Visoko priznanje za 79 – letnega Karla Fleisingerja

KMETOVALEC – DEKLICA ZA VSE...
Ob letošnjim, 16. občinskem prazniku Gornje Radgone, je v hudi konkurenci, visoko priznanje - Srebrni grb občine Gornja Radgona za leto 2011 prejel Karel Fleisinger iz Spodnjih Ivanjcev, in sicer za dolgoletni življenjski trud in kot vzpodbuda za nadaljnje ustvarjalno delo. Čeprav ni več v rosnih letih, saj jih ima že 79, je nekdanji kmetovalec, danes upokojenec, nekakšna „deklica za vse“, ne le v svojem kraju, temveč v celi občini Gornja Radgona, in tudi širše.
Karl Fleisinger se je rodil 4.10.1932 v kmečki družini v Spodnjih Ivanjcih. V letih, ko je, s svojo ženo Marijo prevzel kmetovanje, so bile razmere za to dejavnosti zelo slabe. Kljub temu se ni predal, vse svoje prihranke je vložil v razvoj kmetije. Domačija se je večala in ob skrbnem delu vse družine, zlasti pa njegove prizadevnosti je prerasla v eno najuspešnejših kmetij v Krajevni skupnosti Spodnji Ivanjci. Tudi za urejenost kmetije so na domačiji poskrbeli, tako je pred leti dobila naslov »Naj domačija Pomurja«. Nemirna žilica Karla je silila še naprej, tako so na njegovo pobudo iz uspešne vinogradniške kmetije pričeli razvijati tudi kmečki turizem.
Družbeno, društveno in politično življenje Karla Fleisingerja je bilo vselej pestro in bogato. Deloval je vrsto let kot občinski odbornik, ko ga je vselej gnala tudi skrb za razvoj svojega domačega kraja. Kot aktiven gasilec se je angažiral tudi za obnovo gasilskega doma Spodnji Ivanjci, ki je danes večnamenska zgradba v kraju. Prav v letošnjem letu je dopolnil častitljivih 60 let od pristopa h gasilskemu društvu. Kar nekaj let je bil tudi uspešen prizadeven poveljnik, ki je skrbel za kvaliteten razvoj svojega članstva. Kot vzorni poveljnik je napredoval v sektorskega poveljnika. Še danes deluje kot častni član društva.
V kraju si je poleg tega prizadeval, da je vas dobila svojo kmetijsko trgovino in mostno tehtnico. Njegov nemirni duh in želja po razvoju v vseh porah njegovega delovanja ga je gnala naprej, saj je povsod, kjer se je aktivno vključil v delo, žel uspehe. Kaj hitro so njegova neumorna prizadevanja prepoznali tudi člani Društva upokojencev Negova – Spodnji Ivanjci, ki so tako s pridruženjem v obeh krajevnih skupnostih ustanovili skupno društvo upokojencev in predsedovanje zaupali prav Karlu Fleisingerju. Celih 12 let že uspešno vodi to društvo. Lotil se je težavnih del, kot je urejanje lastniških razmerij, po podedovanemu staremu domu gasilcev, ki je po njegovi zaslugi postal urejen Dom upokojencev. Prizadeval si je, da bi se čim več pozornosti posvetilo svojim obolelim in obnemoglim članom, zato mu je uspelo pridobiti kar nekaj članic za pomoč in spremljanje razmer svojih članov in ustanoviti projekt za kakovost življenja starejših. Z njegovim prizadevanjem je bil leta 2004 ustanovljen upokojenski pevski zbor. Ves čas še danes bdi nad njegovim delovanjem, tako je pridobil sredstva za snemanje prvega CD in video spota. Skrbi za nenehen kvaliteten dvig zbora tako, da organizira razna srečanja v občinskem merilu in izven. Sicer pa, še veliko bi lahko naštevali rezultate njegovega dolgoletnega dela, ki je še danes pri njegovih častitljivih 79 letih vedno aktivno, z vedno novimi podvigi na področjih, na katerih je tako dolga leta deloval. Zato je visoko občinsko priznanje, ki sta mu ga podelila radgonski župan Anton Kampuš, ter predsednik občinske komisije za priznanja, pohvale in nagrade, Zvonko Gredar, dejansko šlo na pravi naslov.