MIZARJI SKUHALI NAJBOLJŠO GOBOVO JUHO

Del prelepih Slovenskih goric, pravzaprav gozdovi v Negovi in okolici, so bili minulo dokaj turobno soboto od jutra, pa vse tja do nedeljskega jutra, minuli v ...
Nad 200 udeležencev na 15. obrtniškem gobarskem pikniku v Negovi Letos nekoliko manj udeležencev in udeleženk, a je kljub temu bilo sila zanimivo in veselo; Tudi gob je letos bilo najmanj doslej, a so iz okoli 50 kg gob skuhali devet kotlov nadvse okusne juhe Del prelepih Slovenskih goric, pravzaprav gozdovi v Negovi in okolici, so bili minulo dokaj turobno soboto od jutra, pa vse tja do nedeljskega jutra, minuli v znamenju 15. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Gre za eno najpomembnejših in najbolj množičnih prireditev, katero so obrtniki in podjetniki začeli negovati že pred vrsto let, toda po nekajletni prekinitvi so v jesen leta 1994 spet začeli, prireditev z veliko udeležbo pa se vedno odvija ob negovskem lovskem domu. In tako je bilo tudi letos, ko je sicer veljal volilni molk, in ko so nabiranje gob ter druženje, združili z nekaterimi drugimi zabavnimi in družabnim dejavnostmi. Na omenjenem pikniku, ki je za mnoge udeležence, vsako leto eden najlepših jesenskih dogodkov, je bilo tudi letos, kljub mnogim prireditvam v okolici, dokaj slabemu vremenu ter volilnimi aktivnostmi nekaterih, najmanj 200 udeležencev: obrtnikov, podjetnikov, zaposlenih pri njih, njihovih družinskih članov, poslovnih partnerjev in drugih gostov praktično iz vse Slovenije. To je nekoliko manj kot običajno, a kljub temu so organizatorji bili zadovoljni, enako pa tudi vsi tisti, ki so prišli v Negovo in tamkajšnje gozdove.
Ob tem, da je zraven bilo nekoliko manj udeležencev, pa so slednji nabrali tudi bistveno manj gob, kot prejšnja leta. Očitno je, da trenutno ni sezona gob, saj se nikoli doslej ni zgodilo, da denimo niso našli niti enega samega jurčka. Zato pa je bilo kar nekaj drugih gob, saj so udeleženci po prosti presoji nabrali več kot 50 kilogramov gob. Menda je bilo nad 50 različnih gob, izmed katerih je večina bila užitna, nekaj pa so jih po razstavi, morali odstraniti. Iz ostalih pa so pripravili enkratno gobovo juho, vmes pa je potekalo tudi tekmovanje v kuhanju gobove juhe v kotličku. Nastopilo je devet ekip, zmaga pa je pripadla ekipi Mizarstvo Dresler (Tomaž Dresler, Ignac Kolar), pred Ekipo Mojca Krajnc s.p. - profesionalna nega rok (Ana in Mojca Krajnc), ter Frizerstvom Firšt (Darko in Irena Firšt) itd.
Nekaj ur pred kuhanjem, že v zgodnjih dopoldanskih urah, pa so gozdovi v Negovi in njeni okolici spet bili v znamenju tega tradicionalnega obrtniškega gobarskega druženja. Po pozdravnem nagovoru predsednika OOZ Gornja Radgona Vlada Rojka, in po jutranjem okrepčilu na zbirnem mestu pri lovskem domu, je med 9.00 in 12.00 uro potekalo nabiranje gozdnih sadežev - gob, čemur je sledilo »dekoriranje in aranžiranje« nabranih gob za poznejšo razstavo in ocenjevanje. Po kosilu »z žara« pa je potekal tudi tradicionalni simpozij, kjer je gobarski strokovnjak Jože Mesarec iz Maribora spregovoril o gobah, po razstavi pa so neužitne gobe prebrali in odvrgli (zanimivo, da je teh zelo malo in mnogi si niti sanjati niso mogli koliko je užitnih gob, katere ne upamo nabirati, kar je tudi boljše, če ne veš op.p.), okusne oz. užitne pa je strokovnjak Mesarec odbral za omenjeno tradicionalno gobovo juho. In dokler so eni pozneje tekmovali v kuhanju juhe, je zraven potekalo še nekaj zanimivosti, ter druženje in zabava ob prijetni glasbi ansambla Ga-Ga iz Murske Sobote… V tem času pa je iz gob pripravili več deset litrov zelo okusne gobove juhe. Kar je posebej zanimivo pa gobe tudi tokrat nikomur niso povzročile težav, kajti kaj takega se nikoli doslej ni zgodilo, čeprav nekateri nabirajo tudi neužitne gobe, ki jih pred kuhanjem pregleda strokovnjak. Omeniti pa tudi kaže, da je ves dan bila zraven tudi razstava zdravilnih zelišč in pripravkov iz njih, uglednega zeliščarja Andreja Coklina. Če bi gobe komu škodovale, bi mu pomagala Coklinova zdravilna zelišča…