„ZDRAVI DOMAČI PRIDELKI“ SO HITRO POŠLI

V organizaciji Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, Društva Mura rafting in Zelene koalicije, je tudi prvi aprilski petek (2.4.2010), na tržnici v Gornji Radgoni, potekala ...
Vedno več prodajalcev in kupcev na „Kmečki tržnici“v Gornji Radgoni, ki po novem poteka vsak pri in tretji petek v mesecu; Tokrat v ospredju kmečka šunka, domače klobase, hren, jajca... V organizaciji Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, Društva Mura rafting in Zelene koalicije, je tudi prvi aprilski petek (2.4.2010), na tržnici v Gornji Radgoni, potekala tradicionalna „kmečka tržnica“, ki po novem namesto enkrat poteka dvakrat mesečno, in sicer prvi in tretji petek v mesecu. Tako se je v središču Gornje Radgone, kljub turobnem in deževnem vremenu znova odvijalo nekaj nadvse zanimivega in koristnega, saj potrošniki čedalje bolj cenijo »zdrave pridelke Pomurja in Štajerske«. Domače je domače, poudarjajo obiskovalci tovrstnih dogodkov na radgonski tržnici, ob tem je zraven tudi vedno več organizacij, društev in posameznikov, ki se v pokrajini ob reki Muri ukvarjajo z ekološkim kmetovanjem in sploh pridelovanjem zdrave hrane. In tudi sploh, bolj zdravo je tisto, kar ponuja domači kmet oz. pridelovalec, kot tisto kar je že nekaj tednov na ladjah ali v hladilnicah. Zraven so s svojimi različnimi domačimi pridelki (jajca, kruh, rezanci, bučno olje, gibanice, kvasenice, klobase, meso iz tunke, med, zaseka, ocvirki, medenjaki...) tudi vse turistične kmetije z radgonskega območja, vedno pogosteje pa prihajajo tudi ponudniki iz Murske Sobote in okolice ter drugih pomurskih in slovenskogoriških krajev. In medtem ko je zraven vedno več ponudnikov, prihajajo vse pogosteje tudi kupci, tako da tovrstna roba v trgovinah slabše gre v promet, čeprav je mogoče nekoliko cenejša...
Na kmečki tržnici v Gornji Radgoni je tudi tokrat, poleg turističnih kmetiji, prišlo kar nekaj kmetovalcev - posameznikov, ki so ponujali, ter tudi precej obiskovalcev, ki so lahko poskusili ter tudi kupili marsikaj zdravega, kajti ponujali so različne živilske in kmečke pridelke, sadje in zelenjavo, med, domače kruh in pecivo, meso iz tünke, zaseko, domače klobase, džeme, vino, gibanice, zdravilna zelišča in pripravke iz njih ipd. Vsekakor gre za koristno zadevo, kakršna je na drugi strani reke Mure, v sosednji Avstriji znana in med ljudmi izjemno priljubljena, že dalj časa. Tokrat so v ospredju bile velikonočne dobrote, kot so domača šunka, klobase, hren, jajca ipd., sedeva pa je zraven že tudi prva domača solata in tudi sadike.
Kot pravi eden izmed organizatorjev »kmečke tržnice«, znani pomurski ekolog Simon Balažic iz Društva Mura rafting, bodo v Gornji Radgoni vztrajali in so prepričani, da bo zraven vedno več ponudnikov različnih pridelkov ter zdrave in varne kmečke hrane. Ponudba pa je še posebej pestra v jesenskem času, toda tudi pomladi je ponudba kar pestra... in samo škoda je, da je izjemno težko animirati še nekoliko več ponudnikov in predvsem kupcev, kajti čeprav so ti kmečki, domači sadeži nekoliko slabšega videza, nekoliko drugačnega, predvsem zdravega, domačega vonja in okusa, so pa pristni, brez pretiranega škropljenja, in predvsem bolj zdravi, pa še cenejši, kot je bilo videti na radgonski tržnici... In prav to vprašanje, kako še bolj animirati ponudnike in predvsem kupce pristnih in zdravih domačih pridelkov, sta se ob obisku tržnice in pogovoru s ponudniki ter potrošniki, spraševala tudi radgonski župan in podžupan Anton Kampuš in Vinko Rous, ki sicer vedno tudi sama nakupita nekaj dobrot. Pa tudi sploh je znova hitro pošla „zaloga“ ponudnikov in najbrž bo pomladi potrebno storiti še nekaj, da bi slednjih bilo več. In takrat bo gotov tudi več povpraševanja, torej kupcev, saj smo jih tokrat kar nekaj videli, da so ostali brez izpolnjene želje.