Upokojenke so poskrbele za „Misli, ptice bele“

Spominska hiša Šaruga je gostila 10. literarno-glasbeno srečanje.
Družina Šaruga iz Melov pri Gornji Radgoni neguje tradicijo ohranjanja naše ljudske kulturne dediščine. Tako tam, med drugi, vsako jesen, v okviru občinskega praznika, gostijo literarno srečanje piscev seniorjev DU Gornja Radgona in piscev iz pokrajine ob Muri ter tako uresničujejo željo mame Milene po nadaljevanju govornega in pisnega izročila. V prenovljenih prostorih stare domačije – Spominske hiše Šaruga, sta mimogrede na ogled tudi spominski sobi z deli staršev Milene in Franca. „Brat Sandi Šaruga je s svojimi sredstvi preuredil staro domačijo in njej sta prostora posvečena našima staršema Mileni in Feriju Šaruga, večji del je galerija, imenujemo jo Spominska hiša Šaruga. Tako so razstave likovnih del postale načrtno razvrščene v kulturno sezono od aprila do novembra“, pove Milena M. Reščič, ki skrbi za kulturni del domačije.

Na pobudo njune mame Milene so prvo literarno srečanje pri Šarugovih organizirali septembra 2010 in letos je prireditev, ko jo je organizirala literarna sekcija DU Gornja Radgona, potekala desetič. Podobno kot vedno doslej, je literarno srečanje tudi letos vodila Marija Šedivy, avtorica več pesniških zbirk in proznih del. In tudi letos, kot vsa leta po smrti Milene Šaruga, leta 2010, so se je udeleženci, ustvarjalci in obiskovalci posebej spomnili. Likovne razstave so pri Šarugovih pričeli postavljati skromno s priložnostnimi postavitvami del avtorjev. Prva in druga razstava, sta bili postavljeni še v promocijski dvorani oljarne Šaruga. Za vse razstave skrbita Milena M. Reščič in njen mož Dominique Reščič. Za prvo srečanje pri Šarugovih so mimogrede izdali tudi zbornik v katerem so svoja dela objavili pisci: Cilka Dimec Žerdin, Slavica Mulec,Vladka Jagetič, gostja iz Murske Sobote Suzana Lebar, Milena Šaruga, Marija Šedivy, Manica Gornjak in Dani Rajh. Zapele so pevke zbora DU Radgona, ki jih vodi gospa Dragica Černe in so od takrat stalne glasbene spremljevalke srečanja. Vsa srečanja delovno spremlja predsednica DU Gornja Radgona Inge Ivanek, vsako srečanje se konča z njeno pohvalo in zahvalo vsem literatom, pevkam in gostiteljem.

Na tokratnem srečanju se je zbralo veliko poslušalcev z obeh strani Mure, ki so prisluhnili besedam literatom seniorjem DU Gornja Radgona in bogatemu glasbenemu programu. Moto srečanja je bil enak kot na prvem srečanju: Misli, ptice bele. Iz tega so potem literati ustvarili zaključeno celoto misli v pesmih in prozi. Vse je občuteno vodila predsednica literarne sekcije Marija Šedivy. Pevke z Dragico Černe, ljudske pevke KUD Janez Čuk iz Vučje vasi pod vodstvom Ane Lebar, ki so peli skoraj pozabljene ljudske pesmi, trio CARPE DIEM, ki ga sestavljajo Alenka Regoršek vokal, Andrej Vreča in Milan Klemenčič klarinet in harmonika, so ustvarili lepo glasbeno kuliso dogajanja. Na slovesnosti so predstavili tudi vseh dvanajst avtorjev likovnih del, ki so na ogled v spominski hiši.

