Niklas Tamše osvojil balkansko srebro

Trije karateisti KK Shotokan Radenci uspešno nastopili na Reki.

    Od 26. do 28. novembra 2021 je na Reki na Hrvaškem potekalo 21. Balkansko prvenstvo za kadete, mladince in mlajše člane. Nastopilo je 731 tekmovalcev iz 11 držav Balkana: Bosne in Hercegovine, Turčije, Srbije, Hrvaške, Severne Makedonije, Črne Gore, Grčije, Kosova, Romunije, Bolgarije in Slovenije. Barve Slovenije je zastopalo 52 reprezentantov, med njimi trije varovanci Branka Krambergerja iz Karate kluba Shotokan Radenci – Alen Tratnik, Blaž Klobasa in Niklas Tamše. Prvenstvo je bila tudi izborna tekma za nastop na Evropskem kadetskem, mladinskem in U21 prvenstvo v karateju, ki bo februarja 2022 v Pragi na Češkem.

Za Alena Tratnika je bilo to prvo balkansko prvenstvo. Na borišče je stopil v petek v kategoriji kadetov do 52 kg in se kosal s 23 reprezentanti iz enajstih balkanskih držav. Žreb mu je namenil tekmovalca iz Srbije. Po tesni borbi je moral Alen tokrat priznati premoč Marku Đurdiću, z rezultatom 0:2. Ker je srbski reprezentant klonil v naslednjem krogu, se je Alenu izmuznila možnost repasažnega boja za tretje mesto. Niklas Tamše je prav tako na borišče stopil v petek in se kosal s šestnajstimi tekmovalci iz desetih držav, v kategoriji mlajših članov do 60 kg. V prvem krogu mu je žreb namenil reprezentanta iz Bolgarije, Nastev Todorova. Borba z rezultatom 4:2 se je razvila Niklasu v prid. V drugem krogu mu je nasproti stal mladinski evropski podprvak iz Finske 2021, Turek Ozdemir Burak. V prid slovenskega reprezentanta, 3:2 je prevesila nožna tehnika ipon. V polfinalu se je pomeril s hrvaškim reprezentantom Kristjanom Topličancem, ki je Niklasu na Reki open 2021 zadal poraz. Tokrat je borbo od začetka do konca vodil Niklas in se z rezultatom 7:0 prebil v finale, kjer se je pomeril s Pavletom Dujakovićem. Stara znanca iz mednarodnih borišč, sicer pa prijatelja, sta se v borbo podala zelo previdno. Tokrat je v prid reprezentanta Bosne in Hercegovine odločila ročna tehnika z rezultatom 1:0. Tako se je Niklas Tamše veselil druge srebrne balkanske medalje v letu 2021 (oktobra 2021 je osvojil srebrno medaljo na članskem Balkanskem prvenstvu v Poreču).

V soboto je na borišče stopil Aleks Klobasa, v kategoriji mlajših članov do 84 kg in se pomeril s 14 reprezentanti iz sedmih držav. Na drugi žrebni listi mu je v prvem krogu nasproti stal reprezentant Turčije, Balikcioglu Abdulkerim, dobitnih številnih mednarodnih odličij. Tokratna borba se je izšla Turku v prid in zaradi izgubljenega naslednjega meča, je za Aleksa splavala možnost repasažnega boja. Danes so se vsi trije reprezentanti KK Shotokan Radenci ponovno podali na borišče. Tratnik je v ekipnih borbah skupaj z Beletom, Borovnikom, Pašičem, Pogačarjem, Žibretom in Žumerjem meril moči v kategoriji kadetov z ekipami iz Srbije, Romunije, Severne Makedonije, Kosova, Hrvaške, Bulgarije in BiH. Klobasa in Tamše pa sta skupaj z Zidarjem, Goriškom, Gaalom, Hudalesom in Valenčakom v ekipnih bojih med mlajšimi člani parirala reprezentantom iz BiH, Srbije, Severne Makedonije, Kosova in Hrvaške. Obe ekipi sta na prvenstvu osvojili za športnike nehvaležno 5. mesto.