Na I. Festivalu langašev najboljša KS Dolga vas

Gaberje je gostilo „Vaške dneve 2019“ in prvi festival langašev.
Minuli konec tedna je v Gaberju potekala tradicionalna tridnevna prireditev „Vaški dnevi 2019“, v okviru katerih so prvič organizirali Festival langaša, na katerem so pripravljali to v Gaberju in tudi v drugih krajih Prekmurja priljubljeno jed. Prireditev, katero je skupaj z društvi iz vasi, pripravila Krajevna skupnost Gaberje, se je začel z dvojezično sveto mašo v prireditvenem šotoru, nato pa so s prireditvijo obeležili 35 let, odkar praznujejo krajevni praznik. S tem namenom so v vaškem domu odprli razstavo fotografij o zgodovini praznovanja krajevnih praznikov, ki je bila na ogled vse tri dni prireditve. Prvi dan prireditve je večerna zabava potekala s prekmursko glasbeno skupino Zlata žila in hrvaško skupino Kumovi.

Naslednji dan, v soboto je v Gaberju potekal prvi “Festival langaša”, na katerem je sodelovalo enajst ekip iz Prekmurja in ena iz Madžarske. Pripravljene langaše je ocenjevala tričlanska komisija, ki je pred objavo rezultatov opozorila, da se zadnje čase na langaših pojavljajo razni dodatki, ki niso ravno tradicionalni in izrazila željo, da se naj langaši strežejo z dodatki, ki so tradicionalni, torej česen, smetana in naribani sir. Pripravljene langaše so ekip razdelile med obiskovalce. Po oceni komisije je najboljši langaš pripravila ekipa KS Dolga Vas, drugo mesto je zasedla ekipa iz pobratene madžarske vasi Bejcgyertyános, tretje mesto je pripadlo ekipi KD Gaberje. Posebno nagrado za najizvirnejši langaš je komisija podelila ekipi TKD Močvirski tulipan iz Radmožancev. Langaš je sicer tradicionalna specialiteta madžarske kuhinje, ki jo pri nas poznamo tudi v Prekmurju in okolici, prav tako ga poznajo na Slovaškem, v Romuniji, Vojvodini in v Medžimurju.

Isti dan, v soboto so v vaškem domu odprli še razstavo izdelkov krožka ročnih del Kulturnega društva Zarja Gaberje. V pozno popoldanskih urah so na nogometnem igrišču pripravili vaške zabavne igre, na katerih so se pomerile ekipe iz vasi lendavske občine. Na prireditvi so ves dan potekale razne animacije za otroke in srečelov. Gabersko podjetje Gumi center je omogočilo brezplačno vožnjo z električnimi vozili. V večernih urah se je prireditev nadaljevala z zabavnim večerom s skupino Weekend band. Zadnji dan prireditve, v nedeljo, se je odvila proslava ob peti obletnici citrarjev KD Zarja Gaberje. Za zaključek je sledila nogometna tekma med ekipama NK Panonija Gaberje in NK Dobrovnik, kjer so slavili domačini s 6:1. Na ogled pa sta tudi obe razstavi v vaškem domu.

Krompirjev langaš

Sestavine langaša: 250 g krompirja, 500 g moke, 3 dl mleka (ali vode), 1 žlica sladkorja, 5 dag kvasa, 1 žlica olja, sol, olje za cvrenje

Česnov preliv: 3-4 stroki česna, voda, sol

Priprava: Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo. Še vročega pretlačimo in pustimo, da se ohladi. K ohlajenemu krompirju dodamo moko. V manjšo posodo damo toplo mleko, v katerega razdrobimo kvas in žlico sladkorja. Pustimo nekaj minut, da vzhaja in ga nato dodamo krompirju in moki. Dodamo še žlico olja in sol. Vse skupaj zamesimo in iz testa naredimo kroglice, ki jih pustimo vzhajati 5 minut. Medtem segrejemo olje za cvrenje. Iz kroglic oblikujemo langaše, in sicer tako, da kroglice sploščimo. Nato jih poševno polagamo v vroče olje in jih cvremo do zlato rumene barve.

Česnov preliv: česen narežemo, ga damo v lonček in lonček napolnimo z vodo. Posolimo in pokrijemo. Najboljše je, da si česnov preliv pripravimo en dan prej.

Langaš ponudim topel. Dober tek!