NASPROTUJEJO PREOBLIKOVANJU POŠTE SPODNJI IVANJCI

Občinski svet občine Gornja Radgona soglasno zavrnil pobudo za preoblikovanje pošte 9245...
Čeprav se je mnogim zdelo, da bo „nepomembno“ odločanje o podaji mnenja Pošti Slovenija za preoblikovanje poštne enote 9245 Spodnji Ivanjci, je prav to bilo najtežje odločanje izmed vseh 22 točk dnevnega reda, na 13. redni seji občinskega sveta občine Gornja Radgona. In ne glede na to, da je ustrezno delovno telo občinskega sveta dalo pozitivno mnenje, s čem so mnogi bili prepričani, da zapletov ne bo, se je zgodilo prav to. Po burni razpravi v kateri so sodelovali skorajda vsi člani sveta, tako iz koalicije, kot opozicije, so na glasovanju prav vsi bili proti preoblikovanju stalne pošte 9245 v pogodbeno pošto 9245 Spodnji Ivanjci. Že pred tem so prisotni bili seznanjeni z mnenjem Sveta KS Spodnji Ivanjci, ki so bili odločno proti temu, da bi se pošta iz sedanji prostorov, selila v bližnjo trgovino Kmetijske zadruge Radgona.
Zato pri odločanju občinskega sveta ni pomagala niti obrazložitev Bojana Radinja, predstavnika Pošte Slovenija, ki je med drugim dejal, da nas hitro spreminjajoče se družbeno in poslovno okolje vedno znova postavlja pred nove izzive, ki zahtevajo nenehna prilagajanja. In tudi Pošto Slovenije so doletele pomembne spremembe, predvsem spremenjene življenjske navade uporabnikov poštnih storitev in liberalizacija trga poštnih storitev, vse to pa občutno vpliva tudi na naše poslovanje. Zaradi tega je Pošta Slovenije zasnovala več projektov za prilagoditev svojega poslovanja spremenjenim razmeram. „Omrežje poštnih enot je ena izmed naših največjih konkurenčnih prednosti, vendar je to hkrati tudi velik izziv z vidika financiranja delovanja in razvoja. Spremenjene življenjske navade uporabnikov poštnih storitev, razvoj informacijske tehnologije ter stalna racionalizacija poslovanja gospodarskih subjektov so povzročili, da je obseg storitev na poštnih enotah vse manjši. Ta seje v številnih primerih skrčil na obseg, ki ne omogoča ohranitve zdajšnjega načina delovanja. Doslej smo zmanjševanje opravljenih storitev razmeroma uspešno urejali s preoblikovanjem stalnih pošt v premične ter s spremembami delovnih časov pošt. Tem ukrepom zdaj dodajamo novega, in sicer preoblikovanje zdajšnje pošte v pogodbeno pošto“, je dejal predstavnik Pošte Slovenija, ki je zagotovil, da preoblikovanje pošte nikakor ne pomeni začetek dokončne ukinitve pošte v Sp. Ivanjcih. Po njegovem je samo pozitivno to, da bo pošta poslej delala dalj časa.
Radinja je dodal, kako je poglavitna značilnost pogodbene pošte v tem, da se sicer majhen obseg poštnih storitev združi z dejavnostjo (trgovsko, turistično-informacijsko, lekarniško...) drugega gospodarskega subjekta oz. pogodbenika. Združitev dejavnosti omogoča doseganje ekonomske vzdržnosti gospodarskega subjekta, ki združuje dejavnosti, hkrati pa zanj odpira nove poslovne priložnosti. „Takšen model delovanja je zelo primeren tudi z vidika uporabnikov poštnih storitev, saj je odpiralni čas pogodbene pošte, ki opravlja tudi druge dejavnosti, lahko precej daljši, poštne storitve pa so zaradi tega dostopnejše. Pogodbena pošta uporablja zdaj veljavno poštno številko in žig pošte, saj ju prevzame v upravljanje. Pogodbenik opravlja dejavnost pogodbene pošte v svojih lastnih ali najetih poslovnih prostorih. Prostori morajo biti v pritličju in dostopni za invalide, poleg tega pa morajo ustrezati tudi drugim zahtevam Pošte Slovenije. Pogodbena pošta bo opravljala celoten nabor univerzalne poštne storitve, storitve plačilnega prometa, vplačila na osebne račune Poštne banke Slovenije in izplačila s teh računov, izročanje obveščenih pošiljk ter prodajo nekaterih artiklov“, dodajajo na Pošti, za katero mnenje lokalne skupnosti ni obvezujoče.
Kljub temu je velika večina od 18 prisotnih članic in članov sveta izražala dvome, in je bilo jasno, da Pošta Slovenije ne bo dobila pozitivno mnenje. To se je pozneje tudi zgodilo, saj so prisotni soglasno zavrnili pripravljeni sklep. Že pred tem smo med drugim slišali: S preoblikovanjem pošte samo dodatno ogrožamo že tako demografsko ogroženo podeželsko območje. Krajani Negove in Spodnjih Ivanjcev odločno nasprotujemo kakršnemukoli posegu v delovanje pošte in vse naj ostane kot doslej (Stanislav Rojko, Zares); Takšna odločitev pomeni tudi ukinjanje delovnih mest na pošti in v kraju. Žal nihče ne posluša nas sindikalnih delavcev na Pošti, kjer želijo odpustiti vsaj 300 zaposlenih (Zvonko Gredar, DeSUS, ki ni glasoval ker je zaposleni na Pošti); Domačini so s samoprispevkom in prostovoljnim delom gradili pošto, sedaj pa jim to ukinjajo, kar se mi ne zdi pravilno (Vinko Rous, SD); Pošta mora ostati v sedanji obliki in organiziranosti (mag. Nataša Lorber, SMS), Periferija se mora razvijati in zato je prav, da imajo vsaj svojo pošto (David Roškar, SDS); Ljudje s teh območij se mi smilijo, še posebej starejši in tisti, ki nimajo lastnega prevoza oz. so nemobilni. Zato bom glasoval proti (Milan Nekrep, DeSUS). Podobno so menili tudi: mag. Norma Bale (SD), Robert Žinkovič (Zares)...
Sledilo je glasovanje za sklep: Občinski svet Občine Gornja Radgona podaja pozitivno mnenje k načrtom Pošte Slovenije d.o.o. za preoblikovanje stalne pošte 9245 Spodnji Ivanjci v pogodbeno pošto 9245 Spodnji Ivanjci, ob pogoju, da se pošta 9245 Spodnji Ivanjci ohrani, tudi če pogodbenik odpove pogodbo o sodelovanju, v primeru česar Pošta Slovenije d.o.o. najde drugega pogodbenega partnerja“, za katerega ni glasoval nihče, proti pa so bili vsi prisotni. Kljub takšnemu mnenju občinskih oblastnikov pa to za Pošto ni obvezujoče in oni bodo bržkone naredili po svoje. In to nam je potrdil tudi direktor KZ Radgona Danilo Rihtarič, ki je dejal, da bodo njihovi zaposleni kmalu imeli dodatno izobraževanje za delo s pošto, in najpozneje maja letos naj bi prebivalci krajevnih skupnosti Negova in Spodnji Ivanjci, imeli novo pogodbeno pošto v prostorih zadruge v Spodnjih Ivanjcih. Sicer pa, v Pomurju po novem že delujejo tri nekdanje stalne pošte, in sicer v Križevcih na Goričkem, Razkrižju ter Fokovcih.