PRIJAVE SAMO DO SOBOTE, 3. NOVEMBRA 2007

Katero dekle bo 12. Slovenska vinska kraljica za leto 2008...?
Slovenija, kot vinorodna dežela, s tradicijo vinske kulture in pridelave vina že tradicionalno izbira Vinsko kraljico, ki pomaga promovirati slovenska vina, vinogradništvo in lepe slovenske vinorodne dežele. In tako smo od uvedbe projekta "Slovenska vinska kraljica", katerega nosilec je Pomurski sejem d.d. iz Gornje Radgone, od leta 1996 imeli že enajst kraljic. Sedaj pa je vodstvo Pomurskega sejma d.d., razpisalo natečaj za Vinsko kraljico Slovenije za leto 2008, dekleta pa se morajo prijaviti najpozneje do sobote, 3. novembra 2007, kar pomeni, da ni veliko časa, in to na naslov Pomurski sejem d.d. Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona (vinska kraljica). Iz katere slovenske vinorodne dežele oz. katerega vinorodnega okolja bo 12. slovenska vinska kraljica je težko napovedovati. Organizatorji pa pričakujejo, da se bo na razpis prijavilo veliko mladih deklet iz vse države, kajti prijavo lahko pošljejo vsa Društva vinogradnikov v Sloveniji ter tudi posamezniki ter seveda same kandidatke za kraljice.
Po Statutu projekta se na natečaj lahko prijavijo dekleta stara med 18. in 25. letom starosti, ki so samskega stanu, so državljanke republike Slovenije, imajo dobro znanje o vinih, znanje enega svetovnega jezika in vozniški izpit. Na posebnem testiranju prijavljenih kandidatk, kjer bo izbrana kraljica z enoletno mandatno dobo ter njeni spremljevalki, bodo dekleta morala pokazati dobro strokovno znanje s področja vinogradništva, vinarstva in trženja vin, enako pa tudi ustrezno znanje tujih jezikov, kajti odlična slovenska vina je potrebno predstavljati tudi v tujini. Ob tem bo komisija ocenjevala tudi sposobnost javnega nastopanja in komuniciranja vseh kandidatk, ki mimogrede morajo ob prijavi priložiti tudi svojo sliko. In šele takrat bo posebna komisija izbrala naslednico 11. kraljice Maje Benčina z Vipavskega.
Slovenska vinska kraljica sicer veliko potuje, spoznava nove ljudi, njihove navade in seveda vina. Na teh potovanjih pa zastopa vina iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel in vseh 14 vinorodnih okolišev, in si v javnosti prizadeva za njihovo razpoznavnost ter širjenje kulture pitja vina, in to na vsakem mestu, še posebej, na prireditvah povezanih z vinom. Tako je Vinska kraljica Slovenije ambasadorka slovenskih vinogradnikov, slovenskih vin in lepe dežele Slovenije. »Pomurski sejem d.d. je nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije od leta 2000. Cilj te institucije je promocija slovenskih vin, vinogradništva, slovenske vinorodne dežele kot zanimive turistične destinacije ter dvigovanje kulture pitja vina. Za leto 2008 razpisujemo natečaj za izbor vinske kraljice Slovenije, ki bo ambasadorka slovenskih vinogradnikov, slovenskih vin in naše dežele. Njeno poslanstvo bo v letu predsedovanja Slovenije EU še posebej pomembno, saj si bodo morala slovenska vina izboriti svoje mesto na mizi velike evropske družine. Prepričani smo, da je v Sloveniji mnogo deklet, ki so sposobne in bi želele biti ambasadorke slovenskih vinogradnikov in promotorke Slovenije. Zato pozivamo vse tiste, ki ustrezajo pogojem, ki spoštujejo vinsko izročilo in delo vinogradnikov in vinarjev, ki ljubijo svojo domovino deželo Slovenijo in želijo širiti dober glas o njenih izvrstnih vinih doma in v tujini, da pošljejo svoje prijave«, pravi Janez Erjavec, direktor Pomurskega sejma d.d.
PRVIH ENAJST...
Sedaj ko je objavljen razpis za 12. slovensko vinsko kraljico, je zanimivo našteti vseh 11 dosedanjih „lastnic slovenskega vinskega dvora“. Pred aktualno, 11. slovensko vinsko kraljico Majo Benčina, smo v Sloveniji, od leta 1996 imeli že deset kraljic. Najprej je to bila Lidija Mavretič iz Bele krajine (1996), sledijo pa Selma Lukač s Koprskega (1997), Katarina Jenžur iz Posavja (1998), Irena Kupljen iz Radgonsko - kapelskih goric (1999), Martina Stegovec z Vipavskega (2000), Jerneja Bratuša iz Noršincev pri Ljutomeru (2001). V letu 2002 je bila kraljica Tjaša Koroša ravno tako iz Ljutomersko - ormoških goric, v letu 2003 pa Simona Štraus iz Šmarsko – virštajnskih goric. Leta 2004 je to bila Vesna Bajuk iz okolice Metlike v Beli krajini, potem v letih 2005 in 2006 Maja Cigoj iz oklica Ajdovščine, trenutno, kot rečeno, v letu 2007 Maja Benčina! In katera bo nasledila Majo?