Prisotne je nagovoril tudi prijatelj z Vrta spominov na Petanjcih, Marjan Šiftar, ki je med drugim povedal, kako pomembno je, da ohranjamo in nadaljujemo delo naših prednikov. Vsem organizatorjem, nastopajočim in likovnikom se je družina zahvalila za dolgoletni poklon slovenski zemlji, našemu jeziku in ljudem, ki so bili in so trdni mejniki naše kulture s skromnimi darili. Tokrat so se prireditve udeležili tudi številni gosti, kot so: Suzana Lebar iz Murske Sobote, Erika Zorko iz Lenarta, Bea Baboš Logar iz Radencev, Olga Antič iz Križevcev pri Ljutomeru, pevki Matilda Slavič in Alenka Regoršek, citrarka Sara Rihtarič. DU Gornja Radgona je mimogrede pripravilo pri Šarugovih tudi regijsko literarno ustvarjalno delavnico piscev seniorjev, katero je vodil pisatelj Robert Titan Felix, udeležilo pa se je 15 avtorjev iz celotnega Pomurja. Umetniki in vsi drugi radi prihajajo na domačijo Šarugovih, enostavno radi prihajajo v dom, poln pozitivne energije, ki sta ga z ljubeznijo in ustvarjalno energijo ustvarila Milena in Feri Šaruga, danes pa ga uspešno ohranjajo njuni potomci.

Gostiteljica Milena M. Reščič je med drugim povedala: »Vsa ta leta naših druženj so prinesla veliko lepih in dobrih spoznanj. Eno izmed njih je stara potrjena resnica o koristnih in nekoristnih stvareh v našem življenju. Taka nekoristna, nepotrebna stvar, ki izginja v multinacionalnih breznih brez dna, so kulture in jeziki mnogih narodov. Tudi našega. Še svojega jezika ne poznamo dobro, vendar se z velikim veseljem prilagajamo predvsem finančnim interesom tujih družb in s tem seveda globalni nedoločljivi kulturi. Veliko delo je najti moč in združevati ljudi, ki ustvarjajo v svojem osebnem svetu in jih nagovoriti, da ta svoj notranji svet delijo z drugimi. Hvaležni smo vsem, ki so nas obogatili z vezano in prozno besedo, petjem, igranjem, vsem, ki so nam poklonili svoje likovno doživljanje. Vsi, prav vsi, so nam pripovedovali, o koristnosti vseh teh materialno nekoristnih dejavnosti ljudi v naši pokrajini in povsod.«

Družini in vsem se je v imenu društva zahvalila predsednica DU Gornja Radgona Inge Ivanek, po ogledu razstave pa je potekalo prijetno druženje ob pogostitvi za vse, ki jo je pripravila družina Šaruga. O sodelovanju vasi in mesta pa je tako, da sta Radgona in Mele sodelovala najprej na kulturnem področju, katerega središče je bilo takrat na Meleh. To sodelovanje je vsekakor tudi sedaj na zavidljivi višini predvsem zaradi posameznih ljudi, ki se zavedajo, da je razvijanje in bogatenje ljubiteljske kulture pomemben del bivanja. To ni množičnost v kateri bi se izgubila kvaliteta predstavljenega in prirejanje takih srečanj, razstav ni samo sebi namen. Vse prireditve si ogleda veliko ljudi, ustavljajo se izletniki iz domovine in tujine, ki si ob ogledu in predstavitvi dela v bratovi oljarni privoščijo tudi estetsko etnološki »zalogaj«, ki ga ponuja domačija. Šele kasneje se je Radgona gospodarsko širila predvsem ob Muri na melanjsko stran. Sedaj sega ob obeh straneh ceste že do Melov, ki postajajo »vzhodno predmestje« Radgone. Od vseh kmetij, ki jih opisala pokojna Milena Šaruga, se s kmetovanjem ukvarjajo le še tri...

Milena M. Reščič nam je sicer tudi razložila, da so najprej v stari domačiji uredila spominska prostora in razstavili zbrana literarna dela staršev, Milene Šaruga in manjša kiparska dela Franca Šaruga. Ob literarno glasbenih srečanjih so pripravljali več priložnostnih razstav, ki so bile sprva še v promocijski dvorani Oljarne Šaruga. Ko je bila urejena galerija v Spominski hiši Šaruga so se razstave vrstile skozi leto. Predsednica literarne sekcije DU GR, Marija Šedivy, pesnica in znana kulturna delavka, je povedala: » V teh letih so se s svojim deli predstavili vsi člani literarne sekcije, Milena Šaruga, Cilka Dimec Žerdin, Manica Gornjak, Jožica Borovič, Slavica Mulec, Dani Rajh, Vladka Jagetič, Franc Mulec, Amalija Tropenauer, Dominique Reščič, Marija Vreča, Albina Ficko, Marija Šedivy, nekateri vseh desetkrat. Od vsega začetka so branje prispevkov s petjem obogatile pevke ŽePZ DU Gornja Radgona pod vodstvom Dragice Černe.