PRESENETILA STA MLADENIČA NIK IN UROŠ
Kislo štajersko župo so kuhali pod stoletnimi drevesi v Boračevi...
V okviru praznovanja 16. radenskega občinskega praznika, so poleg številnih takšnih in drugačnih prireditev, letos pripravili tudi 15. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe (žüpe) v kotličku na prostem. Letošnje tekmovanje, ki ga je pripravilo Turistično društvo Radenci je bilo na stari lokaciji pri lovskem domu "Jež" v Boračevi. Na tekmovanju, ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil Šmid, je nastopilo 13 ekip. Sestavljali so jih glavni kuhar (ica) in pomočnik (predstavniki turizma, društev in sploh javnega življenja občine in regije ter tudi znani gostje), vsem pa so vse potrebno (sestavine- meso, nogice, pljučka, začimbe, pribor, kotliček, kuhalnico, drva in drugo) pripravil organizator, tekmovalci pa so si lahko kaj prinesli tudi sami, če so želeli lepše okrasiti delovni prostor, izboljšati okus jedi ipd. Vsekakor pa je vsaka ekipa pripravila po 15 porcij juhe. Torej tekmovalci so potrebovali le dobro voljo ter malo kuharskega znanja…
Organizatorji so na tekmovanje povabili goste, kot so predstavniki društev in lokalnih oblasti, podjetniki, vodstva ustanov ter druge znane in manj znane osebnosti. Povabili pa so tudi vse druge prijatelje dobre volje in ljubitelje kulinarike, vse skupaj pa je spremljalo tudi lepo vreme. Skuhane juhe so na koncu, ko jih je ocenila posebna komisija, brezplačno ponudili vsem obiskovalcem. Sicer pa, hkrati s tekmovanjem kuhanja juhe se je na istem prizorišču odvijalo več prireditev, kot so dan odprtih vrat radenskih čebelarjev, ob tem je društvo Radenska konjenica organizirala jahanje na konjih, Društvo za reševalne pse Maribor (REPS), pa je prikazalo reševanje ljudi... Zraven je bilo tudi veliko drugih kulinaričnih dobrot, in tudi zaradi tega je poleg tekmovalk in tekmovalcev, zraven bilo veliko obiskovalcev, predvsem gurmanov.
Hkrati z začetkom kuhanja kisle juhe pa je štartal tudi pohod po Atilovi poti, in sicer najprej izpred lovskega doma Jež v Boračevi, pozneje pa je izpred stare preše na Kapeli. Pohod se je končal na prireditvenem prostoru kuhanja žüpe, v približno treh urah, tako, da so se pohodniki vrnili na cilj v trenutku, ko so kuharji zaključevali s kuhanjem žüpe in so jo lahko na koncu vsi skupaj tudi poskusili. Prav vsi prisotni so se prepričali, da so tekmovalci skuhali odlično župo. Že pred tem pa so jo morali oceniti člani komisije, kateri je predsedovala Zdenka Tompa, upokojena učiteljica kuharstva na SŠGT Radenci. In čeprav niso imeli lahkega dela so se odločili za tri najboljše. Zmagala je ekipa Župa iz doze (Uroš Mavrič, Nik Gorjak), pred ekipo Društva za osteoporozo Pomurja (Darinka Sep, Cvetka Vajs) in ekipo Zdravilišča Radenci (Miroslav Matečko in hčerka Rebeka Matečko). Vse ostale ekipe so zasedle četrto mesto in so tudi prejele nagrade in priznanja. S podelitvijo priznanj pa se zadeva ni končala, saj so za dobro razpoloženje vseh prisotni, dolgo v noč, skrbeli ansambel Štajerski fakini z gostom Adijem Smolarjem.