SLOVENSKE MLADINKE V PRVI SKUPINI

Bratislava – Včeraj (torek) se je na 50. evropskem namiznoteniškem prvenstvu za mladino v slovaški prestolnici, končal ekipni del tekmovanja. Žal že po...
Bratislava – Včeraj (torek) se je na 50. evropskem namiznoteniškem prvenstvu za mladino v slovaški prestolnici, končal ekipni del tekmovanja. Žal že po končanem predtekmovanju je bilo jasno, da se nobeni izmed naših ekip, ne bo uspelo uvrstiti v najelitnejšo druščino, čeprav so prav vsi imeli možnost. A kljub temu ne moremo mimo dejstva, da so dosežki več kot zadovoljivi. Vse štiri selekcije so se namreč v nadaljevanju prvenstva potegovale za uvrstitev med 17. in 28. mestom. In sedaj, izmed slovenskih ekip, ki so mimogrede večinoma izboljšale uvrstitve s predhodnega prvenstva, so se najbolje uvrstile mladinke. Manca Fajmut, Kristin Fatorič in Ivana Zera so namreč osvojile prvo mesto v 2. jakostni skupini, torej skupno sedemnajsto, kar pomeni, da bodo prihodnje leto igrale v prvi jakostni skupini. Naše mladinke, pri katerih se je razigrala Manca Fajmut, so zadnji dan ekipnega dela tekmovanja, premagale selekcijo Belgije, ter zaslužno zasedle solidno 17 (lani:16) mesto. Tako bodo že na naslednjem prvenstvu prihodnje leto v italijanski Terni spet igrale v prvi jakostni skupini.
To so za malenkost zgrešili kadeti, ki so najprej, v izjemno dramatičnem dvoboju, premagali vrstnike iz Bolgarije, nato pa so jih v odločilnem dvoboju zaustavili gostitelji iz Slovaške. Prav proti Slovakom je prvi poraz na tem prvenstvu sploh doživel naš najboljši igralec Jan Žibrat, ki pa kljub vsemu ostaja med favoriti za medaljo v dvojicah, skupaj z Italijanom Rechom. V ekipnem delu so se kadeti tako morali zadovoljiti z 18 (25) mestom. Zelo blizu 17. mestu, s tem pa tudi obstanku v I. jakostni skupini so bile tudi slovenske kadetinje, a so se po porazu proti Italijankam v zadnji tekmi borile samo za 19. mesto. In proti južnim sosedam Hrvaticam jim je uspelo doseči zmago, ki jim je tudi zagotovila 19 (13). mesto, glede na spremembo generacije iz lanskega leta tudi soliden dosežek. V primerjavi z lanskim prvenstvom v Sarajevu, ko so zasedli 28. mesto so svojo uvrstitev izboljšali tudi mladinci. Tokrat so namreč po gladkem porazu proti Romunom, v boju za končno 23. mesto premagali Nizozemsko, in tako so se naše ekipe uvrstile med 17. in 23. mestom v Evropi.
Rezultati slovenskih ekip, zadnji dan ekipnega dela tekmovanja, mladinke: Slovenija – Belgija 3:1 (Fajmut – Princen 3:2, Fatorič – Vinci 0:3, Zera – Borbouse 3:1, Fajmut – Vinci 3:1); Mladinci: Slovenija – Romunija 0:3 (Slodej – Volnea 2:3, Škraban – Sargu 1:3, Rosc – Turoczy 2:3); Slovenija – Nizozemska 3:2 (Slodej – Chung 0:3, Škraban – M.De Vries 0:3, Frank – B.De Vries 3:1, Škraban – Chung 3:0, Slodej – M.De Vries 3:0); Kadetinje: Slovenija – Italija 0:3 (Pavlin – Macario 1:3, Garmut – Vivavelli 1:3, Pavlin/Zupančič – Macario/Vivavelli 0:3), Slovenija – Hrvaška 3:0 (Garmut – Tomić 3:1, Pavlin – Fazlić 3:1, Garmut/Pavlin – Ivanuša/Brglez 3:1); Kadeti: Slovenija – Bolgarija 3:1 (Žibrat – Kadjabashev 3:1, Pelcar – Alexandrov 1:3, Žibrat/Pelcar – Kadjabashev/Alexandrov 3:2, Žibrat – Alexandrov 3:2); Slovenija – Slovaška 1:3 (Žibrat – Slovačik 3:0, Zdovc – Figel 0:3, Žibrat/Zdovc – Figel/Karas 2:3, Žibrat – Figel 2:3).
Danes je ne EP v Bratislavi prost dan, prvenstvo pa se nadaljuje jutri (četrtek), ko bodo na sporedu posamični dvoboji ter tekmovanje dvojic. Po lepih dosežkih naših ekip, lahko pričakujemo še lepša poročila v nadaljevanju tekmovanja, na katerem nastopa skoraj 600 mladih igralk in igralcev iz okoli 50 evropskih držav.