GORNJA RADGONA – PRESTOLNICA EVROPSKEGA KMETIJSTVA

Mag. Dejan Židan predstavil svoj program; V ospredju samopreskrba s hrano ...
V pogovoru z radgonskim županom in dosedanjim poslancem DZ, Antonom Kampušem, ki je potekal v Gasilskem domu Gornja Radgona, se kandidat SD na bližajočih se volitvah, v 6. okraju, 8. volilne enote, mag. Dejan Židan, predvsem zavzel za samopreskrbo s hrano. V ospredje je postavil tudi jubilejni 50. mednarodni kmetijsko živilski sejem „Agra“, ki bo prihodnje leto v Gornji Radgoni, in zato bi moralo mesto ob reki Muri postati „Evropska prestolnica kmetijstva in živilstva“. Sogovornika na pogovoru, Kampuš in Židan, sta sicer ocenila, da so socialni demokrati vodili slovensko vlado v najtežjih svetovnih finančnih, gospodarskih in socialnih razmerah po drugi svetovni vojni. Ne država, ne javnost nista bili pripravljeni nanjo. „Okrepili smo potencial Slovenije za nadaljnji razvoj, ohranili obvladljive javne finance in visoko stopnjo socialne povezanosti ter varno peljali Slovenijo skozi krizo, ki še traja. Socialni demokrati imamo izkušnje in program ter pripravljene zakonske rešitve za naprej“, je prepričan Dejan Židan, ki bo poleg na radgonskem območju, kandidiral tudi na Goričkem.
Sam dosedanji kmetijski minister je predstavil tudi razloge zakaj se bo 4. decembra na predčasnih državnozborskih volitvah na listi SD potegoval za poslanski stolček. Posebej je izpostavil, da gre za stranko, ki ve, da ne sme razprodati državnega premoženja, da so v Pahorjevi vladi storili velik napredek na področju kmetijstva, zato čuti moralno dolžnost, da zastopa stranko, ki ga je v okviru ministrske kvote povabila v vlado, in da vsak, ki nekaj da nase, ne zapusti stranke, tudi ko je hudo. Po njegovem je napačno kazati na javni sektor kot na glavnega krivca za nastale težave, čeprav je res, da bi bilo treba povečati njegovo učinkovitost, vendar zmanjšanje števila zaposlenih v javnem sektorju krize ne bo rešilo.
Židan je ocenil, da je Pahorjeva vlada v času gospodarske krize varovala standard državljanov. Prepričan je, da je bila največja napaka, da nismo sprejeli pokojninske reforme, za kar so po Židanovih besedah krivi „populisti“, čeprav je jasno, da tovrstni zakon na referendumu ne bi šel skozi v nobeni EU državi. „Če bom izvoljen, bom zagovarjal obstoj kmetijskih zemljišč, pripravljena je tako imenovana shema za malega kmeta, ki mu je treba s tem zagotoviti dostojno delo in življenje, zavzemal se bom za zmanjševanje administrativnih ovir“, je dejal Židan, ki je nadaljeval: „Kandidiram, ker verjamem v prihodnost slovenskega kmetijstva in proizvodnje hrane ter se hkrati zavedam, da so na tem področju še številni izzivi. Z določitvijo skupnih ciljev, s strokovnim in učinkovitim delom pa lahko domačo proizvodnjo hrane povečamo. Prav tako verjamem, da neoliberalizem prinese več škode kot koristi, zato je potrebno zagovarjati socialno državo, ki zaščiti najšibkejše in je pravilno organizirana prav tako lahko učinkovita“.
Kandidat SD za poslanca DZ v UE Gornja Radgona ter na Goričkem, je izpostavil tudi svoje prioritete delovanja. To so: proizvodnja hrane, okolje, socialna politika, ter podjetništvo. „Proizvodnja hrane združuje kmetijstvo in predelavo. Slovenija mora dobro izpogajati svoj položaj znotraj skupne kmetijske politike EU, povečati navezanost potrošnika do domače hrane, vzpostaviti uspešnejše poslovne modele in z dobro delujočimi regulatorji trga zaščititi šibkejše pred močnejšimi členi prehranske verige. Zaščita naravnih virov je pogoj za obstanek države. Učinkovita zaščita je aktivna, po načelu varovanja za rabo. Zapletena zakonodaja in nepregledni postopki okolja ne varujejo, temveč samo uspešno dušijo vse ostale aktivnosti. Družba je dolžna pomagati svojim najšibkejšim članom, da zaščiti njihovo osnovno človeško dostojanstvo. Preprečiti pa je potrebno zlorabe pomoči. Administrativne postopke, ki so velika zavora podjetniškemu razvoju, je potrebno tako poenostaviti, da bomo na tem področju najbolj želena EU država. Država mora zagotoviti razvojne vzpodbude in tudi dostop do finančnih virov. In se odreči idejam, da konkurenčno prednost predstavlja poceni delovna sila“, je razložil Židan, ki je ponovil zakaj kandidira v volilnem okraju Gornja Radgona: „Ker je Gornja Radgona s sosednjimi občinami pomembna v kmetijstvu in proizvodnji hrane. Vsako leto pa postane tudi center slovenskega kmetijstva in tudi širše okolice. In zato je prav, da tukaj kandidira slovenski kmetijski minister“.