VSE JE DIŠALO PO GOBAH IN KOSTANJIH

Del prelepih Slovenskih goric, pravzaprav gozdovi v Negovi in okolici, so bili minulo zjutraj megleno in turobno, pozneje lepo in sončno, soboto od jutra, pa vse tja do poznega večera, v znamenju 17. gobarskega ...
Nad 150 udeležencev na 17. obrtniško - gobarskem pikniku v Negovi Letos so udeleženci na sila zanimivi in veseli prireditvi nabrali nad 150 kg gob iz katerih so skuhali nad 80 litrov nadvse okusne juhe ter več drugih jedi iz gob Del prelepih Slovenskih goric, pravzaprav gozdovi v Negovi in okolici, so bili minulo zjutraj megleno in turobno, pozneje lepo in sončno, soboto od jutra, pa vse tja do poznega večera, v znamenju 17. gobarskega piknika Območne obrtno podjetniške zbornice (OOZ) Gornja Radgona. Gre za eno najpomembnejših in najbolj množičnih prireditev, katero so obrtniki in podjetniki začeli negovati že pred vrsto let, toda po nekajletni prekinitvi so v jesen leta 1994 spet obnovili, prireditev z veliko udeležbo pa se vedno odvija ob negovskem lovskem domu. In tako je bilo tudi letos, ko je sezona različnih prireditev in predvsem trgatev, nekoliko znižala udeležbo, a je kljub temu vse bilo na vrhuncu, kakšnih 150 udeleženk in udeležencev pa je nabiranje gob in kostanjev ter druženje, združilo z nekaterimi drugimi zabavnimi in družabnim dejavnostmi. Na omenjenem pikniku, ki je za mnoge udeležence, vsako leto eden najlepših jesenskih dogodkov, je bilo tudi letos, kljub mnogim prireditvam v okolici, in sezoni trgatev, najmanj 150 udeležencev: obrtnikov, podjetnikov, zaposlenih pri njih, njihovih družinskih članov, poslovnih partnerjev in drugih gostov praktično iz vse Slovenije. To je nekoliko manj kot običajno, a kljub temu so organizatorji bili zadovoljni, enako pa tudi vsi tisti, ki so prišli v Negovo in tamkajšnje gozdove.
Ob tem, da je zraven bilo nekoliko manj udeležencev, pa ne pomeni, da je bilo tudi gob manj, saj so udeleženci nabrali nad 150 kg gob, med več kot 50 različnih gob pa je bilo tudi kar nekaj „kraljev“ jurčkov. Velika večina, nad 90 odstotkov jih je bilo užitnih, čeprav so udeleženci iz gozda prinašali vse možne gobe. In ko je strokovnjak za gobe Jože Mesarec, po razstavi neužitne gobe odstranil, je Marija Lončarič skuhala veliki kotel enkratne gobove juhe. Darko Firšt pa je pripravil veliko količino gob z jajci, nekaj so jih tudi ocvrli, tako da je okrog negovskega lovskega doma vse dišalo po gobah ter kostanju, katerega je pekel Alfred Gorički, zraven se je plesalo, pelo, veselilo in pozabilo na vsakodnevne težave, gospodarsko krizo in predvolilne obljube, saj je bil volilni molk.
Nekaj ur pred kuhanjem, že v zgodnjih dopoldanskih urah, pa so gozdovi v Negovi in njeni okolici spet bili v znamenju tega tradicionalnega obrtniškega gobarskega druženja. Po pozdravnem nagovoru predsednika OOZ Gornja Radgona Vlada Rojka, in po jutranjem okrepčilu na zbirnem mestu pri lovskem domu, je potekalo triurno nabiranje gozdnih sadežev - gob, čemur je sledilo »dekoriranje in aranžiranje« nabranih gob za poznejšo razstavo in ocenjevanje. Po kosilu »z žara« pa je potekal tudi tradicionalni simpozij, kjer je gobarski strokovnjak Jože Mesarec spregovoril o gobah, po razstavi pa so neužitne gobe prebrali in odvrgli (zanimivo, da mnogi niti sanjati niso mogli koliko je užitnih gob, katere ne upamo nabirati, kar je tudi boljše, če ne veš op.p.), okusne oz. užitne pa je strokovnjak Mesarec odbral za omenjeno tradicionalno gobovo juho. Kar je posebej zanimivo pa gobe tudi tokrat nikomur niso povzročile zdravstvenih težav, kajti kaj takega se nikoli doslej ni zgodilo, čeprav nekateri nabirajo tudi neužitne gobe, ki jih pred kuhanjem pregleda strokovnjak. Omeniti pa tudi kaže, da so ves dan bila zraven tudi zdravilna zelišča in pripravki iz njih, uglednega zeliščarja Andreja Coklina. Če bi gobe komu škodovale, bi mu pomagala Coklinova zdravilna zelišča… V upanju, da bo gospodarska krize že mimo, je večina udeležencev obljubila, da bo prišla tudi na „polnoletnost“ gobarskega piknika, torej jeseni 2011.