ŽUPAN PETEK: ČE ŽELITE BOMO PAČ V RADENCIH IMELI IZOLO!

Očitno je, da dopustniški čas in ob tem dokaj visoke temperature niso preveč ustrezne za različna sestankovanja. In to se je potrdilo tudi v primeru občinskega sveta ...
Izjemno burna 15. redna seja radenskega občinskega sveta; Zaradi obstrukcije članov sveta, seja prekinjena že pri prvi dejansko vsebinski točki dnevnega reda Očitno je, da dopustniški čas in ob tem dokaj visoke temperature niso preveč ustrezne za različna sestankovanja. In to se je potrdilo tudi v primeru občinskega sveta občine Radenci, ki je v ponedeljek (28.7.) popoldan imel svojo 15. redno sejo. Najprej se seje, zaradi dopustov, ni udeležila četrtina od šestnajstih, pozneje pa je prišlo do obstrukcije dela svetnikov, tako da je seja postala nesklepčna, ter s tem tudi prekinjena, že po nekaj „obdelanih“ šest od 21 točk dnevnega reda. Že ob obravnavi slednjega, ko je kar nekaj članov sveta predlagalo umik osrednje točke dnevnega reda, sprejetja prvega rebalansa proračuna, je bilo jasno, da se seje ne bo dobro iztekla, kar se je pozneje tudi uresničilo. V odsotnosti občinskega pravnika pa so se kresala tudi mnenja okrog določila poslovnika, kdaj je kakšna odločitev veljavna, oz. koliko članov sveta mora glasovati za takšno odločitev. Predvsem Vladimir Rantaša, Anton Sečko in Miro Madon niso bili zadovoljni s pripravljenim rebalansom proračuna. Predlagatelju, županu Mihaelu Petku so očitali, da so se v rebalansu pojavila nekatera druga dejstva od tistih, ki so jih na prejšnji seji, prvič obravnavali. Madona je tudi zanimalo zakaj rebalans niso obravnavale ustrezne komisije in odbori občinskega sveta, a je župan zatrdil, da on ne sklicuje sej delovnih teles, ter je vse povezal z nagajanjem posameznikov in politikantstvom.
Večinoma so se svetniki, ki so zavrnili očitke župana Petka, da gre za politikantstvo, strinjali da je za proračun odgovoren župan, in da mu nihče ne želi odvzeti to pravico, toda želeli so, da bi se rebalans bolj pripravil, in da ne bi v kratkem morali obravnavati novi popravek proračuna. Kljub temu so županu Petku očitali preveliko autokracijo in neomejeno samovoljo. In nekako je še šlo prve dve uri seje, prav do 7. točke in nesrečnega rebalansa. Po krajši pavzi, ko bi se seja morala nadaljevati, se je v dvorani pojavilo samo še osem članov sveta, kar je pomenilo, da je seja nesklepčna. Zanimivo je, da so nadaljevanje seje preprečili predstavniki različnih političnih opcij, tako z levice kot desnice, kar so sami komentirali samo s slabo pripravljenostjo celotne zadeve. Njihovo odločitev ni omajala niti županova grožnja, da se zaradi nesprejetja rebalansa ne bodo mogle realizirati nekatere investicije, in da bi lahko občina ostala brez enega milijona evrov nepovratnih sredstev iz Evropskih skladov. „Meni nihče ne bo solil pamet, kot so to počeli s prejšnjim županom. To je očitno nagajanje, saj ni nobenega tehtnega vzroka za obstrukcijo. Morebiti pa je tudi dobro, da je enkrat počilo. In če že želijo novo Izolo, bomo jo imeli v Radencih“, je bil oster Mihael Petek, veliko razočaranje nad prekinitvijo seje pa je izrazila tudi direktorica občinske uprave Mojca Marovič, ki je dejala, da so na upravi dobro pripravili zadeve. Veliko so delali, sedaj pa se lahko zgodi, da bo njihov trud zaman.
Morebiti kaže omeniti, da je občinski svet že pred tem soglasno potrdil sklep o podpisu Konzorcijske pogodbe o vključitvi in delovanju Lokalne akcijske skupine (LAS) Prlekije. Ob tem so potrdili tudi odstop Emila Šmida iz Odbora za šport in turizem ter Karmen Rautar iz Nadzornega odbora občine Radenci. S kar nekaj kritičnih pripomb „opozicije“ so svetniki prisluhnili poročilu o izvrševanju proračuna za leto 2008 – prvo polletje. Kar nekaj očitkov je letelo tudi nad delovanje nadzornega odbora.
Kakorkoli že „dopustniško - počitniška“ seja radenskega občinskega sveta se je tako končala nadvse klavrno, in poleg pristopa LAS Prlekije, edino kar je, ob prepirih in nekonstruktivnih razpravah, bilo koristno in zanimivo slišati, smo slišali še pred uradnim začetkom seje. Direktorica občinske uprave Mojca Marovič je namreč seznanila svetnike in ostale prisotne, da so karateisti KK Radenci, prav pred sejo na svetovnem prvenstvu na Portugalskem, osvojili kar nekaj svetovnih medalj.
NEURJE POVZROČILO VELIKANSKO ŠKODO Na 15. redni seji občinskega sveta v Radencih, je župan Mihael Petek poročal tudi o škodi, ki jo je povzročilo hudo neurje, ki je 13. in 14. julija razdejalo tudi večji del občine Radenci. Najhuje je bilo v zdraviliškem parku v Radencih, ter na stanovanjski hiši Strniševih v Boračevi. Veliko je škode na kmetijskih pridelkih, na infrastrukturi in drugih objektih. Med drugim je poškodovana tudi kapelica v radenskem parku. Grozil je Boračevski potok, a se je k sreči vse hitro končalo in odvečna voda je odtekla v Muro.
Komisije še vedno ocenjujejo škodo, ki pa je že po prvih podatkih velikanska. Največ škode so utrpeli zasebniki, praktično na vseh kmetijskih kulturah. Ponekod je škoda tudi 100 odstotna, drugje pa nad polovico.