Zlate medalje za bučna olja pomurskih proizvajalcev

Na 2. mednarodnem ocenjevanju bučnih olj „Alpe – Adria 2019“ v Varaždinu izmed 45 slovenskih vzorcev najvišja ocena za olje kmetije Vlaj.
V prestolnici Varaždinske županije, ki predseduje Zvezi Alpe-Jadran (AAA) potekajo številne, ki naj bi prispevale tako k prepoznavnosti in priznavanju AAA, kot tudi v korist prebivalcev na tem geografskem območju. In ena izmed aktivnosti je bil tudi 2. mednarodni sejem z ocenjevanjem bučnih olj, ki je potekala v Varaždinu. Sam dogodek je poleg sodelovanja na sejmu in ocenjevanju ter bogatih nagrad za zmagovalce, bil tudi priložnost za izmenjavo izkušenj in spoznavanje novosti, ki so jih predstavili številni ugledni strokovnjaki s tega področja. Zato ne preseneča, da so svoje izdelke na ocenjevanje pripeljali tudi številni slovenski oziroma pomurski predstavniki, ki so prejeli kar nekaj visokih odličij.

Na 2. mednarodnem ocenjevanju bučnih olj Alpe – Adria, ki ga je je organizirala Varaždinska županija, skupaj z Zvezo Alpe – Adria, je potekalo tudi 9. ocenjevanje bučnih olj severozahodne Hrvaške, ki ga je omenjena županija organizirala skupaj z Medžimursko, Krapinsko-zagorsko in Zagrebško županijo ter mestom Zagreb. Na ocenjevanju je bilo prijavljenih 184 vzorcev, kar je občutno več kot leta prej, od tega pa je bilo kar 67 vzorcev iz drugih držav. Kar 45 vzorcev bučnih olj so prispevali pridelovalci iz Slovenije, 14 vzorcev iz pridelovalci Avstrije in osem vzorcev pridelovalci iz Madžarske. Kot so zapisali organizatorji v komentarju po ocenjevanju, je bil največji napredek opazen na področju kemijske analize, tudi splošno gledano pa se je kvaliteta pridelave olj v teh letih izboljšala. Zato ne čudi, da je bilo skupno podeljenih 149 medalj, od tega 32 zlatih, 102 srebrni in 15 bronastih.

V kategoriji nerafiniranih bučnih olj, proizvedenih po tradicionalnih metodah, je bilo kar pet slovenskih oziroma pomurskih predstavnikov, ki so dobili zlato medaljo, in sicer so to: Matej Zupanc (Dobriša vas, Petrovče), Matija Car (Dobrovnik), Brigita Hergan (Pragersko), Denis Vitez (Tešanovci, Moravske Toplice) ter Vlado Vlaj (Bodonci, Puconci). Najvišjo oceno med omenjenimi predstavniki so prejeli vzorci bučnega olja s kmetije Vlaj, ki se torej se nahaja v Bodoncih, na obronkih Goričkega, kjer si hribi in doline podajajo roke. Trenutno kmetijo vodi tretja generacija. Na kmetiji živijo gospodar Vlado z ženo Danico, hčerka Janja in njen fant Mitja ter babica Zlatica. V preteklosti je bila kmetija usmerjena v živinorejo in poljedelstvo. Po letu 2011 so živinorejo opustili, tako da je njihova osnovna dejavnost danes poljedelstvo. Na kmetiji Vlaj se ukvarjajo predvsem s pridelavo in prodajo bučnega olja. Dopolnilno dejavnost na kmetiji za prodajo olja in drugih maščob imajo registrirano od leta 2011. Obdelujejo 7 ha njivskih površin, nekaj imajo travnikov in gozda. Letno na njivah pridelajo največ buč.

Ponujajo bučno olje, pražena bučna semena in orehovo olje. V ponudbi imajo tudi različne darilne pakete z domačimi izdelki, ki so lahko darilo za Vaše najdražje ali pa za poslovne partnerje. Vsebino posameznih paketov prilagodijo željam strank. Za svoje bučno olje so prejeli že več zlatih priznanj. V letu 2016 je kmetija Vlaj prejela tudi pravico do uporabe kolektivne blagovne znamke Krajinski park Goričko. Lani so na 1. mednarodnem ocenjevanju bučnega olja Alpe-Adria v Varaždinu med 136 vzorci bučnega olja prejeli srebrno priznanje, letos pa zlato z najvišjo oceno med vsemi slovenskimi olji.