Kocmutovi iz Čagone gojijo buče

V preteklosti ljudje na podeželju niso poznali okrasnih buč. ..
V preteklosti ljudje na podeželju niso poznali okrasnih buč. Še najbolj znane bučke so bile imenovane »cugari«, ki jim nekateri pravijo šefi. Te so uporabljali, ko se posušile, za izvlečenje vina in jabolčnika iz sodov. Danes poznajo ljudje vsemogoče sorte jedilnih in okrasnih bučk. Poznajo, kaj poznajo?, gojijo jih tudi pri Kocmutovih v Čagoni. Nam je na razstavi ob Martinovanju v Cerkvenjaku padla v oči bučka posebne oblike. Poiskali smo tistega, ki jo je prinesel na razstavo, to je bil Dušan Kocmut iz Čagone. O gojenju buč nam je povedal: »Z ženo Sonjo sva si na njeni domačiji postavila nov dom, ob domu pa imava okrog hektar zemlje. Ker živine nimamo več, edina živa bitja so kokoši, muce in psiček, pač zemljo namenjava svojim konjičkom. Žena, ki dela v vrtnariji v Avstriji ima posebno rada rože, ob tem pa tudi razne vrtnine. Gojimo jih že zato, da uživamo zdravo zelenjavo. Med tem so tudi razne okrasne in jedilne buče. To, ki jo držim v rokah, posebno cenimo. Njeno meso je primerno za pripravo raznih bučnih jedi. Buča ima semena le v »glavi«, tako da je »zadnji« del v celoti užiten. Letos so kljub suši kar lepo obrodile.«