ŽIDAN IN ŽERJAV V DVEH VOLILNIH OKRAJIH

Poleg sedanjega kmetijskega in nekdanjega prometnega ministra, sta „zvezdi“ letošnjih volitev v Pomurju, gotovo nekdanji prvi slovenski kriminalist Aleksander Jevšek, in župan Murske Sobote Anton Štihec...
Gornja Radgona – Volilna mrzlica je tudi v Pomurju in Slovenskih goricah v drugi plan potisnila nešteta martinovanja, ki se v tem tednu odvijajo na skrajnjem severovzhodu države. Znane in nove politične stranke ter skupine že hitijo s predstavitvijo svojih programov in še zlasti list, ki naj bi prepričale volivce, da naj glas namenijo prav njim. In prve predčasne parlamentarne volitve v naši državi bodo gotovo še posebej zanimive in negotove, saj se je zraven pojavilo kar nekaj strank in skupin, ki so vse skupaj samo popestrile in zapletle.
Ko gre za Pomurje, bo zraven tudi veliko novih in zanimivih imen, kljub temu pa so poznavalci političnih razmer na severovzhodu države prepričani, da bodo več možnosti imeli „stari politični lisjaki“, ki so tako ali drugače oblikovali minulih 20 političnih let demokratične in samostojne države Slovenije. Na listah 8. volilne enote se bo znašlo kar nekaj novih, še več pa že znanih imen, v prvem planu pa sta gotovo dva, nekdanji prometni minister in sedaj poslanec DZ, mag. Radovan Žerjav ter aktualni minister za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. In dokler je Žerjav že nekoliko bolj znan, pa je novopečeni politik Židan šele pred dobrim letom zapustil gospodarstvo in postal politiki. Kot minister je bil zelo priljubljen in so ga mnogi ocenili kot najboljšega (enako je v prejšnji vladi bil ocenjen Žerjav, ki je prav tako mandat prevzel kar nekaj časa po volitvah od predhodnika Janeza Božiča op.p.) v Pahorjevi vladi. Zato niti ne preseneča, da nekdanji dolgoletni prvi mož največjega slovenskega pridelovalca hrane – Panvite, kandidira prav na listi Pahorjevih SD. Sam bo kandidat kar v dveh volilnih okrajih, 8. volilne enote na Ptuju, in sicer v Gornji Radgoni in Murski Soboti. In po prepričanju mnogih je zanj, ne glede na končne rezultatov volitev, poslansko mesto zagotovljeno. Če pa zmagata Virant ali Jankovič, naj bi znova postal kmetijski minister. Tudi Žerjav kandidira v dveh okrajih, in sicer v Lendavi in na Goričkem, tako da je tudi zanj najbrž zagotovljeno poslansko mesto. Če bo mandator Janez Janša potem naj bi Žerjav postal prometni ali kmetijski minister.
Poleg Žerjava in Židana sta „zvezdi“ tokratnih volitev v Pomurju, vsekakor župan mestne občine Murska Sobota, mag. Anton Štihec, ki kandidira na Listi Gregorja Viranta, ter mag. Aleksander Jevšek, upokojeni prvi mož slovenskih kriminalistov, ki je kandidat na listi LDS, saj je vztrajal pri svoji nekdanji šefici Katarini Kresal. Morebiti pa ne gre prezreti niti Sama Tuša – Korla, znanega humorista iz Gornje Radgone, ki v svojem volilnem okraju kandidira na listi Zares. Od aktualnih poslancev DZ pa je, po doslej znanih podatkih, poleg omenjenega Radovana Žerjava (SLS), na listi le Franc Jurša (DeSUS) iz Ljutomera, najbrž bo zraven tudi Miran Gjerek (SNS), zraven pa zanesljivo ne bo župana Gornje Radgone Antona Kampuša, ki je svoj sedež prepustil omenjenemu kmetijskemu ministru, mag. Dejanu Židanu.