Odkritje spominske plošče Jakobu in Francu Košarju

V počastitev Kocbekovega leta, s katerim občina Sv. Jurij ob Ščavnici zaznamuje 110 letnico...
V počastitev Kocbekovega leta, s katerim občina Sv. Jurij ob Ščavnici zaznamuje 110 letnico njegovega rojstva, v občini Sv. Jurij ob Ščavnici potekajo številne kulturne prireditve. Tako se je v soboto, 12. julija, ob domačiji Stanka Plavca v Slaptincih, ovijala kulturna prireditev ob kateri so na Plavčevi hiši odkrili spominsko ploščo dvema rojakoma Jakobu in Francu Košarju, ki sta se rodila na tej domačiji. Prireditev in postavitev plošče so pripravili Občina Sv. Jurij ob Ščavnici, Kulturno društvo za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici in Likovno kulturno društva Sv. Jurij ob Ščavnici. Prireditev, kateri so sledili številni domačini in okoličani, ter gostje, med njimi kipar in slikar Lojze Veberič, rojen v Seliščih, in pesnik in pisatelj Miroslav Slana Miros, ki je rojen v Sovjaku pri Sv. Juriju ob Ščavnici, župan občine Anton Slana, predsednik LKD Sv. Jurij ob Ščavnici Zdravko Patty in župnik Boštjan Ošlaj, se je pričela z nastopom Jürjovške pihalne gobe.
Obiskovalce in goste je najprej nagovoril župan Anton Slana, ki je povedal, da je dolžnost nas, da ohranjamo spomin na tiste, ki so v svojem življenju pri delu dosegali nadpovprečne rezultate. Ob tem se je zahvalil organizatorjem postavitve table, ter družini Stanka Plavca, ki je dovolila postavitev table na njihovo novo hišo, ki stoji na prostoru, kjer je stala hiša obeh Košarjev, katerim v spomin so odkrili spominsko ploščo. O življenju Jakoba Košarja, ki je bil duhovnik, pesnik, narodni buditelj, rojen 1814. leta v Slaptincih, umrl pa 1846. leta v Gradcu, je spregovoril profesor Franci Čuš. Med drugim je dejal, da je bil Franc Košar spoštovan v cerkvenih krogih, saj je kot duhovnik, kljub mladosti, zasedal pomembna mesta. Ob tej priliki je njegovo pesem deklamirala dijakinja Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Katarina Vrzel iz Selišč.
O akademskemu slikarju Francu Košarju, ki je bil rojen 1884. leta, je obširneje spregovoril Lojze Veberič, ki je, kot likovni umetnik, velik poznavalec njegovega življenja in ustvarjanja. Brez, da bi imel kaj napisanega, je do potankosti opisal njegovo življenje in likovno ustvarjalnost za časa življenja. Kot je dejal, je le malo ohranjenih njegovih likovnih del. Svojo življenjsko pot je zaključil leta 1952 na Stari Gori, kjer je živel zadnja leta življenja. Pokopan je na Jürjovškem pokopališču, kjer je še ohranjena njegova nagrobna plošča.
Spominsko ploščo so odkrili župan Anton Slana, slikar Lojze Veberič in gospodar hiše Stanko Plavec. Po odkritju so bili vsi navzoči deležni pogostitve.