KDO BO LETOS SKUHAL NAJBOLJŠI PASULJ?
Izmed številnih takšnih in drugačnih prireditev in dogodkov, ki se bodo zvrstile prvi avgustovski konec tedna v...
Izmed številnih takšnih in drugačnih prireditev in dogodkov, ki se bodo zvrstile prvi avgustovski konec tedna v deželi ob reki Muri, gotovo pripada eno častnih mest prireditvi, ki se bo odvijala na Janževem Vrhu v občini Radenci. V organizaciji tamkajšnjega PGD in gostinskega lokala »Western saloon«, oz. Okrepčevalnice Jahač, bo namreč tradicionalno, prvo soboto (4.8.) v avgustu, od 19,00 ure naprej na sporedu 7. »Janešperska noč«, katero bodo ob veseli glasbi popestrili s še nekaterimi zanimivostmi, tako da bo vsakdo prišel na svoj račun. To še zlasti velja za ljubiteljske kuharje, ki se jim obeta vnovično nadvse zanimivo tekmovanje v kuhanju pasulja s prekajenimi rebri.
Tekmovanja v kuhanju različnih jedi, zlasti kislih juh, bograča, golaža in podobnih reči ter tudi v peki kruha in raznih sladic, je sicer v zadnjem času postalo pravi hit različnih družabnih prireditev in srečanj po vsej državi. In medtem ko je večina jedi že »zasedena« so se na Janževem Vrhu že pred leti odločili za tekmovanje v kuhanju srbskega (vojaškega) pasulja, ali po domače fižola s prekajenimi rebri. Menijo namreč, da če že imajo »kavbojski salon« morajo tudi jedi prilagajati kavbojem in je to bilo vodilo, da začnejo s tekmovanjem v kuhanju te za mnoge izjemno zanimive in nadvse okusne jedi. Tako bo tokrat v okviru 7. »janešperske noči« šesto tovrstno tekmovanje, ki bo gotovo spet pritegnilo izjemno veliko pozornost.
Organizatorica tekmovanja Darja Kovačič meni, da bodo na tem tekmovanju, ki tako postaja tradicionalno, letos nastopile tudi ekipe iz bolj oddaljenih slovenskih območij, morebiti pa še kakšna ekipa turistov iz pomurskih zdravilišč. Samo tekmovanje bo potekalo na prostem, in sicer v kotličkih, kar bo ponujalo še posebno čar celotni prireditvi. Vsaka prijavljena ekipa bo dobila po tri kilograme že namočenega fižola, kilogram prekajenih reber ter vso potrebno zelenjavo in začimbe, čas kuhanja pa bo tri ure. Po končanem kuhanju bodo člani strokovne komisije ocenili vse izdelke in najboljšim podelili posebne nagrade. Ocenili bodo videz izdelka, dekoracijo, okus, sestavine, gostoto, barvo, urejenost delovnega mesta ter videz in urejenost kuharjev. Naslov od lani bo branila ekipa TA Majolka iz Črešnejvcev.
Dosedanji zmagovalci: 1. pasuljijada (2002): Bračko team (Drago Bračko in Andrej Medvešček) s Kapele; 2. pasuljijada (2003): PGD Janežev Vrh (Vera Lušanc in Branko Trstenjak) z Janževega Vrha, 3. pasuljijada (2004): Šonaja& Erjavec team ((Anton Šonaja in Emil Erjavec iz Radencev; 4. pasuljijada (2005): TD Majolka Čerešnjevci (Zora Borko, Marjanca Rožman, Andrej Schara in Maja Starovastnik), 5. pasuljijada (2006) TA Majolka Črešnjevci (Branko Pintarič, Ivan Kukovec in Srečko Poštrak), 6. pasuljiada ?
Vsaka ekipa bo sicer skuhala nad 20 porcij omenjene odlične »nacionalne jedi«, katero bodo obiskovalci lahko poskušali…, dokler bo za prijetno zabavo skrbela Ansambel „Toti štirje“.