Od čolna do vrečk iz paradižnika in zabojnika za radioaktivne odpadke...

Podelili so pomurska zlata, srebrna in bronasto priznanje za inovacije 2020.

    V okviru 26. letne konference Pomurskega društva za kakovost, ki je pod naslovom „Kakovost v krizi in po krizi“, potekala v online izvedbi, so podelili devet priznanj za inovativne dosežke podjetij v regiji. Pomurska gospodarska zbornica (PGZ) je na letni konferenci društva za kakovost najboljše inovacije pomurske regije nagradila že devetnajsto leto. Izdelke je pregledala in ocenila strokovna komisija, ki je določila, da so po štiri inovacije dobile zlato in srebrno priznanje, ena pa bronasto. Med njimi so zlata priznanja prejeli: čoln, izdelan v enem kosu, papirnata vrečka iz vlaken, pridobljenih iz stebel paradižnika, inteligentno zasnovane športne nogavice ter prototip zabojnika za odlaganje nizko in srednje radioaktivnih odpadkov.


    Čoln Roto, istoimenskega podjetja iz Polane pri Murski Soboti, je hiter in kompakten čoln z večstransko uporabnostjo, v celoti izdelan v enem kosu po rotacijskem postopku v tri slojni tehnologiji, kar mu zagotavlja izjemno togost kljub nizki teži, veliko nosilnost in majhno občutljivost na udarce. Je enostavno vodljiv in okreten, zelo varen in zanesljiv pri plovbi, je komisija navedla v utemeljitvi.


    Podjetje Paradajz iz Renkovcev je izdelalo papirnato vrečko iz vlaken stebel paradižnika Lušt. Celulozna vlakna iz stebel so izolirali in iz njih izdelali papir. Odpadek je tako postal surovina, vzpostavil se je cikel krožnega gospodarstva, kjer se predelana surovina znova uporabi za izdelek z dodano vrednostjo, na koncu pa je vrečko mogoče kompostirati ali odložiti med odpadno papirno embalažo.


    Podjetje GO4GOAL iz Turnišča je predstavilo inovacijo za inteligentno zasnovane športne nogavice, ki z dodanimi visokotehnološkimi vlakni odlično uravnavajo toploto in vlago nog, se popolnoma prilegajo nogi ter omogočajo izredno udobje in odlično oporo stopalu. Skrbno nameščena tehnologija preprečuje drsenje, posebna tkanina z gostim pletenjem pa skrbi za zaščito stopala.


    Prototip zabojnika za odlaganje nizko in srednje radioaktivnih odpadkov je izdelal Pomgrad iz Murske Sobote. Testiranje prototipov bo ključen element za jedrsko varnost odlagališča Vrbina. Zabojniki velikosti 1,95 krat 3,30 metra iz betona visoke trdnosti imajo predvideno življenjsko dobo 300 let, uspešno so prestali tudi preizkuse prostega pada, prevrnitve in nosilnosti.


    Srebrno priznanje je dobil Cleangrad iz Ljutomera za inovativna vrata z napihljivim tesnilom, ki je novost tudi v mednarodnem okolju in izdelek višjega cenovnega razreda. Vrata omogočajo prilagajanje različnim razmeram poslovnih procesov in zagotavljajo najvišjo možno raven varnosti v reguliranih prostorih. Testirana so bila na Zavodu za gradbeništvo Slovenije.


    Soboški Medicop je izdelal modularno zasnovano svetlobno signalizacijo po celotnem obodu reševalnega vozila. Izpopolnjena aerodinamika zagotavlja, da zračni upor vozila ostaja skoraj enak izvirnemu, konstrukcijske rešitve pa zanesljivo povečajo varnost vozila, prilagojenega ekstremnim zahtevam reševalnih služb tudi na tujih trgih.


    Rezultat razvoja strokovne skupine Lek Veterina iz Lipovcev sta pri alternativnih naravnih antibiotikih tekoči dopolnilni krmi mešanici za perutnino z naravnimi rastlinskimi ekstrakti za spodbujanje apetita in spodbujanje zdravih prebavnih procesov. Izdelka vsebujeta več kot 30 odstotkov naravnih eteričnih olj.


    Arcont iz Gornje Radgone je predstavil teraso z lesenimi elementi. Gre za nov izdelek v produktni liniji skupine Containex, razvit v največjem evropskem izdelovalcu modularnih bivalnih enot. Izdelek odlikuje raznovrstnost uporabe ob hkratni prilagodljivosti vsakemu uporabniku tako pri postavitvi kot namenskosti.


    Bronasto priznanje pa je pripadlo podjetju MMSSS za inovativni proizvodni informacijski portal. Omogoča celovito spremljanje procesov ter preprost in cenovno sprejemljiv način povezave strojnega parka v mrežo. Omogočena sta tudi nadzor nad parametri delovanja in pravočasno ukrepanje ob napakah, obenem pa tudi prihranki pri obvladovanja procesov in človeških virov.


    Sicer pa, priznanje PGZ predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom pomurskih podjetij in njenih inovatorjev in s tem promocijo inovativnosti v Pomurju in širše. V vseh teh (19) letih je bilo podeljenih že 137 priznanj, ki jih je prijelo 306 inovatorjev in razvojnih skupin. Na letošnji razpis je v razpisanem roku prispelo devet vlog, ki jih je strokovna komisija pod vodstvom dr. Saše Štraus v skladu z veljavnim Pravilnikom o podeljevanju priznanj inovacijam pregledala in ocenila, nagradila vseh devet. Prve tri zlate inovacije so sicer bile poslane na nacionalni nivo med 40 najboljših v Republiki Sloveniji.