NAMIZNI TENIS/ZAČELO SE JE 50. EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADINO

USPEŠNEJŠI MOŠKI DEL SLOVENSKE ZASEDBE. Vse naše ekipe med 17. in 28 mestom v Evropi...
Bratislava – V slovaški prestolnici se je minuli petek začelo jubilejno, 50. evropsko prvenstvo za mladince, mladinke, kadetinje in kadete, ekipo, posamično in dvojice, kjer s skupno 14 igralci i igralkami, nastopajo tudi vse štiri slovenske selekcije. In potem ko je končano predtekmovanje po skupinah, je očitno, da je uspešnejši moški del slovenske zasedbe. Tako kadeti kot mladinci so namreč osvojili prvo mesto v svoji predtekmovalni skupini, kar jim je ponudilo lepo možnost za napredovanje v prvo jakostno skupino. Mladinke so izgubile eno tekmo, in so zasedle končno drugo mesto v skupini, po pričakovanju pa so se najslabše odrezale kadetinje, ki so edine nastopile v prvi diviziji, in so vse tri tekme v skupini, bolj ali manj gladko izgubile.
Žal pa so tudi kadeti v dodatni tekmi za uvrstitev v 1. jakostno skupino, torej med 16. najboljših, izgubili proti vrstnikom iz Rusije. Samo Jan Žibrat, od katerega tudi v nadaljevanju posamičnih dvobojev ter v dvojicah lahko pričakujemo največ, ni bil dovolj za dejansko vrhunski uspeh. Jan je oba svoja posamična dvoboja rešil v svojo korist, toda Jurij Zdovc je oba svoja dvoboja izgubil, v dvojicah pa sta Žibrat in Zdovc vse tri nize izgubili na razliko, kar potrjuje, da ni veliko manjkalo do uvrstitve v elitno druščino. Iz prve skupine pa so izpadle naše kadetinje, ki so po treh porazih v predtekmovalni skupini enako gladko 0:3 izgubile tudi v medkrogu proti Bolgarkam. Nič boljše v dodatni tekmi proti Belgijcem niso dosegli niti mladinci, ki so prav tako izgubili 0:3, ter mladinke, ki so proti vrstnicam iz sosednje Hrvaške klonile 1:3.
Tako bodo sedaj vse naše ekipe nadaljevali tekmovanje za končne uvrstitve med 17. in 28 mestom. Tukaj lahko največ pričakujemo od kadetov (lani: 25.) in mladink (lani 16.), kadetinje (13.) in mladinci (28.) pa najverjetneje nimajo možnost za uvrstitev med prvih 20 ekip v Evropi. Rezultati slovenskih ekip v predtekmovanju, kadeti: Slovenija-Bolgarija 3:1 (Žibrat 2, par Žibrat/Zdovc 1), Slovenija – Azerbajdžan 3:0 (Žibrat 1, Zdovc 1, par Žibrat/Pelcar 1), Slovenija - Luksemburg 3:0 (Žibrat 1, Zdovc, par Žibrat/Pelcar 1). Dodatna tekma: Slovenija – Rusija 2:3 (Žibrat 2); kadetinje: Slovenija – Rusija 0:3, Slovenija Litva 2:3 (Garmut 1, Pavlin 1), Slovenija – Madžarska 0:3. Dodatna tekma: Slovenija – Bolgarija 0:3; Mladinci: Slovenija – Bolgarija 3:2 (Škraban 1, Slodej 1, Frank 1); Slovenija – Malta 3:0 (Škraban 1, Slodej 1, Rosc 1; Slovenija – Italija 3:0 (Škraban 1, Slodej 1, Frank 1). Dodatna tekma: Slovenija – Belgija 0:3; Mladinke: Slovenija – Portugalska 2:3 (Fajmut 1, Zera 1), Slovenija – Irska 3:0 (Fajmut 1, Maloku 1, Zera 1); Slovenija – Bolgarija 3:0 (Fajmut 1, Faotirč 1, Zera 1); Slovenija – Estonija 3:2 (Fajmut 2, Fatorič1). Dodatna tekma: Slovenija – Hrvaška 1:3.
Vsekakor ne gre prezreti, da se našim fantom in dekletom v petek ni zgodilo nič dobrega. V trenutku ko so z dvema kombiniranima voziloma prispeli v slovaško prestolnico, in ko so se šli akreditirati, jim je nekdo ukradel večji del opreme. Tako nekateri niso več imeli svojih loparjev, drugi oblačil in še česa od opreme. Zato so na nadomestno operemo čakali iz Slovenije in najbrž je tudi to pustili negativne posledice na nekatere fante in dekleta. Sedaj, ko je vse v najboljšem redu, morebiti lahko pričakujemo še boljše dosežke, še posebej v posamičnem delu tekmovanja ter v dvojicah...