KORONA VIRUS – Navodila za paciente

Korona virus – Navodila za občanke in občane, uporabnike storitev ZD Gornja Radgona. 

Nov koronavirus so poimenovali Sars-Civ-2. COVID-19 je novo poimenovanje za bolezen, ki jo virus Sars-CoV-2 povzroča. Znaki bolezni so: vročina, kašelj, slabost, nahod, občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

     V januarju in februarju 2020 so zaznali primere tudi drugje na Kitajskem, posamezne primere pa še v državah Jugovzhodne Azije, Južna Koreja, Japonska, potem Iran, Avstralije, ZDA in nekaterih evropskih držav Francija, Nemčija, Španija, Velika Britanija, Norveška, Nizozemska, San Marino, Švica in nam najbližji Italija, ki je postala osrednje žarišče Stare celine, in Hrvaška. Število potrjenih primerov se dnevno spreminja. In podobno kot marsikje po zdravstvenih ustanovah so tudi v Zdravstvenem domu Gornja Radgona pripravili posebna navodila za paciente in druge obiskovalce njihovih ustanov. Kot nam je povedal direktor ZD Gornja Radgona, Jože Primožič, dr.med. spec.infektolog, na radgonskem območju ni pretirane panike, le ljudje so pričakovana previdni. V matičnem zdravstvenem domu ter v zdravstvenih postajah Apače ter Sveti Jurij ob Ščavnici, ne beležijo višjega obiska kot običajno...

    V ZD Gornja Radgona so sprejeli nekatere ukrepe, ki se jih moramo vsi obiskovalci striktno držati: Vstop v radgonski ZD je možen samo skozi glavni vhod iz smeri gradbišča novega CKZ, ter v času dela pljučnega oddelka še na omenjeni vhod. Ni možen vstop skozi vhod v otroške zobne ambulante, skozi vhod v otroški oddelek in skozi vhod v Ženski dispanzer – ginekološke ambulante. Na glavnem vhodu se nahaja sestra, ki bo obiskovalca ZD preverila in usmerila bodisi do zdravnika ali pa v hujšem primeru v bolnišnico. Zdravnik v tem primeru odloči, ali ga lahko peljejo svojci ali pa ga peljejo z reševalnim vozilom. V ambulantah v Apačah, Svetemu Juriju ob Ščavnici, ter v ambulanto pljučnega dispanzerja, so vrata zaklenjena in jih sestra odpira vsakih 15 minut ko preveri namen določenega obiska. Če gre za nujen primer pa lahko pacient brez čakanja pokliče na telefonsko številko, ki je objavljena na vratih. Po besedah direktorja Primožiča je navodil potrebno upoštevati, čeprav je možno, da se bodo iz dneva v dan spreminjala. V času nočnega dežurstva ter sobot in nedelj, je zdravstveni dom popolnoma zaklenjen in zato je potrebno pozvoniti. Prav tako v ZD Gornja Radgona opozarjajo morebitne bolnike, ki so bili v „kritičnih“ državah, ali pa so bili v kontaktu z osebami pri katerih je ugotovljena okužba, naj pokličejo izbranega osebnega (ali dežurnega) zdravnika, nikakor pa ne smejo priti v zdravstveno ustanovo        

 

SPLOŠNA NAVODILA ZA PACIENTE:

Vse uporabnike in obiskovalce Zdravstvenega doma Gornja Radgona naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Korona virusu:

 

1.    NE VSTOPATE V PROSTORE ZDRAVSTVENEGA DOMA IN OSTALIH ZDRAVSTVENIH USTANOV (zdr.domovi, bolnišnice, urgenca,..)!

 

2.    PRVI STIK Z ZDRAVNIKOM VPOSTAVITE TELEFONSKO (OSEBNI ZDRAVNIK, DEŽURNI ZDRAVNIK)

 

3.    OSTANITE DOMA V IZOLACIJI, IZOGIBAJTE SE VSAKRŠNEMU STIKU Z ZDRAVIMI OSEBAMI

 

Vstop potencialno bolnih ali bolnih oseb v Zdravstveno ustanovo pomeni visoko tveganje za okužbo za vse ostale prisotne (paciente in zdravstveno osebje).

   REPREČEVANJE PRENOSA:

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

 

l Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni (vsaj 1,5 metra oddaljeni)

l Ne dotikamo se oči, nosu in ust.

l V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.

l Upoštevamo pravila higiene kašlja.

l Redno si umivamo roke z milom in vodo.

l V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.

l Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

l V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

l Izogibajte se regijam, kjer je potrjena prisotnost Korona virusa

 

Če sumite, da ste prišli v stik s Korona virusom oz. kažete tipične znake bolezni se telefonsko posvetujte z izbranim zdravnikom. V primeru, da imate težave z dihanjem pa lahko tudi z dežurnim zdravnikom. Vsi pravi sumi na okužbo s korona virusom bodo ustrezno s strani osebnega oz. dežurnega zdravnika preusmerjeni do točke za odvzem brisov.

Navodila in informacije o Korona virusu za Paciente:

Pojav novega koronavirusa SARS-CoV-2 | www.nijz.si

Koronavirus (SARS-CoV-2) - ključne informacije | www.nijz.si

https://www.nijz.si/sl/miti-in-resnice-o-koronavirusu-covid-19

Koronavirus - pogosta vprašanja in odgovori | www.nijz.si

koronavirus_nasveti-za-potnike.pdf

Navodila za zdravstvene delavce:

Koronavirus - zdravstveni delavci | www.nijz.si