SEKANJE VEJA ZA PEKO KRUHA

Sekanje veja, mi smo rekli hoste, je redko videti. Prav zato smo ta nenavadni dogodek zabeležili. Na Vanetini, ki sodi v občino Cerkvenjak, smo se ustavili pri hiši, kjer so trije mladi fantiči popravljali ...
Sekanje veja, mi smo rekli hoste, je redko videti. Prav zato smo ta nenavadni dogodek zabeležili. Na Vanetini, ki sodi v občino Cerkvenjak, smo se ustavili pri hiši, kjer so trije mladi fantiči popravljali moped. Ali so to bodoči mehaniki? Ob tem smo nedaleč od hiše zagledali prizor sekanja veja. To opravilo je ob pomoči vnukinje Monike opravljala Emica Vogrin, ki živi v svoji hiši in s pomočjo hčerke Dragice in zeta Jožeta Majer, še kmetuje na 10 hektarjev veliki posesti. Čeprav nas je zanimalo njeno delo pri sekanju veja, moramo omeniti, da v njenem hlevu mukajo krave in krulijo prašiči. Okoli hiše pa še se pasejo kokoši. Lahko bi rekli, da je to bio kmetija.
Pa pojdimo k sekanju veja ali hoste. O tem nam je 68 letna Emica povedala. »Ker imam v sobi krušno peč, v njej pa pečem kruh in druge dobrote kmečke peči, vsako leto nasekam nekaj »püšlov« ali snopov veja. Sekam ga iz veja, ko v gozdu podiramo kako drevje. Zdi se mi škoda, da bi veje metali vstran, saj na tak način ohranjamo drevesa v gozdu, ki bodo ostala za zanamce. Tukaj starem sadovnjaku sekam veje, ki ga je naklestilo lanskoletno neurje. Kot vidite, mi pridno pomaga vnukica Monika. Nekoč smo snope vezali s »pintovcem« ali s srobotom. Sedaj jih vežemo s vrvico. Naj povem, da se pozimi z vejem tudi grejem, saj z njim zakurim krušno peč, ki prijetno ogreje sobo. Ponavadi na veje naložim še kakšen štor, ali debelejše poleno in je soba prijetno topla.«