RAZSTAVA O NEGOVSKI GOSPOŠČINI

V Pokrajinskem arhivu v Mariboru je na ogled razstava arhivskega gradiva »Negovska gospoščina«. Izbor razstavljenega gradiva zajema čas od 1542 -1941 leta...
V Pokrajinskem arhivu v Mariboru je na ogled razstava arhivskega gradiva »Negovska gospoščina«. Izbor razstavljenega gradiva zajema čas od 1542 -1941 leta. S to razstavo, ki bo na ogled vse tja do septembra, so v Pokrajinskem arhivu hoteli opozoriti na 56 t.m. arhivskega gradiva o negovski gospoščini, hkrati pa prikazati kakšen status je omenjena gospoščina imela v takratnem državnem sistemu, seveda pa prikazati tudi odnose med zemljiško gospodo in podložniki. Razstava daje vpogled v takratni čas iz več vidikov, zato bo prav gotovo zanimiva za študente, predvsem pa za zgodovinarje.
Poleg omenjenega razstave v Mariboru, pa je ob 900 - letnici omembe kraja Negoinezelo v letu 2006 bila v Negovi tudi razstava dokumentarnega gradiva »Negova skozi čas«. Za obe razstavi sta v veliki meri zaslužna profesorica Mojca Horvat, arhivistka, in doc.dr. Borut Holcman iz Pravne fakultete v Mariboru.
Člani Turističnega društva Negova - Sp. Ivanjci so za uvod v otvoritev tokratne razstave uprizorili »Gorsko pravdo«, ki govori o odnosih med zemljiško gospodo in podložniki, oz. gorniki ter o odnosih med sogorniki. In tako je Negova bila več kot ustrezno predstavljena v štajerski prestolnici.