Podeljenih je veliko šampionov in najvišjih medalj

Na ocenjevanjih za odličja Agre več izdelkov in višja kakovost.
Poleg, da je izvršna direktorica Pomurskega sejma, Mateja Jaklič predstavila priprave na največjo sejemsko prireditev na Pomurskem sejmišču v Gornji Radgoni, so ocenjevalci na posebni novinarski konferenci predstavili tradicionalna ocenjevanja v okviru letošnjega 53. kmetijsko-živilskega sejma Agra, ki bo od 22. do 27. avgusta 2015. Ugotovili so, da je izdelkov na ocenjevanjih vse več, kakovost pa vedno višja. Zato niti ne preseneča, da je bilo podeljenih veliko nazivov šampion, ter velikih zlatih, zlatih, srebrnih in bronastih kolajn. Do zdaj so pod okriljem Agre ocenili meso in mesne izdelke, mleko in mlečne izdelke ter sadne sokove, brezalkoholne pijače in embalirane vode. Julija bo odprto državno ocenjevanje Vino Slovenija-Gornja Radgona 2015, pred samim sejmom, avgusta pa ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo ter mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme.

Na 29. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je sodelovalo 24 izdelovalcev - 20 iz Slovenije, 3 Hrvaške in 1 iz Avstrije. Skupaj so prijavili 148 vzorcev: 107 iz Slovenije, 34 iz Hrvaške, 5 iz Avstrije ter 2 iz Nemčije. Po mnenju predsednika ocenjevalne komisije, prof. dr. Bogdana Perka so izdelke tudi letos poslali resni pridelovalci, ki namenjajo kakovosti izredno skrb, vanjo verjamejo in nimajo bojazni pred objektivnostjo strokovne komisije. „Večina izdelkov je dobila izjemno visoke ocene, pri tem se manjši pridelovalci po kakovosti zlahka primerjajo z največjimi, tradicionalnimi, ocenjevanje pa je spodbuda za nadaljnjo rast kakovosti ter s tem večanje lokalne potrošnje in slovenske samooskrbe z najboljšimi izdelki“, ocenjuje Perko.

Rezultati sami po sebi povedo največ, saj je večina izdelkov prejela izjemno visoke ocene. Perko je pozdravil tudi dejstvo, da na ocenjevanju nastopa vse več manjših proizvajalcev, ki se po kakovosti zlahka primerjajo z največjimi, tradicionalnimi proizvajalci. Ocenjevanje je tako spodbuda za nadaljnjo rast njihove kakovosti, s tem pa tudi za večanje lokalne potrošnje in slovenske samooskrbe z najbolj kvalitetnimi izdelki. Tradicionalno pa so bili seveda ob malih novih proizvajalcih prisotni največji industrijski proizvajalci iz Slovenije in sosednje Hrvaške. Pri tem dr. Perka še posebej veseli, da na ocenjevanju v Gornji Radgoni veliko sodelujočih proizvajalcev, dokazuje svojo kakovost iz leta v leto. Prisotnost na sejmu AGRA in ocenjevanju jim veliko pomeni, s čemer izražajo svoje spoštovanje do organizatorja in do objektivnosti strokovne komisije. Tak je tudi primer avstrijskega proizvajalca, ki mu je letos komisija podelila posebno priznanje za izjemno kakovost sirov. Glede samega asortimana izdelkov, ki so se predstavili na letošnjem ocenjevanju, je dr. Perko povedal, da je bilo pri fermentiranih izdelkih glede na pretekla leta opaziti več čvrstih izdelkov, ki so pokazatelj dobre tehnologije. Zato je bila tudi kakovost večine teh izdelkov odlična. Nekoliko slabše so se odrezali le desertni izdelki. Glede novosti pa je povzel ugotovitve komisije, da so preizkušali nekaj izdelkov z zgolj oblikovnimi osvežitvami embalaže, ki pa niso pomenili tudi bistvenega premika v kakovosti. »Zato so za potrošnika še toliko bolj pomembne objektivne ocene neodvisne komisije strokovnjakov, kakršna deluje pod okriljem sejma Agra,« je dejal Perko, ki je dodal, da so posebno priznanje za izjemno kakovost je komisija soglasno podelila avstrijskem izdelovalcu Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H. za njihov odličen program sirov, šampione za posamezne izdelke pa so poleg njega dobili Biotehniški center Naklo, Koka, Ljubljanske mlekarne, Mlekarna Celeia in Vindija Varaždin.

Na 36. mednarodnem ocenjevanju svežega mesa se je za najvišja priznanja potegovalo 24 vzorcev mesa in vnaprej pripravljenih jedi iz presnega mesa, ki jih je na ocenjevanje prijavilo šest podjetij iz Slovenije in Hrvaške. Na ocenjevanju mesnih izdelkov pa je sodelovalo 21 izdelovalcev - 19 iz Slovenije in dva iz Hrvaške - s skupaj 120 vzorci mesnin. Po besedah predsednika ocenjevalne komisije, prof. dr. Božidarja Žlendra so slovenski izdelki po kakovosti zelo konkurenčni tujim, med novimi in varnimi mesninami so bili najbolj uspešni perutninski izdelki. Opozoril pa je, da bi morala mesna industrija v še večji meri upoštevati sodobne prehranske zahteve po manj mastni in kalorični hrani z manj ali brez dodatkov v predelavi. Prof. dr. Žlender je izrazil upanje, da se bo nadaljeval trend povečanja števila ocenjenih vzorcev, det doda, da se v zadnjih letih nadaljuje tudi trend povečevanja deleža zlatih medalj, kar kaže na večanje števila izdelkov najboljše kakovosti.

