Ko zapoje tamburaška legenda še „lasje se dvignejo“

Zvonko Bogdan navdušil prepolno Gledališko koncertno dvorano Lendava, kjer se je pelo in pogovarjalo v slovenščini, srbščini, madžarščini, hrvaščini...
Zadnjo marčevsko soboto se je v razprodani „lendavski lepotici“, gledališki in koncertni dvorani odvijal ekskluzivni koncert tamburaške legende Zvonka Bogdana, ki je nastopil s svojimi tamburaši. V nabito polni dvorani so poleg legende z Balkana nastopili še: Citrarska skupina Új Muravidék. Program je povezoval »prekmurski poliglot« Geza Farkaš, znan pod sloganom »Geza se zeza«, ki je obiskovalce, ki so prišli od blizu in daleč pozdravil in nagovoril v štirih jezikih, slovenskem, srbskem, madžarskem in hrvaškem. Obiskovalci so se zbirali že uro pred začetkom samega koncerta, saj je v avli dvorane bila pogostitev s pijačo. Nekaj srečnih obiskovalcev si je s svojim pevskim talentom pomagalo prislužiti lepa darila sponzorjev, prav vsi pa so prejeli po eno glasbeno zgoščenko.

Takšen naval na dvorano gotov niti ne preseneča, če vemo, da so redki Slovenke in Slovenci, srednjih in nekoliko starejših let, ki še niso slišali za tamburaško zvezdo – srbsko legendo iz Vojvodine, Zvonka Bogdana. Ne le zaradi glasbe temveč ga mnogi poznajo tudi kot odličnega vinogradnika in kletarja, saj mnogi izletniki iz Slovenije, med obiskom Srbije, zlasti Vojvodine obvezno obišče tudi Salaš in Vinarijo Zvonka Bogdana na Paliću pri Subotici. »Zvezda tamburaške glasbe, ki ne igra tamburice in vinar, ki ne pije vino,« mnogi opisujejo legendarnega izvajalca tamburaških pesmi Zvonka Bogdana, ki kljub zrelim (77) letom še vedno sija v polnem sijaju. Zato niti ne preseneča, ko nekateri pravijo Zvonku Bogdanu balkanski Frank Sinatra, nekateri pa celo menijo, da je Frank Sinatra ameriški Zvonko Bogdan. Vse to krasi enega in edinega Zvonko Bogdana, ki bo s tamburaši iz Novega Sada, ki je po mnogih letih spet prišel na skrajnji severovzhod države in sploh v Slovenijo.

Humorist Geza je gostovanje balkanske tamburaške legende izkoristil za dodano „predigro“, saj se s svojo ekipo že pripravlja na jubilejno 30. obletnico koncertov „Zaigramo in zapojmo po domače“, ki bo letos novembra v Murski Soboti. Obiskovalci so si med drugim zaželeli tudi Zvonka Bogdana kot gosta na tem jubileju. Kdo pa ve, vse je mogoče letošnjega novembra na jubilejnem koncertu Zaigrajmo in zapojmo po domače, ki bo sploh v znamenju tridesetke! Mimogrede pa ne smemo prezreti, da je na omenjenih koncertih v treh desetletjih nastopilo vse kar v slovenski in hrvaški glasbi kaj pomeni. In tako aktualno in zanimivo bo gotovo tudi ob novembrskem jubileju.