Klopotec velikan varuje grozdje v Lendavskih goricah

Tudi v vinogradu je ob prazniku Prekmurja, plapolala slovenska zastava. Pri Vinogradništvu Smej se je zbralo skoraj 200 vinoljubov, ki so „pomagali“ dvigniti klopotec.
Minule dni, ko sta Prekmurje in Slovenija praznovala visok jubilej – 100. letnico pridružitve Prekmurja matici, so marsikje na skrajnjem severovzhodu države, plapolale slovenske zastave. Tako je bilo tudi pri Vinogradništvu Smej, na vrhu Lendavskih goric, odkoder se vidi na Madžarsko, Hrvaško in seveda vse do Boča in Pohorja, pripravili posebno slovesnost. Skoraj 200 ljubiteljev vina, sicer prijateljev, sorodnikov, znancev in sosedov družine Smej iz Hotize, se je namreč udeležilo prijetnega opravila, postavitve klopotca. Tudi doslej so Smejevi, ob izteku avgusta, običajno postavljali klopotec, toda letošnji je nekaj posebnega. Nad vinskimi trtami odslej namreč bdi klopotec velikan, saj posamezna veternica meri v dolžino kar 5,7 metra. Tako je mladi gospodar Borut Smej, ki letos pričakuje vrhunsko letino, tako po kakovosti kot po količini, prepričan, da bo klopotec velikan, pred ptiči in drugimi nepridipravi zavaroval okoli 15.000 trsov: Laškega rizlinga, Chardonnaya, Renskega rizlinga, Kerner in Rumenega muškata, katerih je v njihovih vinogradih največ.

Sicer pa nam je Borut Smej, ki skupaj z ženo Lidijo, mamo Cilko, očetom Francem in malo hčerkico Lučko že nekaj let, po „upokojitvi“ očeta, gospodari z vinogradom, povedal kako bodo tudi sami kmalu začeli s trgatvijo, očitno odličnega letnika. Sam si predvsem želi, da bi vreme, kakršno je bilo letos vzdrži do konca, in potem je prepričan, da bodo obrali zdrave in sladke vinske jagode, ki bodo dale izjemno kakovostno vinsko kapljico, letnik 2019. „Zelo smo zadovoljni z dosedanjim razvojem in zorenjem grozdov, zato verjamem, da bomo na koncu zadovoljni s kakovostjo in količino letnika. Glede postavitve klopotca pa lahko povem, da gre za tradicijo druženja s prijatelji, katerim sem hvaležen, da skozi dobro sodelujemo in nam vedno pomagajo v vinogradu. V zadnjih dveh letih pa na dviganje klopotca povabimo vse, ki cenijo vino,“ nam je dejal Borut Smej, ki je vinograd prevzel od očeta, ta pa se je z vinogradništvom in vinarstvom ukvarjal že več desetletij, z nasveti pa pomaga tudi zdaj.

Borut je tudi dejal, da veliko večino pridelanega vina prodajo po gostilnah, kot „špricar vino“ zlasti v Prekmurju, ter tudi posameznikom, tako da težav s prodajo običajno nimajo. Letos so ga morali kar nekaj pustiti tudi za postavitev klopotca, saj je „veselica“ trajala dolgo v noč. Ob dobri kulinariki, dobri družbi in prijetni domači glasbi (Ansambel Dobrovoljčki – Društvo vinogradnikov in sadjarjev Hotiza), je seveda tudi vince še bolj teklo... Okoli 15.000 trsov bo letos dalo najmanj 30.000 litrov vrhunske kapljice. Borut Smej nam pove, kako ga veseli, da so vse sorte izjemno dobro obrodile, letos pa še posebej rumeni muškat. Zato razmišljajo, da bi začeli šolati še penino, ki bi iz omenjene „sladke“ sorte postala izjemen produkt Smejevih.