NOGOMET/
ŽE DEVETIČ SO SE DRUŽILI
SLOVENSKI VINOGRADNIKI,
SOMMELIERJI IN GOSTINCI

NA ŠTAJERSKEM SO ŠE VEDNO V OSPREDJU BELA VINA ...
Štajerski (s selektorjem slovenske državne reprezentance Matjažem Kekom) in primorski (beri: Ščurki) vinogradniki so »pohodili« vse ostale ekipe.
Izjemno prijetno in zanimivo je bilo minuli ponedeljek (22.5.) popoldan in dolgo v noč, v lepi vasici Plitivca na obrobju Apaške doline. Kako tudi ne, ko pa so se na tamkajšnjem športnem igrišču, tik ob kleteh znanega Vinogradništva Steyer, že devetič srečali vinogradniško – sommelierso - gostinsko – turistični prijatelji praktično iz cele države. Poleg zanimivega druženja, kjer še posebej ni manjkalo vrhunske kapljice, predvsem iz primorske in podravske vinorodne dežele, ter odlične kulinarike za katero je poskrbel ugledni prekmurski gostilničar Ignac Rajh, pa se šest ekip spopadlo tudi v nogometu. In po tistem, kar smo lahko videli na osmih zanimivih in dramatičnih tekmah, je splošna ocena, da je bilo zraven nekaj odličnih nogometašev in nogometašic, in da je na Štajerskem še vedno v ospredju belo vino, čeprav imajo Primorci zlasti odlična črna vina. Izmed po dveh vinogradniških, sommelierskih ter gostinskih nogometnih ekip, so namreč bili najboljši Štajerski vinogradniki, ki so tako od kolegov vinogradnikov iz Medane (praktično rodbine Ščurek), prevzeli lanski naslov. Sploh pa so vinogradniki bili bistveno boljši od gostincev in vinskih svetovalcev, saj sta ekipi štajerskih in primorskih vinogradnikov enostavno »pohodili« vse sommelierje ter turistično gostinske delavce, ob koncu pa so se nekateri spraševali kdo bo sedaj prodajal vina, če so pridelovalci „ponižali“ tiste, ki skrbijo za potrošnika...
In čeprav so nekateri menili, da rezultati niso v prvem planu temu ni bilo tako, saj smo videli tudi kar nekaj iskric, saj so še zlasti zagreti bili primorski vinogradniki, v kateri je bila večina družinskih članov znanega vinogradnika Stojana Ščurka iz Goriških Brd, pa tudi primorski sommelierji in gorenjski gostinci niso bili preveč prijazni, organizatorji tokratnega srečanja štajerski vinogradniki pa še zdaleč niso bili posebej „gostoljubni“, toda sam na športnem terenu ne, izven pa je bilo vse skupaj bistveno bolj gostoljubno. Končna zmaga štajerskih vinogradnikov, ki so mimogrede prvo tekmo proti štajerskim sommelierjem prepričljivo izgubili, pa niti ni posebej presenetljiva, saj so v svojih vrstah, med drugimi imeli tudi nekoč znana nogometaša, danes slovenskega selektorja Matjaža Keka ter Borisa Ljubiča. Zato lahko upamo, da je Kek na Plitvici v Apaški dolini dobil pravi „zmagovalni“ navdih pred tekmama slovenske nacionalne vrste proti Romunom. Sploh pa glede na videno ne moremo mimo dejstva, da bi lahko marsikateri izmed igralcev nastopil najmanj v 2. slovenski ligi. To še posebej velja za Matjaža Ščurka (Medana), ki je bil daleč najboljši strelec. Vse tekme na turnirju so sodili trije sodniki, med katerimi kaže izpostaviti Janeza Ferenceka, ki je mimogrede župnik v Apačah pri Gornji Radgoni, zraven pa sta bila še Karel Kraiger iz Slovenj Gradca in Oste Bakal iz Gornje Radgone. In tudi oni so zaslužni, da se je po končanem tekmovanju, če je že prišlo do kakšne „iskrice“ vse ohladilo ob dobri kapljici, kulinariki in prijetnem druženju.
Samo tekmovanje je sicer potekalo v dveh skupinah po tri ekipe, kjer se je igralo po sistemu vsak z vsakim, pozneje pa se je odločalo o končnih uvrstitvah. Zmagovalca skupin sta namreč igrala za 1. mesto, drugouvrščeni ekipi pa sta odločali o končnem 3. mestu. Za peto mesto se ni igralo, in organizatorji so odločili, da sta peto mesto skupaj osvojili tretjeuvrščeni ekipi predtekmovanja. Rezultati, predtekmovanje: Primorska Medana – Gorenjski gostinci 4:1, Štajerski vinogradniki – Štajerski sommelierji 1:3, Gorenjski gostinci – Štajerski gostinci 4:1, Štajerski vinogradniki – Primorski sommelierji 3:0, Primorka Medana – Štajerski gostinci 9:1, Primorski sommelierji – Štajerski sommelierji 2:0, za 3. mesto: Gorenjski gostinci – Štajerski sommelierji 2:3, za 1. mesto: Štajerski vinogradniki – Primorska Medana 1:0.
Končni vrstni red: 1. Štajerski vinogradniki (Danilo Steyer, Janko Štrakl, Matej Hlebec, Matjaž Kek, Robi Fišer, Sebastjan Rojs, Samo Bukovec, Miro Munda, Milan Krajnc, Miro Valdhuber, Boris Ljubič, Marko Rožman), 2. Primorska Medana (Stojan, Tomaž, Matjaž, Uroš, Nejc Ščurek, Janez Skočaj, Matjaž Simšič, David Mikulin, Leo Kocina), 3. Štajerski sommelierji (Gregor Koroša, Matej Lorber, Mitja Kavran, Tadej Friš, Mirko Remih, Dušan Kelbič, Tomaž Krajnc, Danilo Štumberger), 4. Gorenjski gostinci (Rudi Aljančič, Miha Potočnik, Mirko Bodiroža, Maha Voje, Bogdan Jokič, Boris Rezar, Stane Pikel), 5. – 6. Primorski sommelierji (Željko Šogovič, Boro Bivac, Anton Taufer, Darko Bolarič, Gašper Čerman, Matjaž Brodar, Jože Šadel, Dare Špinko, Stane Pikel) in Štajerski gostinci (Tadej Klobasa, Sandi Šiker, Milan Povernik, Milan Hlebec, Robi Kardinar, Aleš Krempl, Borut Prapotnik).
Vsem ekipam ter najboljšim posameznikom srečanja, katero je bilo odlično organizirano, so podelili priznanja, pokale in praktične nagrade, enako so bili nagrajeni sodniki in mnogi drugi prisotni. Pozneje pa je sledilo dolgo in prijetno druženje, ob razvajanju gostiteljev in »Rajhovih« gostincev ter ob zvokih glasbe Slovenskogiriškega kvinteta. Poleg domačih vin iz radgonsko – kapelskih goric, pa ni manjkalo niti vrhunske kapljice iz Goriških Brd in nekaterih drugih vinorodnih območij Slovenije.