PEČENI KOSTANJI GREDO ZA MED

V teh jesenskih dneh, ko so dozorele praktično vse dobrote narave, je eden posebnih posladkov gotovo tudi pečeno ...
V teh jesenskih dneh, ko so dozorele praktično vse dobrote narave, je eden posebnih posladkov gotovo tudi pečeno kostanje, ki ga pravi mojstri ponujajo predvsem na bolj »prometnih« delih večjih mest. In tako je tudi v Murski Soboti, kjer na ob svoji slaščičarni »Sport« v središču mesta, na Slovenski ulici za ta posladek skrbi Vahit Emruli, ob krožišču v Gornji Radgoni, Andreas Čuk, na ŠRC Trate pa Đuro in drugi. Sami pravijo, da je zanimanje za pečene kostanje solidno, še zlasti ko se ozračje nekoliko ohladi ter v poznem popoldanskem in večernem času, ko je več ljudi v mestu, pravzaprav na sprehodu.
Res je sicer, da je letošnje leto ni bilo ugodno za kostanje, katerega je v gozdu nekoliko manj, oz. je nabavna cena v trgovinah (tudi v sosednji Avstriji) dokaj visoka, in zato je tudi temu primerna, torej nekoliko višja tudi cena pečenih kostanjev. Ta na pomurskih prodajnih mestih znaša od 1,5 evra naprej za »merico«, (približno četrt litra), a to ne moti prave ljubitelje pečenega kostanja, ki je letos povečini izjemno zdravo in okusno.
Vsekakor pa veliko kostanjev spečejo tudi na različnih piknikih in družabnih srečanjih oz. pokušini mošta.