Prekmurca v Mariboru odprla Makedonsko restavracijo

Restavracija Furna, na Tyrševi 3 v Mariboru, ponuja značilne makedonske specialitete.
Štajerska prestolnica Maribor je pred dnevi dobila prvo makedonsko restavracijo. Tako sedaj Makedonijo – deželo bogate kulinarike lahko obiščete tudi v Mariboru, kjer sta tipično makedonsko restavracijo, z imenom Furna, odprla mlada Prekmurca, brat in sestra Stavre in Stefana Davidovski, doma iz Moravskih Toplic. Gre sicer za prvo makedonsko restavracijo v severovzhodni Sloveniji sploh, s katero želita brat in sestra počastiti in ohraniti svoje korenine po očetovi strani. Že iz imena restavracije (Furna) je razvidno, da bodo kulinarična razvajanja izhajala iz sončne Makedonije, dežele, poznane po okusnih tradicionalnih jedeh, pripravljene iz peči – furne. Jedi vsebujejo le značilne makedonske sestavine, za vsem tem pa stoji družinska zgodba, ob tem je to del makedonske kulture v Sloveniji.

Namen, želja in vizija je predstaviti zmes raznolikih balkanskih in mediteranskih jedi, kjer se prepleta vpliv dolgoletne zgodovine, tako v pripravi, videzu in načinu serviranja - glinene posode. „V Sloveniji ni veliko tradicionalnih restavracij, zato smo želeli prikazati oziroma pričarati en del makedonske kulinarike in kulture. Našim gostom ponujamo prvovrstne predjedi, bogate mesne in zelenjavne specialitete, slastne sladice, ki vam bodo že s prvim grižljajem vzbudili apetit. Ob tem bi vam radi pomagali spoznati izvrstna makedonska vina, v katerih je mogoče čutiti posebno sladkobno noto. V družbi z izbrano kulinariko bo njihov značaj še posebej poudarjen“, je povedal Stavre, ki dodaja, da na ta način želijo pokazati makedonsko tradicijo v kulinariki. Na jedilniku so grafče na tafče, svinjski uvijač, makedonski šašlič, makedonski pindjur, lutenico, Vardarsko grne, Selsko meso, mučkalica, muskul tava, podvarok tava in turli tava ter mnoge druge tradicionalne jedi.

„Želeli smo pokazati in prikazati Sloveniji in Makedoncem v Sloveniji, kakšna je makedonska tradicija v kulinariki“, Stefana Davidovska. Toda, kdo bi si mislil, da makedonska kuhinja temelji na zelenjavi, in ne na mesu. „Jedi pretežno sestavlja zelenjava, saj je Makedonija kot država zelo bogata z okusno in kakovostno zelenjavo. Tako da je osnova vseh teh jedi zelenjava. Seveda, prilogo sestavlja tudi meso“, pojasni svetovalec za makedonsko hrano Bobi Naumovski. Kakorkoli že, štajerska prestolnica je tako bogatejša za novo restavracijo z družinsko zgodbo, na svoja otroka pa je ponosen oče Blažo Davidovski, ki pravi: „Zelo sem ponosen, da nadaljujeta to tradicijo, od kod izhajam jaz, da nista pozabila in da sta to pripeljala v Slovenijo“.

Sicer pa so izbrana makedonska kulinarika in tamkajšnja vina začinjena z ljubeznijo. Vpliv dolgoletne makedonske zgodovine je prisoten tudi v ambientu, pojasni človek, zaradi katerega se je zgodba sploh začela - oče Blažo, ki dodaja: „Gre za tipično makedonsko restavracijo, kjer je že iz imena je razvidno, da bodo kulinarična razvajanja izhajala iz sončne Makedonije, dežele, poznane po okusnih tradicionalnih jedeh, pripravljene iz peči – furne. Furna je ne samo prva makedonska restavracija v Mariboru, temveč tudi v severovzhodni Sloveniji. Torej, povabljeni ste v svet tisočerih okusov še neodkrite Makedonije“!