K mlademu vinu sodijo tudi pečeni kostanji

Na slastne pečene kostanje v Gornjo Radgono prihajajo tudi sosedje iz Avstrije, a tudi njihovi gostje iz drugih držav.
Za mnoge ljubitelje vina in še zlasti mošta, so v jesenskem času prav posebna poslastica tudi pečeni kostanji. In kot se spodobi, slastne pečene kostanje ponujajo tudi v mestu sejmov in penine Gornji Radgoni, kjer veliko domačinov živi prav od vina, penin in sejmov. Poleg komercialnih sejmov, ki jih pripravljajo na Pomurskem sejmišču, sta v Gornji Radgoni znana tudi verska sejma, in sicer Petrov in Leopoldov, a tudi to ni vse. V mestu na reki Muri imajo tudi dve „kmečki“ tržnici, poleg tiste v središču mesta, še ekološko tržnico, ki ob sobotah poteka ob tik na reki Muri, prav tam, kjer je pred leti bil mejni prehod s sosednjo Avstrijo. In na omenjeni eko-tržnici, katero enako kot tudi trgovino »Kompas shop«, obišče veliko sosedov iz Avstrije, med drugim v tem času ponujajo tudi pečene kostanje.

Možaka Tone in Zlatko, imata dovoljenje za pečenje kostanjev preko Kava Bar Romania, katerega je Tone tudi solastnik, vse do konca leta, torej do 31. decembra. Kostanje sorte Maroni sicer nabavljajo na Hrvaškem, kjer so najcenejši. Pečenje poteka s pomočjo oglja. Kot sta povedala, so tako manj zažgani in si tako uživalci te dobrote manj umažejo prste. Merica pečenih kostanjev, torej „pol litra“ stane tri evre, kupci pa so zelo zadovoljni, saj so kostanji zares dobro pečeni in so seveda dobrega okusa. Sogovornika nam tudi povesta, da na pečene kostanje in zraven še mošt, sedaj po sv. Martinu, že mlado vino, prihajajo tudi sosednje iz Avstrije, ter tudi gostje Term Bad Radkersburg, kateri prihajajo iz cele Avstrije in še nekaterih drugih držav. Med njimi sta ob našem obisku radgonske eko-tržnice, sta na pečene kostanje in vinski mošt prišla tudi gosta Term Bad Radkersburg iz Berlina. Oba sta pohvalila to pečeno jesensko dobroto in sladki mošt...