Starodobni hrošči zaznamovali Velikonočni ponedeljek

Po Pomurju in sosednji Avstriji je potekala 15. Velikonočna „Zajčkova vožnja“. Letos od Gornje Radgone, čez vinorodni Klöch, do postojanke „Rak“.
Tudi letošnji velikonočni ponedeljek je v Pomurju in sosednji avstrijski jugovzhodni Štajerski minil v nadvse zanimivem potepanju ljubiteljev hroščev. Na vrsti je bilo namreč tradicionalno, že 15. srečanje lastnikov znamenitih hroščev v organizaciji VW – Keeeber kluba Murska Sobota, ki je špritegnilo rekordno število udeležencev. Lepo in sončno vreme je razveselilo udeležence tokratnega potepanja, ki je potekalo Od Gornje Radgone, čez Avstrijo, v Prekmurje (Cankova – Krašči – Rogašovci – Gornji Slaveči, kjer domuje edina planinska postojanka v Pomurju. Člani omenjenega kluba so se že pred štirinajstimi leti odločili skupinsko začetno pomladno vožnjo pripraviti na velikonočni ponedeljek. Tudi tokrat je prišlo več kot 150 udeležencev z rekordnimi 55 starimi, a lepo ohranjenimi in tudi predelanimi hrošči. Na potepanje so prišli tudi predstavniki nekaterih stanovskih društev iz drugih delov Slovenije ter iz Avstrije, Madžarske in Hrvaške, celo iz Nemčije.

Letošnje potepanje hroščev se je tradicionalno začelo zgodaj dopoldne pri baru Andy v Gornji Radgoni, kjer domuje član Keeeber kluba Andreas Čuk. Lepotci so že pred tem dodobra napolnili mestne ulice. Med razstavljenimi modeli so bili prisotni tudi kabrioleti in klasični Volkswagnovi kombiji. Najstarejši udeleženec letošnje Zajčkove vožnje hrošč, v lasti Barbare in Tomaža Kokalja iz Domžal, in sicer zavidanja vreden letnik 1954. Po močnem zajtrku se je kolona hroščev ob 10. uri podala na panoramsko vožnjo po Gornji Radgoni. Ustavili so se na avtobusni postaji, kjer jih je s sladoledom pogostil domači slaščičar iz Pikapolonice. Sledila je vožnja čez reko Muro, v Avstrijo in vse do tamkajšnjega vinorodnega hribovja Klöch, kjer je pri golf igrišču bila vnovična postojanka za okrepčilo. Po vrnitvi v Slovenijo, na mejnem prehodu Gerlinci pa vožnja skozi Cankovo do tamkajšnjega gostišča „Lovski dom“, kjer so se udeleženci znova okrepčali. Ker je zmanjkovalo časa je nato odpadla vožnja na Sotinski breg (najvišji pomurski vrh), zato pa je sledila vožnja vesele karavane na relaciji: Krašči – Sveti Jurij – Rogašovci – Serdica, do okrepčevalnice Rak, edine pomurske planinske postojanke na Gornji Slavečih, kjer jih je čakalo kosilo in zaključno druženje do večernih ur, kjer so se dogovorili, da se bodo prihodnje leto spet videli na 16. Zajčkovi vožnji, takrat na neki drugi relaciji v okolici Gornje Radgone oziroma Pomurja.

Predsednik Keeeber kluba Stanko Šernek nam je povedal, da je lastnik najstarejšega hrošča v klubu z letnico 1960 David Šebjan iz Rakičana, najstarejši letošnji udeleženec pa je bil šest let starejši hrošč iz Domžal. Tudi sicer so bili vsi avtomobili iz obdobja med letoma 1954 do 1980. Najmlajši je bil posebej predelani hrošč, ki si ga je lastnik Bogdan Hafner iz Podgrada pri Gornji Radgoni naredil kar sam. Sicer pa so vsi udeleženi hrošči in kombiji normalno registrirani in jih lastniki lahko uporabljajo vse leto. Večina jih ne uporablja za zimsko vožnjo, ker jih je škoda. »Uradno se vožnja začne ob veliki noči in traja vse do konca oktobra. Srečanja potekajo tudi v sosednjih državah. Letos bomo imeli že 27. tradicionalno srečanje v Rakičanu, kajti naš Keeeber klub v Murski Soboti obstaja že od leta 1993,« je pojasnil Šernek, ki je predstavil tudi nekaj tehničnih podatkov. Povprečen hrošč porabi od 7 do 8 litrov bencina na 100 km. Moč motorja se giblje med 23 in 50 konji, predelani pa dosegajo tudi do 6000 vrtljajev na minuto. In tudi danes se da kupiti in nabaviti prav vse rezervne dele zanje.