Ročno trganje grozdja

Le nekaj let nazaj, bi malokdo verjel, da lahko grozdje v vinogradu trgamo s strojem...
Le nekaj let nazaj, bi malokdo verjel, da lahko grozdje v vinogradu trgamo s strojem. Trgatev grozdja je pač bila od nekdaj ročno opravilo. Za vinogradnike je bil to pravi praznik. Seveda, če ni tega dogodka skalila toča, ki bi sklestila pridelek. Ko mo se nedavno, bilo je 11. septembra, peljali po cesti Stavešinci – Ptujska cesta, smo na robu vinograda naleteli na skupino trgačev grozdja, mi rečemo beračev, ki so trgali grozdje v vinogradih podjetju Radgonske gorice. Tisti dan so trgali sorto shardonnay, grozdje pa so odvažali s prikolicami traktoristi. Pri trganju grozdja smo zmotili Marto, Valerijo, Ano, Bernardo in Tomaža, ki trgajo grozdje kot skupina.
Tudi letos v podjetju Radgonske gorice trgajo grozdje s strojem. Z njim so začeli trgati grozdje leta 2005. Tedaj je bila to prava atrakcija. Nam pa je takrat tehnolog Gorzad Kovačič med drugim povedal: »V podjetju Radgonske gorice d.d. Gornja Radgona, kjer obdelujemo okrog 300 ha vinogradov, smo letos prvič pristopili k obiranju grozdja s strojem. Stroj smo poskusno najeli pri podjetju ADSC Ljutomer. To je stroj, ki nadomesti 60 beračev. Z njim smo letos potrgali 40 ha vinograda.« Od tedaj pa do danes, se je v Radgonskih goricah trganje grozdja s trojem dodobra uveljavilo, saj več vinogradov oberejo s trojem kor ročno. Razlika od prve trgatve s strojem do danes je tudi ta, da trgajo grozdje s svojim strojem. Vseeno pa obstojajo vinogradi, kjer ni mogoče obirati grozdja s trojem. Zato še vedno prav pridejo pridne roke »beračev«, ki grozdje potrgajo, kot so ga trgali tisočletja ali odkar človek goji trto.