovanja za nedoločen čas. Predlagajo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ter uvedbo obvezne zdravstvene dajatve, namenjene zdravstvu in ne zavarovalnicam. Izpostavljajo izenačevanje pravic partnerskih skupnosti ne glede na spolno usmeritev, v ustavo pa bi zapisali pravico do pitne vode...
Začasni vodja SD, mag. Dejan Židan je zadovoljen tudi z listo kandidatov svoje stranke v 8. volilni enoti za predčasne volitve poslancev v DZ, in to so: Mateja Mlinarič (Veržej), Zlatan Fafulić (Ormož), Branko Smodiš (Ljutomer), Marija Bačič (Murska Sobota), Dejan Židan (Murska Sobota), Norma Bale (Gornja Radgona), Andrej Kocbek (Lenart), Maša Verčkovnik (Pesnica), Vesna Rebernak (Ptuj), Dejan Levanič (Ptuj) in Nuška Gajšek (Ptuj).