„Rezultat je odličen in vsem nagrajencem čestitamo za predstavljeno kakovost“, je v imenu strokovne žirije dejal Žlender, ki je dodal, da je prevladovalo oblikovano začinjeno presno meso ter izrazil željo, da bo na prihodnjih ocenjevanjih več izdelkov makro-konfekcioniranega mesa, namenjenega večjim uporabnikom, več maloprodajnih kosov pakiranega mesa in drobovine ter nekaterih manj standardnih vrst mesa, kot so ovčje/jagnječje, konjsko, kunčje in divjačinsko meso ter ribe. V zvezi z ocenjevanjem mesnih izdelkov, je ugotovil, da se je stabiliziralo tudi število vzorcev mesnin ter da so spodbudni rezultati, ki z visokim deležem nagrajenih izdelkov kažejo, da so slovenski proizvodi po kakovosti zelo konkurenčni tujim izdelkom. Povedal je, da najdemo med standardnimi izdelki na spisku nagrajenih izdelkov najvišje kakovosti široko paleto proizvodov od perutninskih barjenih klobas, gotovih jedi in paštet, do suhih mesnin, predvsem serije klobas in salam, pa tudi suhega mesa, npr. prekmurske šunke. Med novimi in varnimi mesninami so bili najbolj uspešni perutninski izdelki. Ugotovil pa je, da bi lahko bilo še več inovativnih zamisli pri razvijanju novih ali izpopolnjevanju standardnih proizvodov ter več izdelkov iz nekonvencionalnih vrst mesa. Žlender je opozoril, da bi morala mesna industrija v še večji meri upoštevati sodobne prehranske zahteve po manj mastni in kalorični hrani, po bolj zdravih maščobah, po manj soli v hrani, po ekološko ali organsko pridelani hrani, po uporabi manj ali brez dodatkov v predelavi. Zaključil je z mislijo, da si ocenjevalci skupaj z organizatorjem želijo: „da bi se tradicija ocenjevanj kakovosti živilskih izdelkov v okviru sejma Agra nadaljevala, saj so vsi dobitniki priznanj lahko ponosni na svoje izdelke, z njimi pa so jim dane tudi koristne smernice kako naj delajo naprej, predvsem pa dobro promovirajo in uspešno tržijo svoje najboljše proizvode“.

Priznanje za tržno ponudbo svežega mesa je dobila Perutnina Ptuj, 14 zlatih medalj pa so si razdelili Perutnina Ptuj, Pivka Perutninarstvo in Miran Ivanetič. Šampione kakovosti so dobili Pivka Perutninarstvo, Peloz za divjega prašiča klobasa, in Kodila za prekmursko šunko, priznanje za inovatorstvo Perutnina Ptuj, priznanje za varne mesnine Pivka Perutninarstvo, posebno priznanje za konzervirano meso pa Mesarstvo Oblak.

Na 19. mednarodnem ocenjevanju sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod pa je strokovna komisija preskušala 95 izdelkov 21 podjetij iz Slovenije in Avstrije. Posebnost letošnjega ocenjevanja so bili novi izdelovalci sokov iz domačih surovin. Kot je ugotovila komisija pod vodstvom prof. dr. Janeza Hribarja, večja ponudba prinaša tudi nove kombinacije okusov predvsem v kategoriji pijač s poudarkom na manjši vsebnosti sladkorjev, kakovost embaliranih vod pa je izredno visoka tako v kategoriji izvirskih vod kot tudi mineralnih vod. Šampion kakovosti, ki ga prejmejo izdelki s trikratno zaporedno veliko zlato medaljo, je odšel podjetjem Fructal (2), Presad in Matevžu Zavolovšku (po 1).

„Letošnje ocenjevanje ponovno izstopa po kakovosti ocenjevanih vzorcev, kakor tudi po številu vzorcev. Posebnost letošnjega ocenjevanja je prisotnost novih proizvajalcev sokov iz domačih surovin. Pohvaliti je potrebno prizadevanja manjših predelovalcev sadja, predvsem jabolk, ki želijo razširiti svojo ponudbo tudi s sokovi, nektarji in pijačami. Večja ponudba prinaša tudi nove kombinacije okusov predvsem v kategoriji pijač s poudarkom na manjši vsebnosti sladkorjev. Ocenjevalci smo prepoznali visoko kakovost sokov predvsem v skupini kašastih sokov, kar kaže na prizadevanja proizvajalcev za ohranjanje povpraševanja po teh izdelkih pri potrošnikih. Komisija ponovno ugotavlja, da je kakovost embaliranih vod izredno visoka tako v kategoriji izvirskih vod kot tudi mineralnih vod“, je povedal predsednik komisije, prof. dr. Janez Hirbar, ki je v imenu komisija izrekel posebne čestitke za presežke v kakovosti proizvajalcem, ki so za svoje izdelke prejeli priznanje Šampion kakovosti.