SREDI LETA 2015 ŽE POSKUSNO DELOVANJE

Predstavili so gradnjo čistilne naprave v Lisjakovi strugi.
Župan radgonske občine Anton Kampuš, njegova Valerija Frangež in Andrej Šubašič iz občinske uprave ter nadzornik dr. Uroš Krajnc iz IEI Inštituta za ekološki inženiring, so v sejni sobi občinske upravne stavbe v Gornji Radgoni podrobno predstavili gradnjo centralne čistilne naprave. Gre za eno največjih naložb v občini Gornja Radgona sploh, za katero so morali, skupaj z gradnjo kanalizacije, dovozne ceste in bazenov pridobiti kar pet gradbenih, in ki bo imela zmogljivost 8800 populacijskih enot. Da so načrti pripravljeni zares strokovno in da se je ARSO odločil pravilno, ko je izdal okoljsko soglasje za gradnjo v neposredni bližini reke Mure, po prepričanju govorcev, dokazuje tudi zadnji „preizkus“ ob poplavah. Kljub nenormalnim vremenskim razmeram, ko je bil dostop do gradbišča onemogočen, je namreč plato zdržal preizkus. Ker gradnja pomurskega vodovoda in kanalizacije sovpadata, Kampuš prosi vse občane za razumevanje, saj bodo dokončno uredili ceste in vse izkope takrat, ko se bo teren dovolj posedel in bodo lahko asfaltirali cestišča.
Glavni izvajalec gradnje čistilne naprave v Gornji Radgoni je SGP Pomgrad, skupna vrednost projekta znaša skoraj 12 milijonov evrov, od tega je kohezijskih sredstev čez 6, 3 milijonov evrov, EU-lastna udeležba čez 1,1 milijona evrov in delež občine nekaj čez 4,3 milijonov evrov. Kanalizacijsko omrežje, ki je sestavni del projekta, bo predvidoma dokončano do konca letošnjega leta, nova čistilna naprava (ČN) pa naj bi začela poskusno obratovati sredi leta 2015.
Kot smo, med drugim tokrat slišali, osrednja dela na projektu trenutno potekajo na ČN, ki se gradi kot eno etažna zgradba z ravno armiranobetonsko streho in bo zajemala prostore za strojno zgoščevanje blata, kompresorsko postajo in elektroagregat, upravne prostore, laboratorij, prostor z elektroomarami, delavnico in skladišče, sanitarije in črno garderobo, belo garderobo, hodnik in kotlovnico. Vzporedno se aktivno nadaljuje izgradnja kanalizacijskega omrežja, s katerim se bo povezalo obstoječo kanalizacijsko infrastrukturo ter na novo izgrajeno kanalizacijsko omrežje. V izgradnji je tako kanalizacijsko omrežje v dolžini dobrih 9 kilometrov, s čimer bo zagotovljeno najmanj 95 odstotno čiščenje v aglomeraciji Gornja Radgona, s 5.658 prebivalci, le ta pa bo priključena na centralno ČN Gornja Radgona.
„Na območju občine Gornja Radgona se sicer v letošnjem letu izvajajo številni projekti. Eden izmed njih je tudi projekt Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Mure, v okviru katerega se izvajajo podprojekti Izgradnja kanalizacije v Gornji Radgoni, aglomeracija 3064 v dolžini cca 9.000 metrov, Izgradnja dostopne poti do čistilne naprave, Izgradnja platoja za čistilno napravo, prestavitev potoka Hercegovščak, Izgradnja čistilne naprave kapacitete 8.800 PE in Izgradnja objektov na kanalizaciji. Kot temelj izgradnje ČN je moral biti najprej izgrajen plato za ČN, ki je že izgrajen in tudi delno tehnično predan namenu, v prihodnje se bo na platoju izvajalo le manjše ureditve okolice po zaključku gradnje same ČN. Trenutno se na čistilni napravi izvaja izgradnja dostopne poti, izgradnja same čistilne naprave s celotno pripadajočo komunalno infrastrukturo, kot so elektrika, vodovod, kanalizacija, telekomunikacijski vodi in upravno stavbo ter izgradnja kanalizacije“, je med drugim dejal Kampuš.
V okviru projekt se dela izvajajo tudi na območjih goste poselitve, kjer največjo težavo po zaključku del na kanalih predstavlja asfaltiranje cest. „V izogib podvajanju del, predvsem del vezanih na dvakratno rušenje asfalta in posledično dvakratno asfaltiranje in s tem povzročanje dvakratnih stroškov, se vzporedno z izvajanjem kanalizacije izvajajo tudi hišni priključki, kar časovno nekoliko podaljšuje rok izvedbe. Iz okoljskega vidika projekt predstavlja pomembno pridobitev lokalne skupnosti, saj bo z izvedba projekta posledično pozitivno vplivala tudi na kakovost pitne vode v občini. Gre za enega največjih projektov v Občini Gornja Radgona v zadnjih 10 letih“, dodaja radgonski dolgoletni župan.