JANČARJU NI USPELO,
DRUGA ZMAGA ZA BORUTA JUGA

Lepa udeležba na IV. tekmovanju za ribiški pokal občine Gornja Radgona in EU.Skupno 42 ribičev ujelo dokaj skromnih 80 kilogramov rib...
Čeprav je ob praznovanju prvega maja ter tretje obletnice vstopa Slovenije v EU v Gornji Radgoni in okolici potekalo veliko število takšnih in drugačnih prireditev, katerih se je udeležilo več tisoč ljudi, je bilo več kot uspešno tudi IV. tekmovanje v športnem ribolovu za prehodni pokal občine Gornja Radgona in EU. Omenjeno tekmovanje, ki je povezano s praznovanjem obletnice vstopa Slovenije v EU, in ki se je začelo leta 2004, ob vstopu naše države v unijo, poteka sedaj tradicionalno vsako leto prav na praznik dela, 1. maj. Tokrat je na ribnik v Podgradu po lepem in sončnem vremenu, prišlo nekaj manj – 42 (lani: 60; predlani: 47) ribičev in ribičinj iz širšega območja severovzhodne Slovenije, a so vsi lahko zadovoljni. To je vsekakor lepa udeležba, če vemo, da tokrat ni bilo nobenih denarnih nagrad, katere ribiči imajo najraje, temveč predvsem pokali in še kakšna simbolična nagrada, in zato si organizatorji iz RD Radgona, TE Gornja Radgona ter Športne zveze Radgona, zaslužijo vse pohvale. Sicer pa poleg tekmovalcev je prišlo v Podgrad vsaj še trikrat toliko »kibicerjev«, ki so se tudi sladkali s pečenimi ribami in drugimi dobrotami.
Ko gre za samo tekmovanje, pa je v zanimivem štiriurnem namakanju, po lepem in sončnem prazničnem popoldnevu, vseh 42 tekmovalk in tekmovalcev ujele nekaj več kot 80.000 (lani: 161.500; predlani: 130.000, na prvem tovrstne tekmovanju pa »le« 59) gramov rib, katere so po tehtanju spustili nazaj v vodo. Med tekmovalci pa je bilo kar nekaj takšnih, ki niso ujeli niti eno ribico. Mnogi so pričakovali, da bo tretjič (slavil je v letih 2005 in 2006) zapovrstjo slavil Mirko Jančar iz Črešnjevcev, s čem bi mu v trajno last pripadel veliki prehodni pokal občine Gornja Radgona, a se mu ni posrečilo. Tokrat Jančar dejansko ni imel sreče, saj se ni uvrstil niti v prvo polovico vseh tekmovalcev. Zato pa se je lahko veselil Borut Jug iz Šratovcev, ki se je sedaj v skupnem številu zmag izenačil z Jančarjem, kajti po zmagi na prvi tekmi, leta 2005, je Jug tokrat slavil z velikim naskokom, pred mladincem Davidom Veselim in izkušenim Gabrijelom Vučko.
Tako se že prihodnje leto, na prvem jubilejnem tekmovanju obeta spopad Juga in Jančarja za skupno tretjo zmago in s tem osvojitev pokala v trajno last. Vsi trije prvo uvrščeni so že sedaj prejeli lepe pokale v trajno last, prehodni pokal pa je torej drugič pripadel zmagovalcu Borutu Jugi, ki je obljubil, da ga bo branil tudi prihodnje leto ter ga bo skušal osvojiti tretjič, s čem bi mu pripadel v trajno last. Poleg omenjenih pa sta posebna priznanja radgonske občine in Športne zveze Radgona, katere je ob pomoči predsednika radgonskih ribičev Petra Bratuša, predelil sekretar Športne zveze Gornja Radgona Vladimir Adam, prejeli tudi najmlajši tekmovalec, 11 – letni Tomi Bratuša iz Aženskega Vrha, najstarejši udeleženec, 70 - letni Franjo Fekonja iz Gornje Radgone, najboljša udeleženka (šesta v generalni razvrstitvi: Marjeta Lorber iz Rožičkega Vrha, ki se je mimogrede uvrstila tik za svojim sinom Davidom), ter ribič, ki je ujel najtežjo ribo: skupno tretjeuvrščeni Gabrijel Vučko (3.700 g) iz Gornje Radgone.
Končni vrstni red: 1. Borut Jug (Šratovci) 13,750; 2. David Vesel (Lutverci) 7.205; 3. Gabrijel Vučko (Gornja Radgona) 7.000; 4. Božidar Habjanič – Bongo (Hrastje Mota) 6.050; 5. David Lorber 5.000; 6. Marjeta Lorber (oba Rožički Vrh) 4.900; 7. Svetozar Markovič 4.100; 8. Drago Grah (oba Gornja Radgona) 3.700; 9. Dušan Praprotnik (Boračeva) 2.500; 10. Andrej Najžer (Radenci) 1.750 itd.
V nadaljevanju prireditve ob ribiškem domu v Podgradu pa je potekal še tradicionalni prvomajski ribiški kres, katerega se je v veselem vzdušju udeležilo veliko število obiskovalcev iz Gornje Radgone ter širšega območje Pomurja in Slovenskih goric, pa tudi iz sosednje Avstrije.